Yerli bilim kurgu dosyası

KÜLTÜR SANAT 08.01.2021, 16:18
Yerli bilim kurgu dosyası

Ne yazık ki ülkede sanat, bilim, edebiyat, sinema ve bunun gibi neredeyse her alanda müthiş bir kalitesizlik ve “esinlenme” mevcut. Tabii ki her şeye rağmen belirli bir kalitenin üzerinde kalmaya çalışan ve özgün olmaya çalışan isimleri tenzih ederim. Onlar ki böyle bir ahval ve şeraitte dahi ellerinden geldiğince yaratıcı olmaya çalışan ve üretmeye devam eden Don Kişotlar. Bu hafta o kahramanların bilim kurgu kısmından bahsedeceğim biraz. Kitaplar, hikaye derlemeleri, sosyal medya bazında.

Ali Okan Pandar – Devletsiz

Ali Okan yerli bilim kurgunun en riskli mevzusunu büyük bir başarı ile aşmış. Şahsen içinde yaşadığımız toplumu, ülkeyi bir bilim kurgu tasvirinde görmek çoğu zaman beni esere yabancılaştırıyor. Ali, tamamen sıfırdan mükemmel bir evren kurarak sizi maceraya bu evrende çekiyor. Haddinden fazla büyüyerek kontrolü yitirmiş bir imparatorluğun ardından yeniden bir “DEVLET” olma çabası ekseninde yaşanan maceraları Ali Okan’ın su gibi duru diliyle adeta içiyoruz. Kitapta günümüz ve zamanımıza yapılan göndermeler ise oldukça dikkat çekici ve şık. Özellikle bağnazlık/bilim çatışması pek leziz. KDY (Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık) tarafından yayınlanan bu enfes kitap ilk tavsiyem.

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor

Bu aslında bir Facebook sayfası ve grubu fakat her yıl yayınladıkları çok kaliteli bir öykü seçki kitabı da mevcut. Ayrıca Türk yazarların kalemlerinden çıkan eserleri takip için faydalanabileceğiniz harika bir mecra. Bir de her ay yayınladıkları çok kaliteli ve ücretsiz bir e-dergi mevcut. Tüm bunların yanında diğer üyeler ile gerçekleşen keyifli sohbetler de cabası.

Ruhşen Doğan Nar – Birgün Mutlaka Delireceğim

Sevgili Ruhşen Doğan Nar’ın harika öykülerinden oluşan bir kitap Birgün Mutlaka Delireceğim. Tabii bu kitabın yanı sıra yazarın diğer eseri İçimdeki Robot’u da tavsiye etmek boynumuzun borcudur. Okuyucuyu içine çeken akıcı ve ilgiyi her daim üst seviyede tutan bir dil ile radarınıza girmesini tavsiye ettiğim bir başka isim.

Hayal Kutusu

Yalçın Altın tarafından derlenen, on iki yazardan yirmi adet öykü ile vücuda gelmiş şahane bir öykü seçkisi daha. Yazarlar; Ali Okan Pandar, Aşkın Güngör, Atilla Bilgen, Adil Öztürk, Emre Bozkuş, Faruk Korkmaz, Hakan U. Öztürk, Murat Yıldırım, M. Ercan Ergür, M. Yaşar Dilsiz, Ruhşen Doğan Nar, Yalçın Altın. “Hayal Kutusu’nu açmaktan korkmayın. Hayal kurmaya ve merak duymaya devam edin!” diyorlar ve bence çok da haklılar.

Bilimkurgu Kulübü

Bilim kurgu haberleri, incelemeleri, yorumları ile dolu şahane bir site, bu oluşumun 100.000 kişilik Facebook sayfası ve bu sayfaya bağlı müthiş eğlenceli sohbetlerin döndüğü bir grup. Karşınızda bilimkurgu kulübü. “Bu sitede gelecek var” diyorlar ve çok çok haklılar. Facebook grubunda son iki yazdır yapılan “en iyi bilimkurgu filmi” ve “en iyi bilimkurgu dizisi” anketleri inanılmaz eğlenceli ve kan gövdeyi götürüyor. Bu oluşumun da kullanıcılarının hikayelerinden yaptıkları seçkilerle yayınladığı bir kitap mevcut, Yeryüzü Müzesi. Bunu da şiddetle tavsiye ediyorum.

Takdir edersiniz ki bir çok değerli yazar dostumuzun birbirinden kıymetli bilim kurgu eserleri mevcut. Ben sadece okuduğum bir iki örnekten yola çıkarak sizlerin dikkatini ülkemizde filizlenen ve ulu bir çınar olacağına inandığım yerli bilim kurguya çekmek istedim.

Mutlu ve sağlıklı bir hafta dileğiyle.

Yorumlar (0)