250 yaşındaki Wordsworth’ün şiirleri Türkçe’de

KÜLTÜR SANAT 15.09.2020, 11:33 15.09.2020, 14:48
250 yaşındaki Wordsworth’ün şiirleri Türkçe’de

VakıfBank Kültür Yayınları, İngiliz şair William Wordsworth’ün şiirlerinden bir seçkiyi “Bir Bulut Gibi” adıyla yayımlıyor. Bu yıl tüm dünyada doğumunun 250’nci yıl dönümü kutlanan Wordsworth’ün şiirleri Türkçe ve İngilizce olarak okurla buluşuyor.

VakıfBank Kültür Yayınları’ndan (VBKY) çıkan “Bir Bulut Gibi”, İngiliz Romantizminin kurucusu William Wordsworth’ün şiirlerinden bir seçki sunuyor. Usta çevirmen Nazmi Ağıl’ın Türkçe’ye kazandırdığı kitapta şairin şiire bakışı, üslubu, Romantik dönemle ilişkisi, hayatı, çalışmaları ve tabiatın kendisine ifade ettikleri detaylıca aktarılıyor.

Gotik, tabiat, iç dünya…

Romantik dönem 18’inci yüzyılın sonu itibarıyla başladı ve 19’uncu yüzyılın ortalarına kadar uzandı. Önceki yüzyılların sanatını etkisi altına alan kuralcılığa başkaldırı olarak doğan bu akım, edebiyattan müziğe kadar sanatın her alanını etkiledi. Sanatçılar kendilerini “özgür” olarak tanımlarken yeni anlatım formlarına başvurdu: Tabiata derin bir hayranlık gösterildi, güzellikleri ön plana alındı, gotik ve fantastik öykülere ilgi duyuldu, sanatçının iç dünyası önemli hale geldi, öykülerde, tiyatro oyunlarında krallar ile soylular yerine halktan kişiler anlatıldı… William Wordsworth ise İngiliz Romantizminin babası olarak kabul ediliyor.

Yorumlar (0)