Bozcaada Caz Festivali’nden arşiv değerinde program

KÜLTÜR SANAT 18.09.2020, 14:04 18.09.2020, 14:21
Bozcaada Caz Festivali’nden arşiv değerinde program

Bozcaada Caz Festivali’nin 2020 Keşif programı sona erdi. Pandemi koşullarında da kültür ve sanatın sürdürülebilirliğine inanan festival, müzikten gastronomiye, kültür politikalarından Bozcaada tarihine uzanan zengin BCF Keşif programı ile seyircisine bu yıl çevrimiçi kanallarından ulaştı. Ağustos ayı boyunca 100’e yakın konuk ve sanatçının ağırlandığı, 20’den fazla çevrimiçi panel ve sohbetin yanı sıra, Korhan Futacı ile Bozcaada Ensemble Bozcaada’da kaydettikleri performanslar ve adalılarla yapılmış özel söyleşilerin de yer aldığı BCF Keşif kapsamında, ilhamını Bozcaada’dan alan özgün şarkılardan oluşan bir müzik albümü de yayınlandı. Arşiv değerindeki programlara festivalin Instagram, Spotify ve YouTube kanallarından ulaşılmaya devam ediyor. 2021 programının hazırlıklarına başlayan Bozcaada Caz Festivali, 16-18 Temmuz 2021 tarihleri arasında 5. kez gerçekleşecek.

allaturca, 3dots ve fermente’nin ortaklığıyla düzenlenen Bozcaada Caz Festivali’nin küresel pandemi koşullarında kültür ve sanatın sürdürülmesi amacıyla başlattığı çevrimiçi BCF Keşif programı sona erdi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri ile Ağustos boyunca festivalin Instagram, Spotify ve YouTube kanallarında ücretsiz yayınlanan programa; caz müzisyenlerinin yanı sıra, kültür profesyonelleri, sivil toplum örgütleri ve bağımsız sanat temsilcilerinin aralarında olduğu 100’e yakın konuk ve sanatçı katıldı.

Bozcaada’dan ilhâm alan müzik albümü

Kendine Has, Volkswagen ve Jack Lives Here‘ın katkılarıyla da hazırlanan BCF Keşif programının müzik bölümünde, Korhan Futacı ve Bozcaada Ensemble’ın adanın eşsiz gün batımında Bozcaada Rüzgar Gülleri’ne karşı verdikleri performansların yanı sıra; multi-enstrümantalist Deniz Mahir Kartal’ın “Multi Enstrümantalist Olmak”, caz gitaristi, besteci Sarp Maden’in “Sarp Maden’in Enstrümanlarını Keşif”, Zuhal Focan, Sevin Okyay, Önder Focan, Eren Noyan ve Emre Erbirer’in katıldığı “kültür.limited Sunar: Caz ve …” ve Stockholm Caz Festivali ve Fasching CEO’su Eric Birath, Berlin Caz Festivali direktörü Nadin Deventer, Comet Live kurucusu Sinem Tabaoğlu ve 3dots ile Bozcaada Caz Festivali’nden Murat Sezgi’nin konuşmacı olduğu “Avrupa’da Caz’ın Sınırlarını Tekrar Açmak” başlıklı paneller yer alıyor.

Programın sürprizlerinden biri de, geçmiş yıllarda sahne almış müzisyenlerin Bozcaada'dan ilham alarak yazdıkları özgün bestelerden oluşan Bozcaada Caz Festivali 2020 ‘Keşif’ albümü oldu. Bozcaada Caz Festivali’nin Space Goats iş birliğiyle 28 Ağustos’ta yayınladığı ve Seçil Akmirza, Alp Ersönmez, Sarp Maden, Deniz Mahir Kartal, Cenk Erdoğan, Volkan Öktem, Çağrı Sertel, Emir Ersoy ve Elif Pıtırlı’nın yer aldığı albüm Spotify ve Apple Music kanallarında dinlenebiliyor.

Sanattan gastronomiye ada sohbetleri

Bozcaada’nın yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın da çok önemli kültür, tarım ve gastronomi noktası olmasının hikâyesini keşfe çıkan BCF Keşif programının sohbet serisine ise; ada gastronomisinin önemli temsilcilerinden Madam Niça’nın kurucuları Oya Terzioğlu ve Saada Delen, Maya Bozcaada’nın kurucusu Selçuk Aykan, adanın yaşayan en eski bağcısı Haşim Yunatçı, adadan topladığı malzemelerle çalışan ressam ve heykel sanatçısı Cansu Şimşek, bugüne dek Bozcaada'ya dair 7 kitap yazmış yazar, gazeteci, akademisyen ve televizyoncu Prof. Dr. Haluk Şahin ve Bozcaada Müzesi kurucusu M. Hakan Gürüney atıldı..

Çevrimiçi panellerle keşif

Keşif programının çevrimiçi panelleri ise, caz müziği, uluslararası caz festivalleri, kültür ve sanat, çevresel sürdürülebilirlik, gastronomi, adanın tarımı ve endemik bitkileri, erişilebilirlik, adanın tarihi ve kültürü gibi farklı konuları alanında uzman isimlerin eşliğinde ekranlara taşıdı. Erişilebilir Her Şey İnisiyatifi kurucuları Seben Ayşe Dayı ve Serim Berke Yarar’ın konuşmacı olduğu “Dijital Erişilebilirlik Nedir?”, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan’ın moderatörlüğünde, İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece Aydınlık ve Müzik Yorumcuları Destek Birliği Genel Sekreteri Merve Eryürük konuşmacı olarak katıldığı "Kültürel İfadelerin Çeşitliliği ve Geliştirilmesi"; Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Troya Kazıları Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ile bölgenin kültürel ve tarihi değerlerini keşfe çağıran “Tenedos’tan Bozcaada’ya” ve moderatörlüğünü Adım Adım ve Açık Açık oluşumlarının kurucu ortağı Itır Erhart’ın üstlendiği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nden Dilara Koçak, Festtogether’dan Dorukhan Demirbilek, Çöpüne Sahip Çık Vakfı’ndan Emrah Bilge, Temel İhtiyaç Derneği’nden Nil Tibukoğlu ve Bozcaada Caz Festivali’nden Gizem Gezenoğlu’nu bir araya getiren “Sürdürülebilir Festival Mümkün mü?” ve Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan moderatörlüğünde, Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Iraz Yöntem ve Bozcaada Caz Festivali kurucu ortağı Gizem Gezenoğlu’nun konuk olduğu “Kültür Endüstrilerinde Dayanışma Modelleri” başlıklı paneller çevrimiçi izlenmeye devam ediyor.

Akış’a devam

Bozcaada Caz Festivali’nin bu yılki teması “Ototelik”ten yola çıkarak hazırlanan “Akış Sohbetleri” ve sanatçılar, sektör profesyonelleri, sanat dünyasından isimlerin pandemi sürecinde yaşadıkları deneyimlerini ve üretimlerini konuştukları video ve podcast serisi “Nasılız?” da yeni içerik ve konuklarıyla festivalin dijital kanallarında yayınlanmaya devam ediyor.

Festivalin bu programı hayata geçirmesine katkı sağlayan kurumlar

allaturca, 3dots ve fermente’nin ortaklığıyla düzenlenen Bozcaada Caz Festivali, bu programı hayata geçirirken Kendine Has, Volkswagen ve Jack Lives Here ile olan işbirliğini de kesintisiz devam ettiriyor T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da desteklenen Bozcaada Caz Festivali’nin çevrimiçi programı, Instagram, Spotify ve YouTube kanallarında ücretsiz izlenebilecek. 16-18 Temmuz 2021 tarihleri arasında 5.si gerçekleşecek festivalin biletlerinin satışı ise biletix’te devam ediyor.

Yorumlar (0)