Hegemonya belgeseli 25 Kasım'da yayında olacak

BELGESEL 23.11.2020, 13:44 23.11.2020, 17:06
Hegemonya belgeseli 25 Kasım'da yayında olacak

Kadına şiddete karşı dijital hak bilgilendirme çalışmaları yürüten kadinhaklari.org'un hazırladığı “Hegemonya” adlı belgesel, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü yayında olacak. Handan Uslu’nun yönettiği ve 9 farklı kadının tanıklıkları eşliğinde şiddeti tarifleyen belgesel, ilk gösterimini 25 Kasım Çarşamba günü saat 14:00’te platformun YouTube kanalında yapacak. Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’nun hayata geçirdiği Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında yayınlanacak “Hegemonya”nın gösterimi ardından, film ekibinin katılacağı bir çevrimiçi sohbet gerçekleşecek.

Kadına yönelik şiddete karşı internet ekosisteminde yürüttüğü dijital hak temelli çalışmalarıyla tanıdığımız kadinhaklari.org'un kısa belgeseli “Hegemonya”, ilk gösterimini Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olan 25 Kasım’da yapıyor. Çarşamba günü saat 14:15’te platformun YouTube kanalında yayına girecek olan film, hayatın farklı noktalarından 9 kadının şiddet ve mücadele deneyimlerini konu alıyor.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’nun Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı ile desteklenen ve Handan Uslu’nun yönettiği “Hegemonya”, toplumun ve medyanın kadına yönelik şiddete olan katkısını ve etkisini sorguluyor. Ayşe Ece Durmaz, Gül Erdoğmuş, Handan Uslu, İris Mozalar, Mahinur Aytaç, Merve Namlı, Nesibe Kırış ve Zeynep Reva’nın tanıklıklarını izleyeceğimiz film; hak ve yaşam mücadelesinde kadını bekleyen hukuki ve psikolojik yolculuğun izini sürerken, kadınların iç muhasebelerinden dönüşümlerine, kurdukları duygusal ortaklıkların bu mücadelenin bir parçası olduğunu söylüyor.

“Türkiye’de şiddetin adı yok”

Şiddet gören kadınların arama motorlarında yaptıkları yardım çağrılarına internet ekosisteminde yarattıkları bir sistemle yanıt veren kadinhaklari.org'un kurucusu da olan Handan Uslu, filmin çıkış hikâyesini şu sözlerle anlatıyor: “Türkiye’de duygusal ve ekonomik şiddetin adını çoğu zaman koyamıyoruz. Ana akım medyadan, filmlerden ya da televizyon dizilerinden bize sunulan romantizmin gerçek ve doğru olduğuna inandırılıyoruz. Böylece şiddetin okumasını yapmak da zorlaşıyor, destek imkanlarına ulaşmak da çoğu zaman mümkün olmuyor. Görünmeyen şiddeti nasıl adlandırırız, konuşuruz ve birbirimize daha kolay nasıl ulaşırız sorularından doğdu kadinhaklari.org; “Hegemonya” da bu sorulara verdiğimiz yanıtlardan biri ve video aktivizm çalışmalarımızın da başlangıcı.”

Kadın Hakları Dijital Veri Platformu’nun AB Türkiye Delegasyonu’nun Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle çektiği filmin prodüksiyon sorumluluğunu Berk Büyükakın ve görüntü yönetmenliğini Barış Aygen üstlenirken, alternatif sahnelerin özgün söz ve müzik yazarlarından İlay Bal da filme şarkılarıyla katkıda bulunuyor. İlk gösterimini 25 Kasım Çarşamba günü kadinhaklari.org'un YouTube kanalında yapacak filmin gösterimi ardından film ekibinin katılacağı bir sohbet gerçekleşecek. Katılımın sınırlı olacağı sohbet, saat 14:45’te zoom üzerinden çevrimiçi izlenebilecek.

3 binden fazla kadına ulaştı

2018’de Kadın Hakları Dijital Veri Platformu adıyla kurulan, Türkiye ve dünyadan kadın hakları aktivistlerinin çevrimiçi örgütlendiği kadinhaklari.org, yürüttüğü dijital hak iletişimi çalışmalarıyla bugüne dek 3 binden fazla şiddet görmüş kadına ulaştı. Arama motorlarına şiddet gördüklerini yazarak yardım isteyen kadınlara yönlendirme ve bilgi desteği sağlayan platform; internet ekosistemini teknolojiyle iyileştirmenin yanı sıra şiddet verilerini izleme ve raporlama çalışmaları da yapıyor.

Disiplinlerarası aktivizm

1990’da İstanbul’da dünyaya gelen Handan Uslu, 2012 yılında Koç Üniversitesi’nin Makine Mühendisliği ve Ekonomi bölümlerinden çift anadal ile mezun oldu. 2010 yılında kurucularından olduğu ve Koç Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren KuGlobalAid topluluğuyla Bosna Hersek, Tunus ve Anadolu'da sürdürülebilir kalkınma projeleri geliştirdi. ABD'de Georgetown Üniversitesi’nde İletişim, Kültür ve Teknoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2014’te Washington Türk Amerikan Derneği’nin Yılın Genç Başarısı Ödülü’nü aldı ve Türk Amerikan Bilim İnsanları Derneği’nin yönetici direktörlüğünü yürüttü. 2017’de Google’dan gelen bir teklifle İrlanda’ya yerleşti ve şirketin Avrupa genel merkezinde yapay zeka etiği, kullanıcı güvenliği ve dijital dolandırıcılık konulu projelerinde çalıştı. 2018’de, Türkiye’deki internet ekosistemi ve arama algoritmasındaki eksikleri fark ederek arkadaşlarıyla birlikte kadinhaklari.org’u kurdu. Geçen yıl Türkiye’ye geri dönen ve çalışmalarını İstanbul’da yürüten Uslu, yeni belgesel projesinin hazırlıklarını sürdürüyor.

Yorumlar (0)