“4. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması” sonuçlandı

KÜLTÜR SANAT 08.07.2021, 10:45 08.07.2021, 13:41
“4. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması” sonuçlandı

DenizBank ve Türkiye Sinema Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliğinde hayata geçirilen “4. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması”nda kazananlar TÜRSAK Vakfı YouTube kanalında çevrim içi olarak gerçekleştirilen ödül töreninde açıklandı. Yarışmada “En İyi İlk Film Ödülü”nü “Güven” filmiyle Sefa Öztürk kazanırken, “İlk Senaryo Birincilik Ödülü”nün sahibi ise “Kafes” projesiyle Hürer Ebeoğlu’nun oldu.

DenizBank ile TÜRSAK Vakfı iş birliğinde, yazarlara, genç senaristlere ve sene içinde ilk filmlerini çeken genç yönetmenlerin katılımına açık olarak düzenlenen; Türk sinema sektörünün gelişimini ve nitelikli sinema eserlerinin yapımını teşvik etmeyi amaçlayan 4. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması’nda kazananlar açıklandı. TÜRSAK Vakfı YouTube kanalında çevrim içi olarak gerçekleştirilen ödül töreninde “En İyi İlk Film Ödülü”nün sahibi Güven filmiyle Sefa Öztürk olurken, Kafes projesiyle Hürer Ebeoğlu “İlk Senaryo Birincilik Ödülü”, Tarumar ile Ali Bank “İlk Senaryo İkincilik Ödülü” ve Denizdeki Hayalet ile Yurdakul Şahin “İlk Senaryo Üçüncülük Ödülü”ne layık görüldü. Kazanan isimlerin ödülleri güncel gelişmelere uyum sağlarken geleneği onurlandıran bir marka olan URART tarafından tasarlandı.

“İyi Hikâye Ancak İyi Senaryoyla İşlendiğinde İyi Filme Dönüşür”

Ödül töreninin açılış konuşmasını DenizBank Finansal Hizmetler Grubu CEO’su Hakan Ateş yaptı. Salgın koşullarından dolayı bu yılki ödül törenini çevrim içinde gerçekleştirdiklerini söyleyen Ateş, fiziksel olarak bir araya gelmenin ve ödül törenleri gerçekleştirmenin çok yakın olduğunu belirtti. “TÜRSAK Vakfı ile gücümüzü beş yıl önce iyi sinemanın olmazsa olmazı senaryo yazımında yol gösterici bir platform oluşturmak amacıyla birleştirdik çünkü iyi hikâye ancak iyi senaryoyla işlendiğinde iyi filme dönüşebilir. Bunun bilincinde olduğumuz için senaryo yazımıyla sinema endüstrisine daha ilk adımında destek olmayı seçtik. Bu sayede üretilecek başarılı filmlerin zincir şeklinde sektörün tamamına fayda sağlayacağına inanıyoruz” diyen Ateş, yıllar sonra bugünlerde ne olduğunun hissiyatını tekrardan yaşamak ve döneme tanıklık etmek için yine sinemanın gücüne ve hafızasına başvurulacağının altını çizdi.

En İyi İlk Film Ödülü “Güven” Filmiyle Sefa Öztürk’ün

4. DenizBank İlk Film Yarışması’nın finalinde Abdurrahman Öner’in Aydede, Hakan Cigaoğlu’nun Bebek Geliyorum Demez, Mustafa Karadeniz’in Çınar, Murat Pay’ın Dilsiz, Serhat Karaaslan’ın Görülmüştür, Sefa Öztürk’ün Güven, Çiğdem Bozali ve Elif Akarsu Polat’ın Kader Postası, Seyid Çolak’ın Kapan, Mustafa H. Öztürk’ün Kuklalı Köşk ve Zeynep Güzel’in Yaz Kış Demeden adlı filmleri yarıştı.

Finale kalan 10 film arasından yarışmanın kazanan filmi ise Fono Film’in sahibi, TAFF Pictures Kurucu Ortağı ve TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Okan’ın başkanlığını yaptığı; CJ Entertainment Türkiye COO’su ve TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Aslan, European Film Promotion’a (EFP) bağlı Uluslararası Cast Direktörleri Birliği (ICDN) üyesi; Locarno Film Festivali'nden “Avrupa Cast Direktörü” ödülünün sahibi Harika Uygur, Kanal D Genel Müdürü Murat Saygı ve Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilay Ulusoy’dan oluşan ana jüri tarafından belirlendi. Yarışmanın kazanan filmi Sefa Öztürk’ün yönetmenliğini yaptığı Güven’in oldu ve Öztürk, 25.000 TL değerindeki En İyi İlk Fim Ödülü’nü almaya hak kazandı. Sefa Öztürk ödül konuşmasında yarışmayı düzenleyip desteklerini esirgemeyen DenizBank ve Hakan Ateş’e teşekkürlerini sunarak “İlk filminizi çekmek çok uzun ve sancılı bir süreç. Bu yolculuğumda bana eşlik eden film ekibime ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

İlk Senaryo Birincilik Ödülü “Kafes” ile Hürer Ebeoğlu’nun

4. DenizBank İlk Senaryo Yarışması’nın finalinde ise İsmail Kitir’in Af, Yurdakul Şahin’in Denizdeki Hayalet, Zeynep Yasemin Subaşı’nın Devâ, Mehmet Fatih Özülker’in Havalimanı, Burak Kum’un Hayalperest ve İstanbul, Çiğdem Dağlı’nın Hayatımın Teklifi, Hürer Ebeoğlu’nun Kafes, Deniz Bayraktaroğlu’nun Masal ya da Kahraman, Ahmet İşler’in Ressamın Öyküsü ve Ali Bank’ın Tarumar adlı projeleri yarıştı.

Finale kalan 10 senaryo arasından yarışmanın kazanan ilk üç ismi ise Yönetmen ve Senarist Ezel Akay’ın başkanlığını yaptığı; Oyuncu Tuba Büyüküstün, Yapımcı Suzan Güverte ile İstanbul Vakfı Genel Müdürü ve TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Perihan Yücel’den oluşan ana jüri tarafından belirlendi.

Yarışmada 25.000 TL değerindeki İlk Senaryo Birincilik Ödülü, Kafes projesiyle ile Hürer Ebeoğlu’nun oldu. Yarışmaya daha önce hiç uzun metraj proje senaryosu yazmadığı için katılım gösterdiğini belirten Ebeoğlu, birinci olduğu için çok mutlu olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam ettirdi: “DenizBank’a ve TÜRSAK Vakfı’na yarışmayı gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyorum. Umarım bu tarz senaryo yarışmaları Türkiye’de yaygınlaşır ve genç senaristler de bu yarışmaya katılıp hikâyelerini anlatma fırsatı bulurlar”.

15.000 TL değerindeki İlk Senaryo İkincilik Ödülü’nün sahibi ise Tarumar projesiyle Ali Bank’ın oldu. Ödül konuşmasında “TÜRSAK Vakfı ve DenizBank’ı böylesine önemli bir yarışma düzenleyip senaryo yazmaya hevesli ve yazdıkları senaryoların film olması için çalışanlara önayak oldukları için çok teşekkür ediyorum” diyen Ali Bank, yarışmayı düzenlemekle kalmayıp yarışmadan sonra verdikleri eğitimler ile kendilerinin gelişimine katkı sağladığı için TÜRSAK Vakfı’na da teşekkürlerini iletti.

Yarışmanın 10.000 TL değerindeki İlk Senaryo Üçüncülük Ödülü de Denizdeki Hayalet projesiyle Yurdakul Şahin’e layık görüldü. Ödül konuşmasında yazmayı, yazarak hikâyeler anlatmayı, hikâye anlatma biçimlerini değiştirmeyi, zenginleştirmeyi ve farklı türler denemeyi sevdiğini söyleyen Şahin, yazdığı ilk senaryoyla ödül aldığı için çok mutlu olduğunu belirtti ve “Bu ödül aynı zamanda bu alanda daha çok çalışma, daha iyi üretme sorumluluğu ve cesaretini verdi. Değerli jüri üyelerine, DenizBank’a, TÜRSAK Vakfı’na, beni hep destekleyen ve yanımda olan canım aileme çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Yarışmamız Güçlenerek Büyümeye Devam Edecek”

Ödül törenin kapanış konuşmasını ise Fono Film’in sahibi, TAFF Pictures Kurucu Ortağı, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve İlk Film Yarışması Jüri Başkanı Cemal Okan yaptı. DenizBank ile beraber hayata geçirilen bu projenin en önemli amacını “ilk senaryosunu yazan senaristleri desteklemek ve Türk Sineması’na katkı sağlamak” olarak açıklayan Okan, dört yıldır bu amacı başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Pandemi döneminde yarışmanın heyecanının azalmaması ve genç senaristlerin de yolculuğunda faydalı olması açısından 30 bölüm süren Senaryo Sohbetleri programını yaptıklarını söyleyen Okan, bu sayede Türkiye’nin dört bir yanına ulaştıklarını ifade etti. Yarışmanın mimarı DenizBank’a ve CEO’su Hakan Ateş’e TÜRSAK Vakfı adına teşekkürlerini ileten Cemal Okan, yarışmanın kazananlarını tebrik ederek “Yarışmamız senaryolarını bizlere gönderenlerin destekleriyle güçlenerek büyümeye devam edecek. Yeni başlangıçlarda, yeni heyecanlarda yeniden bir araya gelme temennisiyle önce sağlık sonra da yaşasın sinema” dedi.

Yorumlar (0)