‘Kadın Gücü’nden belgeseller Kundura Sinema’da

KÜLTÜR SANAT 26.04.2022, 12:30
‘Kadın Gücü’nden belgeseller Kundura Sinema’da

Yaratıcı belgesel sinemanın özgün ve güncel yapımlarını buluşturacak Kundura Sinema Belgesel Kuşağı gösterimleri bu hafta sonu Beykoz Kundura’da başlıyor. Nisan ve Haziran aylarında sürecek programın ilk seçkisi “Kadın Gücü” adını taşıyor. Dört kıtadan cesur ve mücadeleci kadınların hikâyelerini bir araya getirecek seçkideki 5 film, Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak. Brezilya’nın önemli yönetmenlerinden Gabriel Mascaro’nun yedi farklı hizmetçi kadını yakından izlediği belgeseli “Housemaids / Evdeki Hizmetçiler”in gösterimi ile başlayacak seçkide; Ürdün’deki ilk kadın tesisatçıların dünyasına mizahi bir bakış sunan “Waterproof / Su Sızmaz”, Pakistan’da bir fabrika yangınında oğlunu kaybeden bir annenin adalet arayışında binlerce işçinin sesine dönüşmesini anlatan “Discount Workers / İndirim İşçileri”, güreşçi üç kadınının izinde Meksika’daki kadına şiddetin çarpıcı portresini çizen “Luchadoras / Kadın Güreşçiler” ve Venezuela’da politikacıların kirli oyunlarına karşı ateşli bir mücadele veren köylü kadınları konu alan “Once Upon A Time In Venezuela / Bir Zamanlar Venezuela’da” adlı belgeseller gösterilecek. Sınırlı sayıda seyirciye açık olacak ve ücretsiz gösterilecek filmler için rezervasyonlar beykozkundura.com adresinden yapılabilir.

Mimari yapısıyla Türkiye’nin en özgün sinema salonlarından biri olan ve %100 temiz hava ile çalışan ve karışım hücresi içermeyen sertifikalı havalandırma sistemleriyle güvenli bir seyir ortamı sunan Kundura Sinema’da Belgesel Kuşağı bu hafta sonu başlıyor. S. Buse Yıldırım’ın küratörlüğünde hazırlanacak ve yıl içinde yaratıcı belgesel sinemanın özgün örneklerini seyirciyle buluşturacak programın ilk seçkisi Kadın Gücü adını taşıyor. Gösterimleri Mayıs ve Haziran aylarında devam edecek seçki, dört kıtadan cesur ve mücadeleci kadınların hikâyelerinin anlatıldığı 5 filmi, Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşturacak.

Ev içi emeğin içeriden tanıkları

Kundura Sinema’da ücretsiz izlenebilecek seçkinin ilk filmi, “August Winds” (2014), “Neon Bull” (2015) gibi filmleriyle tanıdığımız Brezilyalı yönetmen Gabriel Mascaro’nun ödüllü belgeseli “Housemaids / Evdeki Hizmetçiler” (2012) olacak. 30 Nisan ve 7 Mayıs tarihlerinde gösterilecek film, dünyanın en çok ev işçisi çalıştıran ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alan Brezilya’da yedi farklı evde yaşananları ‘içeriden’ izliyor. Farklı sınıf, din ve bölgeden seçilmiş yedi gencin, evlerinde çalışan ve aynı zamanda birlikte yaşadıkları hizmetçileri kaydettikleri ‘ev videoları’ndan oluşan “Evdeki Hizmetçiler”, Brezilya’nın sömürge geçmişinin kalıntılarından biri olan ev içi emeğini yaratıcı bir bakışla tartışmaya açıyor.

Ürdün’den Pakistan’a, Meksika’dan Venezuela’ya

Seçkide ayrıca; Almanyalı sanatçı ve yönetmen Daniela König’in dünyanın en kurak ülkelerinden biri olan Ürdün’deki ilk kadın kadın tesisatçıların dünyasına mizahi bir bakış sunan filmi “Waterproof / Su Sızmaz” (2019); Ammar Aziz ve Christopher Patz’ın yönettiği, Pakistan’da bir fabrika yangınında kaybettiği oğlunun adaletini ararken, binlerce işçinin de sesi olan Saeeda’nın hikâyesini anlatan “Discount Workers / İndirim İşçileri” (2020); Paola Calvo ve Patrick Jasim’in Meksika’nın ringde ve sokakta güreşçi kadınların izinde kadına yönelik şiddetin çarpıcı portresini çizen, Selanik Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü, FIPRESCI Ödülü ve Seyirci Ödülü’nün üçünü birden kucaklamış belgeselleri “Luchadoras / Kadın Güreşçiler” (2021) ve Anabel Rodriguez Ríos’un Hot Springs ve Watch Docs film festivallerinden Büyük Ödül ile dönmüş, Venezuela’da politikacıların kirli oyunlarına karşı ateşli bir mücadele veren köylü kadınları izlediği belgeseli “Once Upon A Time In Venezuela / Bir Zamanlar Venezuela’da” (2020) yer alıyor.

Sınırlı sayıda seyirciye açık olacak ve ücretsiz gerçekleşecek gösterimlere katılmak için beykozkundura.com adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Yorumlar (0)