2022-03-05 17:29:17

Zamanda yolculuk yapma modasına biz de uyalım

Aslı Başar

05 Mart 2022, 17:29

Kimi ağlattı, kimi güldürdü, bir çoğu bizi bize anlattı. Dile kolay 20yıl! Hem ekrandan hem de gönlümüzden kimler gelip kimler geçmiş…

İşte unutulmayanlar Top 20: 

20. Hayat Bilgisi (2003-2006)

Rıdvan Kanat Lisesi'nin sevimli ama bir o kadar da haylaz öğrencileri idealist bir tarih öğretmeni olan Afet Hoca ile tanışır. Afet Hoca bu gençlere tarih öğretmenin yanı sıra hayata dair çok önemli dersler de verecektir.

19. Kavak Yelleri (2007-2011)

Bir nesli büyüten Kavak Yelleri, hikayeye İzmir'deki liseli bir arkadaş grubunun yaşantılarını anlatarak başlasa da zamanla gençlerin üniversite kazanmasını, iş hayatına atılmasını ve hatta evlenip çocuk sahibi olduğu dönemleri de ekranlara yansıttı. Dostluk, aile, aşk, entrika, komedi, dram... Dizide aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Belki de zamanında bu kadar popüler olmasının sebebi de buydu.

18. Doktorlar (2006-2011)

Televizyon izleyen izlemeyen herkesin adını duyduğu Doktorlar, yıllarca yayınlanan tekrar bölümleri, sosyal medyada dönüp dolaşan replikleri ile unutulmayan Türk dizileri arasında yer alıyor. Özel bir hastanede çalışan bir grup doktorun başından geçenleri merkezine alarak ilerleyen dizinin oyuncu kadrosunda Kutsi, Yasemin Özilhan, Yeşim Ceren Bozoğlu ve Bekir Aksoy gibi isimler yer alıyor.

17. Gümüş (2005 -2007)

Kıvanç Tatlıtuğ’un ilk dizisidir. Songül Öden ile birlikte kamera karşısına geçen Tatlıtuğ modellikten oyunculuğa başarılı bir geçiş yaptı. Dizi ayrıca yurt dışına satılan İlk Türk dizisidir. Gümüş, ilk bölümü 20 Ocak 2005 tarihinde yayımlanan, dram ve romantik türdeki Türk televizyon dizisidir. Kanal D'de yayımlanan dizi farklı sosyal statüdeki Gümüş ve Mehmet Şadoğlu çiftinin yaşamları ve ailelerinin hayatlarını konu almaktadır.

16. Dadı (2001-2002)

Uzun yıllardır evlilik hayali kuran Melek, erkek arkadaşının onu terk etmesinin üzerine çalıştığı gelinlik dükkanından da ayrılır ve varlıklı bir aile babası olan Ömer Bey'in çocuklarına bakıcılık yapmaya başlar. İç ısıtan hikayesiyle seyirciyi kendine bağlayan dizide Haldun Dormen, Gülben Ergen, Kenan Işık ve Sinem Kobal oynadı ve dizi 3 sezon sürdü.

15. Leyla ile Mecnun (2011-2014)

Absürt komedi severlerin favori dizisi haline gelen Leyla ile Mecnun, aynı hastanede doğan ve yan yana beşiklerde yattıkları için beşik kertmesi yapılan Leyla ile Mecnun'un hikayesini anlatıyor. Ancak dizi sandığınız gibi sıradan değil. İlginç karakterleri ve birbirinden komik sahneleriyle beğeni toplayan dizide Leyla'yı Melis Birkan, Mecnun'u ise Ali Atay canlandırdı. Devamı bir dijital platformda yayınlanıyor.

14. Tatlı Hayat (2001-2004)

Türkan Şoray ve Haluk Bilginer gibi iki ustanın başrolünde olduğu Tatlı Hayat, maddi durumlarının daha iyi bir hale gelmesiyle Etiler'e taşınan İhsan ve Sevinç Yıldırım'ın yaşadığı olayları konu alıyor. Komşuları Feraye ve Yorgo ile aralarında geçen gülünç diyaloglarla seyirciyi kahkahalara boğan Yıldırımlar, hala Türk televizyonun en sevilen çiftleri arasında yer almayı başarıyor.

13. Ekmek Teknesi (2002-2005)

Fırıncı Nusret Baba, Ayhan Anne ve onların 5 kızının hikayesini anlatan aile dizisi şimdilerde belki de çoğu dizide yakalanamayan samimiyeti seyirciye aktarmayı başarıyordu. Heredot Cevdet ve Korkut gibi yan karakterleri ise diziye ayrı bir keyif katıyordu.

12. 1 Erkek 1 Kadın (2008-2015)

Demet Evgar ve Emre Karayel'in başrolde olduğu komedi dizisi, aynı evde birlikte yaşayan bir çift aracılığıyla kadın-erkek ilişkilerini anlatıyordu. Seyirci, kamera karşısında sadece Zeynep ve Ozan'ı görüyor ve diğer yardımcı oyuncuların sadece sesleri duyuluyordu. Çiftin evlenmesinin ardından dizi, 1 Erkek 1 Kadın 2 Çocuk ismiyle bir süre daha yayınlanmaya devam etti ve 2015 yılında da final yaptı.

11. Bir İstanbul Masalı (2003-2005)

İstanbul'un en zengin ailelerinden olan Arhanlar ve onların evinde hizmetli olarak çalışan Kozanlar arasındaki uçuruma rağmen ortaya çıkan aşk hikayelerini anlatan dizi 71 bölüm devam etti. Başrollerde Çetin Tekindor, Mehmet Aslantuğ ve Ahu Türkpençe vardı.

10. Öyle Bir Geçer Zaman ki (2010-2013)

"Bir ailenin başına daha ne kadar kötü bir şey gelebilir?" sorusunun cevabını her bölümde farklı bir şekilde veren dram dizisi, uzak yol kaptanı Ali'nin Caroline ile ilişki yaşamaya başlaması ve bunun eşi Cemile tarafından öğrenilmesiyle başlar. Eşinden ayrılan Cemile'nin çocuklarına sahip çıkıp kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışma hikayesi yürekleri burkmayı başarmıştı. Ali Kaptan ve Cemile unutulmaz karakterler arasına çoktan girdi diyebiliriz. Diziden sonra da parlayan genç yetenekler ise Farah, Salih ve Aras oldu.

9. Yaprak Dökümü (2005-2010)

Reşat Nuri'nin romanından uyarlanan dizide, Ali Rıza Bey ve ailesinin İstanbul'a taşınmasıyla beraber ailenin tüm fertleri yavaş yavaş birbirinden kopuyor ve Yaprak Dökümü olarak adlandırılan dönem başlıyor. Halil Ergün, Gökçe Bahadır, Deniz Çakir ve Fahriye Evcen'in kadrosunda olduğu dizi hala akıllarda olan en iyi dram yapımlarından.

8.Muhteşem Yüzyıl (2011-2014)

Osmanlı İmparatorluğu padişahı Süleyman'ın dönemini anlatan dizi, Hürrem Sultan karakterini canlandıran Meryem Uzerli'nin yıldızının parlamasını sağlamıştı. Harem hayatını, taht kavgalarını ve dönemde yaşanan diğer olayları ekrana taşıyan Muhteşem Yüzyıl, beğeni toplarken birçok eleştirinin de odağı olmuştu.

7. Binbir Gece (2007-2009)

Başrollerini Halit Ergenç ve Berguzar Korel'in paylaştığı dizi yayınlandığı zaman olay olmuştu. Şehrazat lösemi olan oğlunun tedavisi için para bulmak zorundadır.Son çare olarak henüz üç ay önce işe başladığı ve deneme süresinin dolmadığı BinYapı Holding'in patronu Onur Aksal'dan borç ister. Fakat genç patron Binbir gece masal kahramanı Şah Şehriyar'ın kadınlara asla inanma felsefesinden yola çıkarak ağır bir bedel ister. Onur onunla bir gece geçirmesini ister. Bu her şeyin başlangıcı olur. Bu dizide tanışıp evlenen Halit ve Bergüzar’ın hala en işlerinin başında gelmektedir.

6. Asmalı Konak (2002-2003)

New York'ta tanışan Seymen ve Bahar evlenme kararı alır ve Seymen'in ailesinin yaşadığı Kapadokya'ya gelir. Seymen'in aile yapısına uyum sağlamaya çalışan Bahar, hayatının geri kalanına Asmalı Konak'ta devam edecektir. Ekranlara gelişinin üzerinden neredeyse 20 yıl geçmesine rağmen Asmalı Konak hala konuşulmaya devam edilen dizilerden.

5. Behzat Ç. (2010-2013)

Dizi, polis Behzat Ç. ve birlikte çalıştığı ekibin Ankara'da bir cinayet bürosunda yaşadığı olayları ve çözdükleri cinayetleri konu alıyor. Sivri dili ve dobralığıyla seyircinin dikkatini çeken Behzat Ç., Türk yapımı polisiye diziler arasında en beğenilenlerden.

4. Ezel (2009-2011)

"Her ihanet sevgiyle başlar!" cümlesini hafızamıza kazımamıza neden olan Ezel de Türk televizyon tarihinin efsaneleri arasında yer alıyor. Hikaye, aynı mahallede yaşayan ve sıkı dost olan Ömer, Ali ve Cengiz'in ve Ömer'in sevdiği kadın olan Eyşan'ın arasındaki bir ihanetle başlıyor. İşlediği suçu Ömer'in üstüne atan Ali, Cengiz ve Eyşan, suçsuz yere Ömer'in hapse girmesine neden olur. Hapishanede Ramiz Dayı lakaplı Ramiz Karaeski ile tanışan Ömer, hapisten çıktığında artık eski Ömer olmayacaktır...

3. İstanbullu Gelin l (2017-2019)

Faruk ve Süreyya’nın masalsı aşklarını hangimiz unutabiliriz. Özcan Deniz ve Aslı Enver’in uyumu ve performansları hala konuşulmaktadır.Her bölümü ayrı bir psikoloji dersi niteliğindeki dizi Zeynep Günay Tan’ın en iyi işlerinden biridir. İstanbullu Gelin, O3 Medya imzalı, ilk bölümü 3 Mart 2017 tarihinde yayımlanan dizi Cuma akşamlarının vazgeçilmezi olmuştur. 3 sezondan oluşan dizi, 31 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanan 87. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.

2. Aşkı Memnu (2008-2010)

Halit Ziya Uşaklıgil'in aynı isimli eserinden uyarlanan Aşk-ı Memnu, en temelinde bir yasak aşk hikayesini anlatıyor. Selçuk Yöntem, Nebahat Çehre, Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Zerrin Tekindor ve Hazal Kaya'nın başrolde oynadığı dizi, sadece yayınlandığı dönem değil tekrarlarıyla da reyting rekorları kırmayı başardı. Bir daha bu kadar usta bir kadroyla benzer bir dizi çekilir mi bilmiyoruz ama Aşk-ı Memnu'nun nesiller boyu unutulamayacağı kesin. Ekranda yakaladıkça hala aynı iştahla izlendiğiniz de belirletelim.

1. Avrupa Yakası (2004-2009)

Listenin ilk sırasında yer almayı hak eden isim tabii ki Avrupa Yakası! Dizi, Nişantaşı'nda yaşayan Şütçüoğlu ailesi ve kızları Aslı'nın çalıştığı Avrupa Yakası dergisi çalışanlarının hayatlarını konu alır. Tiplemeleri, unutulmaz replikleri ve mükemmel kadrosuyla yayınlandığı dönem gönlümüze taht kuran Avrupa Yakası'nın bölümlerini hala internet üzerinden ara ara izlemeye devam ettiğimizi itiraf etmeliyiz.

Top 20’de olmasalar bile Poyraz Karayel, Hayat Şarkısı, Ufak Tefek Cinayetler, Fatmagül’ün Suçu Ne? Kuzey Güney, Suskunlar da hatırlanmaya değer dizilerimizden. Ne yazık ki yukardaki listede yer alan çoğu diziyi bugünkü şartlarda çekmek hayal artık. Neyse ki dijital platformlar var hayatlarımızda. Ekranda bulmadığımız kaliteyi farklı türlerde dünya standartlarına yaklaşan yapımları izleme olanağı buluyoruz. Keyifli Pazarlar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.