Tuba Büyüküstün: 2000’lerin yoncası

DİZİ

Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncası nasıl varsa ve var oldukları dönemde yerleri hiç değişmediyse, 2000’lerde de bu yoncanın ilk yapraklarından biri olacak gizemli, hem güzelliği hem de oyunculuğuyla bir o kadar cezbedici, yeri her zaman ayrı kalacak Tuba Büyüküstün’ü gördü gözlerimiz.

Yeşilçam demişken neden bu noktadan lafı açtığımıza da az çok değinelim. Sultan filminde Türkan Şoray’ı çamur içinde yuvarlanırken, Kanlı Nigar’da Fatma Girik’in aslında verdiği tüm mücadelenin evladı için olduğunu gördüğümüz sahnelerden; saçı başı dağılmayan, ağlarken makyajı dahi bozulmayan, karakterden çok güzelliğin/yakışıklılığın ön planda olduğu oyunculukları izlediğimiz zaman dilimine geçildiğini çok net bir şekilde söyleyebiliriz.

Bu noktaya gelinmeden evvel zaman içinde, karakteri ortaya çıkaran, dört yapraklı yoncanın bu mirasını taşıyan oyunculardan biri de Tuba Büyüküstün idi.

Çemberimde Gül Oya dizisinde hem kendi hem de hayat verdiği Zarife karakteriyle bizleri meraka sürükledi. Sessiz, belki de içten içe bir kuş kadar özgür olma duygusunu kumaşlara işleyen bir genç kızın iç dünyasını anlattı bizlere, çok fazla cümle kurmadı belki ama biz onun ne demek istediğini yüzüne bakınca anlar olmuştuk. Zarife, sadece bir dizi karakteri olmaktan çıkmış tüm gerçekliğiyle ailemizin bir ferdi oluvermişti.

Aradan çok bir zaman geçmedi ki Ihlamur Altında dizisinde Filiz karakteriyle çıkıverdi karşımıza. Onu ilk gördüğümüzde “Aaaa Zarife oynuyor!” desek de O, bize bu kez Filiz’i anlattı. Zarife’yi kendi köşesinde ağırlamaya en güzel şekilde devam etti ama Filiz’i de es geçmedi. Onu bize Zarife’nin gölgesinde değil, yepyeni bir karakterin tüm gerçekliğiyle anlattı. Kısaca, taş yerinde ağırdırın mesajını oyunculuğuyla alt mesaj olarak iletti.

Bir karakteri izlerken kendisini arka plana atmayı başaran, güzelliğini/yakışıklılığını bozmayacak şekilde sinirlenen, ağlayan, suya girse taranmış saçlarıyla sudan çıkan oyunculukların karakterden uzak tavırlarına alışkın olduğumuz ve karakterin kendisini izlemeye hasret kaldığımız bu dönemde, onu hep kendini ön plana atarak değil de hayat verdiği karakterleri bize anlatırken gördük.

Elbette hayat verirken “Ben olsaydım ne yapardım?” dediği noktalarda kendinden ufak özellikler de eklemiş olabilir ama bunu yaptıysa bile yine de fark etmedik. Gönülçelen’de Hasret, 20 Dakika’da Melek, Kara Para Aşk’ta Elif, Cesur ve Güzel’de Sühan, son olarak Rise of Empires: Ottoman’da Mara Hatun olarak karşımıza çıktı. Üçüncü paragrafta da belirttiğimiz üzere biz Tuba’yı değil, hayat verdiği, vermeye devam ettiği karakterleri izledik. Eh bu da zaten, izleyici gözüyle değerlendirdiğimizde kendisini ekranda gördüğümüzde mutlu olmamıza neyin sebep olduğuna ufak da olsa bir cevap olabilir.

Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncalarına da selam durmuş ve ikinci paragrafta ufak bir giriş yapmışken, Ihlamurlar Altında’da Filiz’i izlerken aynı duyguları ta o zamanlarda da yaşayabileceğimizi, 2000’lerin içinde o duyguların var olmaya devam ettiğini pek ala hissetmiştik.

Demek ki marifet, karaktere can verirken kendini ön plana çıkarıp, karakterden de az da olsa ekleme yapmakla olmuyor. Demek ki izleyici, gerçekten bir karakteri izlediğinde aslında oyuncunun kendisinin değerini de biliyor, çoğu şeyin kör göze parmak olduğunun da farkında. Demek ki izleyici oyuncunun kendisinden çok karakteri de izlediğinde her iki kişiyi bağrına bir başka basıyor. Tuba Büyüküstün’ü her şeyden çok öne çıkaran da bu oluyor zaten, öyle değil mi?

Yorumlar (26)

Kozcuoğlu 4 Yıl Önce

Yazınızı çok beğendim ama "Asi" karakterine yer vermemenize üzüldüm. Asi Türk kadınlarına ve özellikle de genç kızlara cesaret veren, kendi ayakları üstünde durmanın ne kadar da önemli olduğunu vurgulayan bir karakterdi. Güçlü kadınların televizyondaki temsilsiydi. Artık tek başına var olan güçlü, azimli, çalışkan, cesaretli kadın karakterleri ekranlarda bulamıyoruz...

Jay shah 4 Yıl Önce

Thanks for sharing this article Tuba Buyukustun is genuinely beautiful and very talented actress.

Celal ÇİTÇİ 4 Yıl Önce

Ihlamurlar altında ilk izlediğimde senin ileride bir star olacağını söylediğimde eşim benimle kavga etmişti... Ama ben o günden beri seni hayranlıkla takip ediyorum

T 4 Yıl Önce

Tuba büyüküstün أنا لا أراه فقط كفنان ، ولكن مثل أمي ، أرى من أنا من دمه ، أحبه مثل أمي كثيرًا

Vinay dhadwal 4 Yıl Önce

You are really great /wonderful actress... GODBLESS U ALWAYS,,, IN HINDU RELIGION LORD KRISHNA BLESSINGS U ALWAYS....

Zahraa 4 Yıl Önce

Tuba çok tatli

Aritma 4 Yıl Önce

Like....very Perfekt

Turan 4 Yıl Önce

Daha güzel anlatılamazdı, yüreğinize sağlık. Önce oyunculuğuna ve güzelliğine hayran olduk, daha sonra yakından takip etmeye başlayınca da insanlığına hayran olduk.

Onur 4 Yıl Önce

Kamera karşısı oyunculuk ders niteliğinde bir yazı olmuş. Bu bilince sahip çok iyi de bir oyuncu üzerine yazmışsınız.

Dilek dursun 4 Yıl Önce

Tuba Büyüküstünun hakkını veren nadir gazetecilerden birisiniz bende hep diyorum ki ağzıyla kuş tutsa yaranamiyor türk magazin basınına hakkını yurt dışındaki seyirci layığıyla veriyor ama Türkiye'de bazılarına sorsan güzel ama yeteneksiz diyorlar hayır efendim hem güzel hem yetenekli hem kaliteli bir insan

Marcela 4 Yıl Önce

Onu çok seviyorum

Balym 4 Yıl Önce

Мне очень нравится

Vanesa 4 Yıl Önce

Excelente manera de hablar del trabajo de Tuba. Es una actriz capaz de transmitir a través de una pantalla el amor, sencillez, amistad que vive en cada personaje. Gracias por expresar con ese profesionalismo la trayectoria de Tuba.

Monica 4 Yıl Önce

Great article. She's a born star, an amazing actress who is Rocking the world and an exceptional human being and beautiful soul whose example is an inspiration to all that transcends age, gender, and culture leaving a legacy for decades and generations to come. A bleautiful flower whose fragrance is filling the world with love.

@art_litterat 4 Yıl Önce

Agree. she is more than a beautiful face. I have analyzed some scenes because I want them to appreciate it beyond the physical. It does not matter how she looks if the character is well represented. She is a very professional actress. Congratulations on the article. It's the same as what I post on my page. @art_litterat

Elizabeth 4 Yıl Önce

Tuba Büyüküstün es la mejor actriz del universo, es que en ella reúne todas las cualidades para ser un ser humano perfecto, en cada actuación lo hace tan perfecto que de verdad crees que es real y en su vida real es una mujer perfecta con unos sentimientos y valores únicos y que decir de su belleza, para mi es la mujer más bella del mundo.

Elizabeth 4 Yıl Önce

La mejor actriz del universo y un ser humano perfecto, la mejor en todo lo que hace y una belleza única

Elizabeth 4 Yıl Önce

Tuba La mejor de todas

Nurten Yildiz 4 Yıl Önce

Tuba Büyüküstün rolünün hakkını vererek oynuyor hep başarılıydı onun oyunculuğunu özledik.

Flor - Peru 4 Yıl Önce

What about Así ? she was really lovely and special.I Love Tuba and her characters ,she makes me feel deep emotions all the time.

Esin Akalper 4 Yıl Önce

Bir insan bukadar güzel ve etkileyici bir okadar masum olabilir Rabbim korusun çocuk ları na bağış alsın

Amoun 4 Yıl Önce

Love you Tuba ( ASI ) ♥️

Shiva 4 Yıl Önce

Onu çooooook seviyorum

İntizar 4 Yıl Önce

Asi....

Derya 4 Yıl Önce

Oyuncluluğunu eleştirenlere öyle güzel bir cevap yazısı olmuş ki ellerinize sağlık

Handan Tunaboylu 4 Yıl Önce

Tamamına katılıyorum, pek dizi izlemem ama Tuba varsa hiç kaçırmam. Tüm övgüleri hakediyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.