“Okul Tıraşı” FIPRESCI Ödülü'nü teslim aldı

KÜLTÜR SANAT 15.06.2021, 09:39 15.06.2021, 14:07
“Okul Tıraşı” FIPRESCI Ödülü'nü teslim aldı

Ödüllü yönetmen Ferit Karahan’ın yeni filmi “Okul Tıraşı” (Brother’s Keeper), 71. Berlin Uluslararası Film Festivali’nin (Berlinale) mart ayında sinema sektörüne yönelik gerçekleşen ilk aşamasında, Panorama bölümünde yarışmış ve FIPRESCI Ödülü’ne layık görülmüştü.

Film 13 Haziran Pazar akşamı ise, sinemaseverlerin de kabul edildiği ikinci aşama olan “Yaz Özel” (Summer Special) programı kapsamında izleyiciyle buluştu. Kreuzberg’de açık hava sinemasında yapılan gösterim öncesinde Ferit Karahan, senaryoyu birlikte kaleme aldığı Gülistan Acet ve yapımcı Kanat Doğramacı ile beraber katılımcılarla kısa bir söyleşi gerçekleştirdi. Gecede, FIPRESCI Ödülü de başarılı yönetmene takdim edildi.

Bu yıl pandemi nedeniyle iki aşamalı olarak düzenlenen 71. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde ilk önce, 1-5 Mart 2021 tarihleri arasında sinema sektörüne yönelik etkinlikler gerçekleşti. Çok önemli bir başarıya imza atarak son iki yılda Türkiye’den Berlinale’ye seçilen ilk yapım olan “Okul Tıraşı” (Brother’s Keeper), dünya sinemasından sıradışı örneklerin yer aldığı Panorama bölümünde 19 filmle birlikte yarıştı. Festivalin ilk aşamasında, Panorama bölümünde sadece FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu) Ödülü’nü kazananlar açıklandı ve yönetmenliğini Ferit Karahan’ın, yapımcılığını Kanat Doğramacı’nın üstlendiği “Okul Tıraşı” FIPRESCI Ödülü’ne layık görüldü.

Berlinale’nin, sinemaseverlerin de kabul edildiği ikinci aşaması olan “Yaz Özel” (Summer Special) programı ise 9-20 Haziran 2021 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Filmlerin geniş çaplı fiziksel gösterimlerinin yapıldığı program kapsamında “Okul Tıraşı” da sinemaseverlerle buluştu. Yönetmen Ferit Karahan, 13 Haziran Pazar akşamı Kreuzberg’de yapılan açık hava gösterimine, senaryoyu birlikte kaleme aldığı Gülistan Acet ve yapımcı Kanat Doğramacı’yla birlikte katılarak hem seyircilerin sorularını yanıtladı hem de ödülü teslim aldı. Filmin ikinci gösterimi ise 15 Haziran Salı akşamı gerçekleşecek.

Hong Kong, Moskova, Güney Kore’de düzenlenen festivallerde gösterilen “Okul Tıraşı”, İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen 38. Uluslararası Fecr Film Festivali’nde de En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı. Asteros Film yapımı “Okul Tıraşı”nın festival yolculuğu, 11-20 Haziran 2021 tarihleri arasında Çin’de düzenlenen 24. Uluslararası Şanghay Film Festivali ve 18-26 Haziran 2021 tarihleri arasında İspanya’da düzenlenen 36. Uluslararası Valencia Film Festivali CINEMA JOVE ile devam ediyor.

“Okul Tıraşı”, baskı ve disiplinin yoğun olduğu bir yatılı okulda hastalanan arkadaşını doktora götürmeye çalışan; fakat okulun bürokrasisini, idarenin vurdumduymazlığını ve zor coğrafi koşulları aşmak zorunda olan Yusuf’un hikâyesi... Başrollerini Ekin Koç, Mahir İpek, Cansu Fırıncı, Melih Selçuk ile birlikte çocuk oyuncu Samet Yıldız’ın paylaştığı filmin kadrosunda yer alan diğer çocuk oyuncular ise, çekimlerin yapıldığı Van’ın Bahçesaray ilçesinde bölgenin yerel halkından seçildi. Ferit Karahan’ın, senaryosunu Gülistan Acet ile birlikte kaleme aldığı “Okul Tıraşı”, yönetmenin kendi hayatından da izler taşıyor. Editörlüğünü Sercan Sezgin’in ve Hayedeh Safiyari’nin, görüntü yönetmenliğini Türksoy Gölebeyi’nin yaptığı filmin dünya dağıtımını ise İtalya merkezli Intramovies üstleniyor.

Yorumlar (0)