Ödüllü belgesel “Son Kabileler: Himbalar” ilk kez ekranda

BELGESEL 02.07.2021, 09:56 02.07.2021, 15:32
Ödüllü belgesel “Son Kabileler: Himbalar”  ilk kez ekranda

TRT tarafından hazırlanan, uluslararası alanda çok sayıda ödüle sahip olan “Son Kabileler: Himbalar” belgeseli televizyonda ilk gösterimiyle 4 Temmuz Pazar saat 21.00’de TRT Belgesel’de izleyiciyle buluşacak.

Son Kabileler serisinin ikinci yapımı olan ve TRT İç Yapımlar tarafından hazırlanan “Son Kabileler: Himbalar” belgeseli, Namibya’nın Kunene bölgesinde yaşayan Himba halkını konu ediniyor. Günümüzün tek tipleşen dünyasında, binlerce yıllık geleneklerine bağlı yaşamaya çalışan az sayıda etnik topluluktan biri olan Himbaların geleneksel yaşamlarına ve binlerce yıldır korudukları kültür miraslarına odaklanan belgesel, televizyonda ilk gösterimiyle 4 Temmuz Pazar saat 21.00’de TRT Belgesel’de ekrana gelecek.

Doğayla bütünleşmiş saklı yaşamlar

Namibya’nın sıra dışı etnik halklarından Himbaların, atalarından günümüze kadar korudukları kültürel miras ve doğayla bütünleşmiş yaşamlarını aktaran belgesel, kabile halkının heyecanlarını, kaygılarını ve mutluluklarını ekrana yansıtıyor. Dış dünya ile kapalı olan Himbalar, bugün hala atalarının binlerce yıllık ritüellerini sürdürürken, dillerini de bozulmadan kullanmaya devam ediyor.

Geleneklerinden kopmayan bir topluluk

Küçük yaşta anne ve babasını kaybettikten sonra kabile üyeleri tarafından büyütülen Sukona ve Çiora’nın görkemli düğün hazırlıklarına şahitlik eden belgesel, izleyicileri eşsiz duygulara götürüyor. Tüm kabile kızların mutlu bir yuva kurması ve geleneklerine uygun görkemli bir düğün töreni için hazırlanırken, kuzenleri Ukambaka da genç kızlığa geçiş töreni için hazırlık yapıyor. Kabilenin yeni damatları olacak Çure ve Vina ise hem nişanlılarına hem de kabileye iyi eşler olacaklarını kanıtlamaya çalışıyor.

Belgesel, uluslararası festivallerden çok sayıda ödülle döndü

“Son Kabileler: Himbalar” belgeseli uluslararası alanda katıldığı festival ve yarışmalarda aldığı ödüllerle kendisinden sıkça söz ettirdi. Belgesel; 2020 Avrupa Sinematografi Ödülleri’nde “En İyi Belgesel”, 2020 yılında düzenlenen New York Uluslararası Film Ödülleri’nde “En İyi Etnografik Film”, 2021 Berlin Indie Film Festivali’nde “En İyi Belgesel Yönetmeni”, 2020 Hollywood Gold Awards’ta “En İyi Uzun Metraj Belgesel” ve 2020 New York Sinematografi Ödülleri’nde “En İyi Belgesel” ödüllerini aldı. Ayrıca 2020 yılında düzenlenen Falcon Uluslararası Film Festivali'nde birincilik ödülü, 2021 yılında düzenlenen Roma Uluslararası Film Ödülleri’nde birincilik ödülü ve 2020 yılında düzenlenen Los Angeles Sinematografi Ödülleri’nde “En İyi Belgesel”, “En İyi Uzun Metraj Film” ödüllerinin de sahibi oldu.

Son Kabileler serisinin ikinci yapımı olan ve TRT İç Yapımlar imzası taşıyan belgeselin yapımcılığını Güven Aksu, yönetmenliğini ise Ebru Çakırkaya üstleniyor. Son Kabileler “Himbalar” ilk yayınıyla 4 Temmuz Pazar saat 21.00’de TRT Belgesel ekranlarında olacak.

Yorumlar (0)