TRT’nin önemli isimlerinden Muammer Sun vefat etti

GÜNDEM 16.01.2021, 15:20 16.01.2021, 15:23
TRT’nin önemli isimlerinden Muammer Sun vefat etti

Türk müziğinin önemli bestecisi ve eğitmeni Muammer Sun bu sabah Ankara'da vefat etti. TRT Müzik Dairesi ve TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu’nun kurucusu olan Sun’un ölümü, sanat dünyasını yasa boğdu.

Uzun zamandır çoklu organ yetmezliğiyle mücadele eden Muammer Sun, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Türkiye’nin müzik tarihinin en değerli isimlerinden olan Sun, 88 yaşındaydı.

Ünlü besteci ve eğitimci Muammer Sun için bu gece TRT Radyo1’de “Gecenin İçinden” ve Radyo 3’de özel programlar yapılacak.

TRT’ye önemli katkılarda bulunmuştu

Besteci ve eğitimci Muammer Sun 15 Ekim 1932’de Ankara’da doğdu. 1947’de Askeri Mızıka Okulu’nda müziğe başladı. 1953’te Ankara Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü’ne girip; Ahmed Adnan Saygun’un öğrencisi oldu. Ayrıca Mahmut Ragıp Gazimihal, Mithat Fenmen, Muzaffer Sarısözen, Ruşen Ferit Kam’dan ders aldı. Kemal İlerici ile Türk Musikisi Makamları ve Armonisi konularında çalıştı. 1960 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümünden pekiyi derece ile mezun oldu. Mezuniyetinden sonra Ankara, İzmir, İstanbul Devlet Konservatuvarlarında, Siyasal Bilimler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu'nda, Ankara Radyosu'nda öğretmenlik yaptı. 1969 yılında, sanat kurumlarının temsilcisi olarak TRT Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu'nu ve TRT Müzik Dairesini kurdu. 1971'de TRT Kültür Sanat Ödülleri Sistemini (Murat Katoğlu ile birlikte) hazırladı, TRT'nin gerçekleştirmesini sağladı.

Millî Eğitim Bakanlığı Müşavirliği sırasında, Çocuk ve Gençlik Koroları Yönetmeliği'ni hazırladı. Bütün Türkiye'de 166 çocuk ve gençlik korosu kuruldu.

Sun, 1967 ve 69'da, biri TRT adına; öteki de TRT ve ODTÜ adına, iki büyük folklor derlemesi düzenledi; kendisi de bu derlemelere uzman derleyici olarak katıldı. 1975’te İzmir Devlet Konservatuarı’na, 1980’de Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’na, 1987’de Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’na atandı. 1988’de doçent, 1993’te profesör oldu.

Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon bölümü öğretim üyeliğinden Ekim 1999'da emekli oldu.

Muammer Sun, TRT'nin yapımını üstlendiği ve tarihsel olarak çok büyük önem taşıyan Kurtuluş ve Cumhuriyet filmlerinin film müziklerini de yapmıştır.

Yorumlar (0)