Ai Weiwei’den Wuhan belgeseli: CoroNation

BELGESEL 24.08.2020, 17:32 24.08.2020, 17:36
Ai Weiwei’den Wuhan belgeseli: CoroNation

Ai Weiwei, CoroNation başlıklı yeni belgeselinde Çin’in pandemi sürecinde attığı adımlara ve uzun bir süre için kapattığı Wuhan şehrine odaklanıyor. Weiwei tarafından uzaktan yönetilen ve Wuhan sakinlerinin tecritte yaşadığı dönemde kaydedilen CoroNation, şehrin ıssız sokak ve binalarının ürkütücü yönlerini sanki kıyameti yaşıyormuşçasına ekranlara taşıyor ve bu kriz sürecinde çalışmak zorunda kalan insanlara bir saygı duruşu niteliği taşıyor.

Filmdeki bir sahnede bir kurye çalışanı yaşadığı bölgenin sınırlarını terk etmeleri yasaklanan mahalle sakinlerine yaşamaları için gerekli malzemeleri teslim ederken görünüyor; bir diğerinde ise bir doktor ülkenin geçici tedavi merkezlerinden birinde çalışmaya hazırlanırken koruyucu kıyafet giyerken beliriyor.

Artfulliving'in haberine göre, sürecin içerisinde yer alan 27 yaşındaki Wuhan sakini Lin, geçtiğimiz Şubat ayında Dazed'e yaptığı açıklamada "Wuhan sokaklarını hiç böyle görmedik," ifadelerini kullanmıştı. Filmde de görüldüğü gibi bu zorlu günlerde Wuhan sokaklarında çok az insanın olduğu ve herkesin bu durumdan çok rahatsız olduğu anlaşılıyor. Aynı ay film yapımcısı Lan Bo tarafından çekilen Wuhan: The Long Night isimli kısa filmde de Wuhan sakinlerinin nasıl bir hayat sürdüğü gözler önüne serilmişti.

​CoroNation için Vimeo'da kullanılan ifadelere göre filmde, sanatçı ve filmin yapımcısı Weiwei’nin geçmişte de sıkça eleştirdiği Çin hükûmetinin COVID-19'a karşı aldığı önlemler de mercek altına yatırılıyor.

Yorumlar (0)