Setlerde korona alarmı

DİZİ 12.09.2020, 23:58 14.09.2020, 11:02
Setlerde korona alarmı

Covid ile yaşam tüm dünyanın gerçeği oldu, öyle böyle katil virüsle mücadelenin 8 ayını geride bıraktık. Bazı araştırmalara göre en az 2 yıl daha böyle geçecek. Amazon’da çalışan yakın bir arkadaşımıza ekibi ile 2021 Temmuz’a kadar evden çalışacağı resmi olarak açıklandı. Peki evden çalışacak şansı olmayanlar ne yapacak? Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık. İnsanlar çalışmak ve evlerine ekmek götürmek zorunda. Okul taksitleri, kredi kartı, kira ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için her gün evlerinden korka korka çıkıp aynı tedirginlikle evlerine geri dönüyorlar.

Evlere kapandığımız sürede ara verilen setler tüm yaz çalışırken yeni sezonda ekrana gelen ve gelecek olan diziler de tek tek motor dedi. Şu anda sektörde bilinen 6 sette Covid vakası var ve herkes panikte. İsimlerini vermeyeceğim, bazıları çoktan haber oldu zaten. İletişimini yaptığım dizi setlerinde işi başından beri sıkı tutmamıza rağmen olmaz bizde çıkmaz diyemiyorum. Çünkü işin aslı nasıl ve ne şekilde bulaştığı, kimi nasıl etkilediği konusu hala çok net değil.

Virüsle mücadelede işin başında örnek gösterilen Almanya’nın yaptığı açıklama dikkat çekici. Domuz gribi gibi herkesin bu virüse yakalanıp geçireceğini iddia ediyorlar ki buna bende inanıyorum. Domuz gribini ilk çıktığı yıl ailece geçirmedik. 2 sene sonra Eren, okuldan alıp hepimize bulaştırdı. Açıklanan araştırmaya göre Alman nüfusunun %80’ine bulaşacak olan virüs sadece %20’sinde ağır seyredecekmiş. %20’nin içinde ise %2-%5 arası bu da 1.5 milyon insana denk geliyormuş, hayatını kaybedecekmiş. Bu gerçeği kabul edip bununla yaşamaya alışmak gerektiğini belirtmişler. Ülkeden ülkeye bakış açısı, yaklaşımlar değişirken biz de elimizden gelen önlemleri almaya çalışıyoruz.

Maske zorunlu, çalışan herkes takmak zorunda, sette çalışan sayısını da azalttık. İşini bitiren saç, makyaj, kostüm ekibi sette beklemiyor. Kalabalık sahne çekimlerinden kaçınmaya çalışıyoruz. Özellikle de hijyene ve sosyal mesafeye çok dikkat ediyoruz. Riski en aza indirmek için dizilerin tanıtımı için yapılacak röportaj ve tanıtım çekimlerinin çoğunu ya mail yolu ile ya da evden online olacak şekilde organize ediyoruz.

En önemlisi de düzenli olarak test yaptırıyoruz. Tüm bunlar yeterli mi, değil mi? Ayrı bir tartışma konusu ama dediğim gibi ekonomi ve yaşamın durmaması ve temek ihtiyaçlar için insanlar çalışmak zorunda. Karanlıkta yolunu bulmaya çalışan kuşlar gibiyiz. Ne doğru ne yanlış deneme yanılma yolu ile yaşayarak öğreniyoruz.

İlk başlarda Covid'in arkadaşımızın arkadaşının teyzesinde ya da kocasında çıktığını öğrenirken artık en yakın halkamızdan geliyor koronaya yakalananların haberi. Çok yakın bir arkadaşımın eşinde çıktı. Hafif atlatıyor Allah'tan, arkadaşım ve kızı temiz çıktı şükür. Yan yana dip dibe oldukları halde onlara bulaşmamış. Başka bir arkadaşım sitede korunaklı bir süreç geçiriyor hiç dışarı çıkmıyor, kimse ile görüşmüyor ve alışverişi bile hala online yapıyor. Tüm bunlara rağmen 2 gün önce koronaya yakalandığı anlaşıldı. Test yaptıran bir başka arkadaşım önce Covid çıktı. Sonradan 2. kez yaptırdığında ise negatif çıktı.

Başta da belirttiğim gibi her şey muallak kesin doğrular yok, değişip duruyor bilgiler sürekli. Ama bize bağlı olanlar belli. Kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için maske takıp, hijyene dikkat edip, kalabalıklardan uzak durup sosyal mesafeye dikkat etmek zorundayız. Bir yanda yeni sezon stresi, giren dizilerin tutup tutmayacağının endişesi diğer yanda ise korona. Zaten her hafta sinema uzunluğunda dizi çeken set çalışanlarının ve yapımcıların işi eskisinden de zor. O nedenle ekranda izlediğiniz dizileri eleştirirken, kusur bulmaya çalışırken bir de bu gözle izleyin. Geceyi gündüzlerine katarak sette çalışan emekçiler, işlerini evden yürütebilen şanslı kesimden değiller ne yazıkki.

Ekrandan her hafta evinize konuk olabilmek için setlerde sabahlayan şimdi bir de Covid'le daha da zorlaşan şartlarda ter döken oyuncu, yönetmen ve tüm set çalışanlarına önce sağlık sonra da başarılar diliyorum. Emekleriniz karşılığını bulsun.

Yorumlar (0)