Sessiz film klasikleri Bir Yaz Gecesi Festivali’nde

KÜLTÜR SANAT 01.07.2022, 09:33 01.07.2022, 12:29
Sessiz film klasikleri Bir Yaz Gecesi Festivali’nde

İstanbullu sanatseverleri Beykoz Kundura’nın tarihi atmosferinde ve Boğaz’ın kıyısında karşılayan Bir Yaz Gecesi Festivali, 29 Temmuz’da başlıyor. Festivalin sıkı takipçiler yaratmış canlı müzik eşliğinde sessiz film gösterimleri bu yıl da usta müzisyenleri perdenin önünde ağırlayacak. İzlandalı meşhur elektronik ve deneysel pop grubu Múm, 1930 Almanya yapımı klasik “People on Sunday / Pazar Günü İnsanları”na özel hazırladıkları müziklerle 5 Ağustos Cuma akşamı festival sahnesinde olurken, Türkiye’den BaBa ZuLa ve Korhan Futacı da, Oscar Wilde uyarlaması sessiz filmlere canlı müzikleri ile eşlik edecekler.

Türkiye’nin önde gelen saksafoncularından, şarkıcı, söz yazarı ve prodüktör Korhan Futacı, 6 Ağustos Cumartesi akşamı Ernst Lubitsch’in “Lady Windermere'in Yelpazesi” adlı 1925 yapımı sofistike komedisine müzikleriyle hayat verecek. 7 Ağustos Pazar akşamı da Türkçe saykedelik müziğin öncü grubu BaBa ZuLa sahnede olacak ve dönemin meşhur avangard dansçısı ve aynı zamanda sinema tarihinin ilk kadın yönetmenlerinden Alla Nazimova’nın 1922 yapımı filmi “Salomé / Salome”ye eşlik edecekler. Kundura Sinema ve Kundura Sahne’nin birlikteliğinde bu yıl altıncısı düzenlenecek Bir Yaz Gecesi Festivali, 29 Temmuz-14 Ağustos tarihleri arasında Cuma’dan Pazar’a İstanbullulara film ve müzik keyfi yaşatacak. Festival programından detaylar ve biletler beykozkundura.com’da.

Beykoz Kundura’da 29 Temmuz’da başlayacak Bir Yaz Gecesi Festivali, bu yıl da İstanbulluları açık havada ve Boğaz’ın kıyısında keyifli yaz akşamlarına davet ediyor. 14 Ağustos’a dek sürecek festivalin canlı müzik eşliğinde sessiz film programı, bu yıl da usta müzisyenleri perdenin önünde ağırlayacak. İzlandalı meşhur elektronik ve deneysel pop grubu Múm, 1930 Almanya yapımı “People on Sunday / Pazar Günü İnsanları”na özel hazırladıkları müziklerle sahnede olurken; Türkiye’den BaBa ZuLa ve Korhan Futacı da, Oscar Wilde uyarlaması iki sessiz film klasiğine canlı müzikleriyle eşlik edecekler.

Múm’dan kayıp bir Berlin’e müzikler

İzlandalı meşhur elektronik ve deneysel pop grubu Múm’un özel besteleri ve performansı eşliğinde 5 Ağustos Cuma akşamı gösterilecek “Pazar Günü İnsanları”, bir Pazar günü yolları kesişen beş gencin birlikte kırsala çıktıkları yolculuğu konu alıyor. Robert Siodmak ve Edgar G. Ulmer’ın birlikte yönettikleri, senaryosunda Oscarlı yönetmen Billy Wilder’ın da imzası bulunan film, belgesel ile kurmaca sinemayı, anonim ile kişisel olanı yan yana getiren benzersiz bir deneme. Özellikle Berlinlilerin görsel olarak ezbere bildiği ve özdeşleştiği “Pazar Günü İnsanları”, Naziler tarafından henüz yok edilmemiş kayıp bir Berlin’i belgelemesi adına da önemli bir klasik.

Nükteli bir Wilde’a Korhan Futacı müziği

Solo çalışmalarının yanı sıra Tamburada, Dandadadan, Korhan Futacı ve Kara Orkestra, Konstrukt gibi müzik projeleriyle de tanıdığımız ve en son bir kaç ay önce “Karmaşaya Aşina” albümüyle hayranlarını selamlayan usta saksafoncu, şarkıcı, söz yazarı ve prodüktör Korhan Futacı, 6 Ağustos Cumartesi akşamı sinema tarihinin en iyi Oscar Wilde uyarlamalarından “Lady Windermere's Fan / Lady Windermere'in Yelpazesi”ne eşlik edecek. 20’lerin başında Almanya’dan geçiş yaptığı Hollywood’da “Avrupalı Griffith” olarak ün salan usta yönetmen Ernst Lubitsch’in yönettiği 1925 tarihli sessiz film, Viktorya döneminin geleneksel kurallarına ve ikiyüzlü ahlâk anlayışına meydan okuyan aynı adlı Wilde oyununu nükteli ve eğlenceli bir yorumla perdeye taşıyor.

Salome son dansını BaBa ZuLa eşliğinde yapacak

Ülke sınırlarını aşan sıradışı performansları ve Anadolu’nun köklerinden beslendikleri özgün besteleriyle Türkçe saykedelik müziğin temsilcisi olmuş BaBa ZuLa grubu, 1922 yapımı “Salomé / Salome” için hazırladıkları özgün müziklerle 7 Ağustos Pazar akşamı perdenin önünde olacaklar. Oscar Wilde’ın 1891’de Fransızca müzikal olarak yazdığı ve uzun yıllar yasaklı kalmış aynı adlı oyununun sadık bir uyarlaması olan “Salome”, intikam için üvey babası Kral Herod’u baştan çıkaran Salome’nin hikâyesini anlatıyor. Dönemin meşhur avangard dansçısı ve sinema tarihinin ilk kadın yönetmenlerinden Alla Nazimova’nın senaryosunu yazdığı, yapımcılığını ve başrolünü üstlendiği film, gösterime girdiğinde Amerikan sinemasının ilk sanat filmi olarak selamlanmış, 2000 yılında Kongre Kütüphanesi’nde saklanmak üzere ABD Ulusal Film Arşivi’ne seçilmişti.

Gösterim öncesi Beykoz Kundura’yı yaşayın

Gösterimlerin 21:00’de başladığı, kapı açılışının ise 17:00’de olacağı festivalde, öncesinde dilerseniz Beykoz Kundura’nın yeme-içme alanlarında zaman geçirebilir, dilerseniz de “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” sergisini ücretsiz gezebilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın üretim tarihine başka bir perspektiften bakmaya davet eden sergi; fabrikadan kalan makineler, belgeler, eski çalışanlar ve ailelerinin bağışladığı nesneleri ve 2015’ten beri sürdürülen sözlü tarih görüşmelerini bir araya getirerek, büyüleyici yapıların hafızasını canlı tutuyor.

Yorumlar (0)