Filipinli kadınların ‘Denizaşırı’ hikâyeleri Kundura Sinema'da

KÜLTÜR SANAT 30.04.2021, 09:29 30.04.2021, 13:49
Filipinli kadınların ‘Denizaşırı’ hikâyeleri Kundura Sinema'da

Kundura Sinema’nın çevrim içi izleme platformu Kundurama'da bu hafta Güney Koreli yönetmen ve sanatçı Sung-a Yoon’un ödüllü belgeseli “Overseas / Denizaşırı Hizmetçiler” seyirciyle buluşuyor. Yarın (1 Mayıs) gösterime girecek film, denizaşırı ülkelerde göçebe ev işçiliğine zorlanan Filipinli kadınların ‘hizmetçiliğe eğitildikleri’ bir merkezde yaşanılanları anlatıyor.

Hazırlık derslerinde kendilerini hem işçi hem de işveren yerine koyarak pratik yapan kadınlar, bir taraftan ev işlerinin inceliklerine çalışırken, bir taraftan da çocuklarından ayrılırken yaşayacakları travmayı yutmayı ve çalışacakları evlerde başlarına gelebilecek taciz ve şiddete karşı ‘itaatkâr olma’yı da öğreniyorlar.

İlk çıkışını yaptığı Locarno Film Festivali’nden başlayarak CPH:DOX, BFI Londra, Busan, IDFA gibi dünyanın önde gelen belgesel film festivallerinin programlarında gösterilen ve Varşova, Hamptons film festivallerinde En İyi Belgesel Film seçilen “Denizaşırı Hizmetçiler”, kısa adı OFW’ler olan, Denizaşırı Filipinli İşçiler (OWFs, Overseas Filipino Workers) adlı devlet destekli göçmen işçiliğin perde arkasında yatan sömürgeciliği ve uluslararası ekonomik eşitsizliği de anlatıyor. Orijinal dilinde gösterilecek film, 16 Mayıs’a dek Kundurama'da İngilizce ve Türkçe altyazılı seçenekleriyle ücretsiz izlenebilecek.

Kundura Sinema’nın çevrimiçi izleme platformu Kundurama'da bu hafta, Güney Koreli yönetmen ve sanatçı Sung-a Yoon’un ödüllü belgeseli “Overseas / Denizaşırı Hizmetçiler” gösteriliyor. Dünya prömiyerini Locarno Film Festivali’nin Geleceğin Sinemacıları bölümünde yapan, Varşova, Hamptons film festivallerinde de En İyi Belgesel Film seçilen “Denizaşırı Hizmetçiler”, yarın (1 Mayıs) gösterime girecek ve 16 Mayıs’a dek Kundurama'da Türkçe altyazılı ve ücretsiz izlenebilecek.

Cinsel saldırı ve tacize karşı itaatkârlık dersleri

CPH:DOX, BFI Londra, Busan, IDFA gibi dünyanın önemli belgesel film festivallerinde gösterilen ve MoMA müzesinin Doc Fortnight programına seçilen film; denizaşırı ülkelerde göçebe ev işçiliğine zorlanan Filipinli kadınların ülkeden çıkmadan önce eğitim gördükleri bir merkezde geçiyor. İki yıllık sözleşmelerle çalışan kadınlar, vizeleri için gerekli Ulusal Ev İşi Sertifikası’nı alacakları bu merkezde, temizlikten yaşlı bakımına uzanan birçok ev işinin yanı sıra, ailelerinden ayrılırken yaşayacakları travma ve onları bekleyen korkutucu izolasyona karşı da ders alıyorlar.

“Filipinler'de ne kadar çok çalışırsanız çalışın, yurtdışındaki tuvaletleri temizlemekten elde edebileceğiniz parayı kazanamayacaksınız”, “İşvereninizin önünde asla ağlamayın; bu, zayıflığı gösterir. Filipinliler zayıf değildir” gibi sözlerle motivasyona zorlanan kadınlar, çalışacakları evlerde cinsel saldırı dahil, başlarına gelebilecek her türlü taciz ve şiddete karşı nasıl ‘itaatkâr olmaları’ gerektiğini de rol yapma egzersizleriyle öğreniyorlar.

Kısa adı OFW’ler olan ve Denizaşırı Filipinli İşçiler (OWFs, Overseas Filipino Workers) adıyla bilinen devlet destekli göçmen işçiliğin perde arkasını gözler önüne seren film, Filipinler’e döviz getirdikleri için OFW’ler'i “Ekonominin Kahramanları” olarak nitelendirmiş Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin politikalarına da sert bir bakış atıyor.

Cesur, enerjik ve güçlü kadın portreleri

Hollywood Reporter’ın “Yönetimindeki mükemmellik ve hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamız gereken bir hikâyenin ifşası için mutlaka görülmeli” sözleriyle övdüğü film; Sung-a Yoon’un Premiers Plans d’Angers’te En İyi Yönetim Ödülü ile de taçlandırılan başarılı çerçevelemeleri ve yönetmenlik becerisiyle de öne çıkıyor. Yoon, tanık olduğu durumların sertliğine rağmen kadınları cesur, enerjik ve güçlü portreleriyle sunuyor ve suçlamada bulunmadan ya da siyahları ve beyazları işaret etmeden sömürgeciliğin ve uluslararası ekonomik eşitsizliğin resmini çiziyor.

“Denizaşırı Hizmetçiler”, 1 Mayıs-16 Mayıs tarihleri arasında Kundurama’da Türkçe altyazı seçeneğiyle yayında olacak ve sınırlı kontenjanla ücretsiz izlenebilecek.

Küresel pandemi koşullarında gösterimlerini çevrimiçi sürdüren Kundura Sinema’nın film seçkileri her ay yeni filmler ve temalarla güncellenerek Kundurama’da devam edecek.

Yorumlar (0)