Film ve diziler ne şartlarda çekiliyor?

DİZİ 23.10.2021, 18:17 25.10.2021, 11:09
Film ve diziler ne şartlarda çekiliyor?

Koltuklarımızda büyük bir keyifle seyrettiğimiz film ve dizilerin, ne şartlarda çekildiğini hiç düşündünüz mü? Her ne kadar eğlence sektörü olarak görülse de, pek çok dizi ve filmlerin inanılmaz zorlu çekim aşamaları bulunuyor. Öyle ki, meslek uğruna hayatını kaybeden ve yaralanan onlarca emekçi sayabiliriz. İşte bunlardan en trajik Hollywood kazası olarak tarihe geçecek olanı geçen cuma günü yaşandı.

Oscar'a aday gösterilen dünyaca ünlü oyuncu Alec Baldwin’in yeni filmi Rust'ın setinde akıllara durgunluk veren bir kaza meydana geldi. Amerikalı aktör Alec Baldwin, yeni filminin çekimleri sırasında polisin ifadesine göre 'kurusıkı silahla' görüntü yönetmenini öldürdü, filmin yönetmenini de yaraladı. Olay sonrasında sessizliğini bozan Baldwin, ilk açıklamayı Twitter hesabı üzerinden yaptı.

BALDWİN'DEN İLK AÇIKLAMA:

Olayı 'trajik bir kaza' olarak nitelendiren Baldwin, "Eş, anne ve çok sevdiğimiz meslektaşımız Halyna Hutchins'in hayatına neden olan trajik kazayla ilgili üzüntümü anlatacak söz bulamıyorum. Bu trajedinin nasıl meydana geldiğini ortaya çıkarmak için polis soruşturmasıyla tamamen iş birliği yapıyorum." dedi.

Buna çok benzer bir başka feci kaza da efsane dövüş sanatçısı Bruce Lee’nin oğlu Brandon Lee’nin başına gelmiş ve ölümüne neden olmuştu. Lee, The Crow (Karga) filminin çekimlerinde boş zannedilen tabancadan çıkan kurşunla vurularak öldü. Öldüğünde henüz 28 yaşındaydı ve 17 gün sonra evlenecekti.

Film ve dizileri izlerken çoğu zaman kendimizi karakterlerle özdeşleştirip filmin içinde kayboluyoruz. Aslında o sahnelerin çekilmesi için kamera arkasında kalabalık bir ekip mucizeler yaratmaya çalışıyor. Her ne kadar kulağa eğlenceli gibi gelse de gerçekte çok zorlayıcı ve tehlikeli olabiliyor. İşte severek izlediğimiz filmlerin arka planında yaşanmış, sonuçları sakatlıklardan ölümlere kadar uzanan set kazalarını sizler için derledim.

Deadpool 2

Fırlama Süper Kahraman Deadpool’un ikinci filminin çekimlerinde trajik bir kaza gerçekleşti. Çekim esnasında motosiklet kullanan kadın dublör kontrolünü kaybetti, yanındaki bisikletliye çarptı ve ardından yakındaki binanın camından içeri girdi. Ne yazık ki hayatını kaybetti.

Harry Potter ve Ölüm Yadigarları

Tüm serisini büyük bir keyif ve heyecanla izlediğimiz Harry Potter'ın son filmi olan Ölüm Yadigarları'nda büyük bir kaza meydana geldi. Serinin ilk filminden beri Harry Potter'ı canlandıran Daniel Radcliffe'in dublorlüğünü yapan David Holmes eski bir jimnastikçiydi. Uçuş sahnelerinden birinin provası yapılırken patlamanın etkisiyle Holmes sert bir şekilde yere çakıldı. Omuriliği zedelenen genç dublör felç geçirdi.

Sihirbazlar Çetesi

Senaryo gereği su tankının içerisinde kelepçelerden kurtulup çıkması gereken Isla Fisher, kelepçelerden kurtulmasına rağmen tanktan çıkamadı. Boğulma tehlikesi yaşayan oyuncunun çırpınışlarını ekiptekiler rol olarak algıladıkları için başta tepki vermediler. Yaklaşık 3 dakika sonra tanktan çıkarılan Fisher ölümden döndü.

Kill Bill

Tarantino’nun sevilen film serisi Kill Bill son derece yüksek aksiyon sahneleriyle dolu bir film. Filmin başarılı başrol oyuncusu Uma Thurman araba kullandığı sahnelerin birinde ihmalkarlıktan dolayı ciddi bir kaza geçirdi. Boyunu sakatlanan Thurman uzun süre boyunluk takmak zorunda kaldı.

DJANGO

Yine Quentin Tarantino’nun Django adlı ilginç filminde zengin bir köle tüccarını canlandıran Leonardo DiCaprio yemek masasında konuşurken rol gereği elini masaya vurdu ve eli kesilip kanamaya başladı. Dicaprio rolden hiç çıkmadan mendille kanayan elini sararak oynamaya devam etti.

Otomatik Portakal

Stanley Kubrick'in kitaptan sinemaya başarılı uyarlaması olan 'Otomatik Portakal'ın başrol oyuncusu Malcolm McDowell da yaşadığı kazadan sonra sahneyi kesmeden rolüne devam edenlerden. McDowell'ın canlandırdığı Alex karakterini deney için kullanmak amacıyla gözlerini hiç kapatamayacağı bir aparata bağladılar. Ancak korneası çizildi ve geçici kör oldu. Buna rağmen oynamaya devam etti.

Yukarıda sıraladıklarımın benzerleri hatta çok daha üzücü olanları bizim setlerimizde de yaşanıyor. 1-2 saatte tüketilen dizi bölümleri ve filmleri için 90-100 kişilik ekipler canını dişine takarak çalışıyor. Ekran başındakileri eğlendirmek, güldürmek, düşündürmek için hayatlarını riske atıyorlar. Onun için izlediğiniz her şeyi acımızca eleştirmeden bir de bu pencereden görmeye insaflı olmaya çalışın.

Amacım pazar pazar içinizi karatmak değil, sadece işin çok fazla görülmeyen bu tarafına da birazcık ışık tutmak. O nedenle bizzat şahit olduğum ve ucuz atlatılan bir set kazasını paylaşacağım. Afyon Döğer’deyiz. Sevgili Abdullah Oğuz, Karaoğlan dizisini çekiyor. 2002’de Kanal D’de yayınlanıyordu. Sete yeni başlayan genç bir oyuncumuz barda kavga sahnesini canlandırırken rol arkadaşını gerçekten yaraladı. Şimdi çok sevilen bir isim ama kim olduğunu asla söylemem:) Yanında iki tane testi var. Biri şekerden yapılan ve karşındakine zarar vermeden hemen kırılan diğeri bildiğin ağır topraktan yapılma gerçek testi. Provalarda sürekli söylendi bak bu şekerden olan bu ise gerçek diye. Ancak çekim heyecanına kapılan acemi oyuncu role kendini kaptırıp sahte ile gerçeğini karıştırınca olan rol arkadaşına oldu. Kanlar içinde yere yığılıp "kestik" denmesine rağmen kalkmayınca anlaşıldı kafasında şeker değil gerçek testinin kırıldığı... Allahtan sette sürekli ambulans var hemen müdahale edildi ve 13 dikişle atlatıldı. Genç oyuncu ise nasıl üzgün ve nasıl utanç içinde...”Abi valla bilerek olmadı, karıştırdım.” diye adamcağızı her gördüğünde özür diledi.

Umarım bu tür kazalar hiçbir sette yaşanmaz, yapım ekiplerini çok daha tedbirli olmaya; oyunculuğun ve bu mesleğin çok kolay olduğunu zannedenleri de bir kez daha düşünmeye davet ediyorum. İyi pazarlar.

Yorumlar (0)