Biraz da nostalji diyenler için 10 film!

ÖZEL HABER 30.01.2021, 14:19 01.02.2021, 12:43
Biraz da nostalji diyenler için 10 film!

Koronavirüs sebebiyle evlerde vakit geçirmek zorunda kaldığımız günlerde biraz da nostalji diyenler için, 1950 yılı öncesi çekilmiş farklı türlerde birbirinden iddialı 10 filmi derledik...

1. Rebecca (1940)

Türü: Dram, Gerilim 

Alfred Hitchcock tarafından yönetilen, uzun konusuna rağmen sıkılmaya fırsat vermiyor. Yeşilçam'daki kıskanç kadın rollerinin esin kaynağı filmlerin yeni uyarlamasını Netflix'ten de izleyebilirsiniz. 

2. Gone with the Wind (1939)

Türü: Dram, Romantik, Savaş 

Güneyli güzel Scarlett O'Hara üç evliliği,iç savaş ve Güneyin yeniden inşaa edilmesi sürecinde zenginlikten fakirliğe düşüşünü, sonra yeniden zenginliğe kavuşmasını anlatan film 14 dalda Oscar'a aday olmuş ve 10 dalda bu ödülü kazandı. 

3. Mr. Smith Goes to Washington (1939)

Türü: Dram, Komedi 

11 Oscar adaylığı olan film, Washington’da bir senatörün ölmesinin haberi tüm eyalette yayılmıştır ve Senator Joseph Paine’in medya patronu Jim Taylor‘dan istediği geçici göreve gelecek kişi için işlerine pek karışamayacak birini bulmasıdır. Jefferson Smith Boy Rangers’ın başkanı, dürüst ve idealleri olan biridir ve bu istek için biçilmiş kaftandır. 

4. The Third Man (1949)

Türü: Kara Film, Gerilim, Psikolojik, Soğuk Savaş 

Film, II. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında, Amerikalı roman yazarı Holly Martins'in bir iş teklifini değerlendirmek üzere Viyana'ya gelmesi ile başlar. Kente gelir gelmez arkadaşının esrarengiz bir şekilde öldüğü haberini alan Martins araştırmaları sonucunda sefalet ve karaborsanın kol gezdiği, çeşitli uluslardan insanların bir arada yaşadığı bu şehirde birçok şeyin göründüğü gibi olmadığını keşfeder.

5. The Treasure of the Sierra Madre (1948)

Türü: Western, Aksiyon, Dram 

"The Treasure of the Sierra Madre", 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

6. Ladri di Biciclette (1948)

Türü: Dram, Suç 

Film gerek yapım tekniği, gerekse de sinema estetiği açısından Yeni-Gerçekçilik akımının simgesi olarak kabul edilir.

7. Metropolis (1927)

Türü: Bilim Kurgu, Dram

Metropolis, Avusturyalı-Alman yönetmen Fritz Lang'ın çektiği sessiz bilim kurgu filmidir. 

8. Double Indemnity (1944)

Türü: Dram, Gerilim 

Kocasını öldürüp sigorta parasını elde etmeye çalışan bir kadının sigorta şirketi çalışanı bir adamı da oyununa alet etmesi ile gelişen olayları anlatır. 

9. M (1931)

Türü: Suç, Gerilim, Kara Film 

1931 Almanya yapımı psikolojik gerilim filmidir. Özgün adı M'dir. İngilizce konuşulan ülkelerde "Fritz Lang's M"in yanı sıra "Murderers Among Us" adı ile de gösterime sunulmuştu. 

10. Citizen Kane (1941)

Türü: Dram, Gizem

Yönetmen Orson Welles’in ilk uzun metrajlı filmidir ve pek çok eleştirmen tarafından sinema tarihinin en iyi eseri olarak görülmektedir. 1941 yılında gösterime giren film, sinema anlayışına, özellikle montaj, deep focus tekniği ve makyaj bakımdan, birçok yenilikçi katkılarda bulunmuştur.

Yorumlar (0)