Kaslanmak istemiyorum

SPOR 20.06.2020, 10:34
Kaslanmak istemiyorum

“Kaslı olmak kadınlara yakışmıyor, spor yaparken kaslanmak istemiyorum.”

Bu cümleyi duyduğumda karşımdakini silkeleyerek kendine getirmek istiyorum. Ne zannediyorsun, yoga ya da pilates yaptığında bir anda dilim dilim karın kasların mı olacak? Ya da orta karar egzersiz yaptığında boğum boğum kaslanacak mısın?

Eğer seni spor yapmaktan alıkoyan etkenlerden biri bu “kaslanma” konusuysa gel şunu açıklayayım, çok ciddi bir beslenme programı uygulayıp yoğun bir şekilde idman yapmadığın müddetçe kaslanamazsın.

Ayakta durabiliyor, yürüyebiliyor, çantanı taşıyabiliyor, oturduğun yerden kalkabiliyorsan bunları hali hazırda vücudunda var olan kasların sayesinde yapıyorsun. Günlük yaşamını sürdürmek, ilerleyen yaşlarda hayat kaliteni aynı düzeyde devam ettirmek için de yine o kaslara ihtiyacın var.

Bir bebeğin kafasını bile tutamazken emeklemeye ve hatta yürümeye başlaması da yine bu kas (kemik ve daha pek çok şey) gelişimi sayesinde oluyor.

Sözün özü hepimiz kaslıyız :)

O kasların belirgin olması ise işte o kadar kolay değil. Yürüyüş yaparak, hafif tempo egzersiz yaparak, haftada 2-3 gün yoga/pilates yaparak istesen bile öyle boğum boğum kaslanamazsın.

Kasların belirgin olması ve görünmesi için;

  • Yediklerine çok çok dikkat etmen gerekiyor. Yani “yediklerime dikkat ediyorum”un da ötesinde, bir uzman kontrolünde protein, yağ ve karbonhidrat alımını dengeleyip, yağ kaybına yönelik bir beslenme programı uygulaman gerekir.
  • Kardiyo egzersizleri yaparak kardiyovasküler kapasiteni artırmalı ve performans seviyeni yükseltmelisin.
  • Ağırlık antrenmanları yaparak kas gelişimini sağlamalısın. Kasların belirgin olması için kas hacmini artırmak gerekir. Kas hacminin artması, kas liflerinde meydana gelen mikro yırtıkların onarılmasıyla olur. O mikro yırtıklar ancak kas kapasitesi zorlandığında oluşur. Yani 2 kilogramlık dambılla kol çalışırken kas kapasiteni zorlayıp, mikro yırtıklar yaratmadığın, bir başka ifadeyle zorlanmadığın için kas hacmini artırmıyorsun.

Sonuçta pilates dersinde eline 2kg'lık dambıl aldın diye kolların şişmez. 20 squat yaptın diye bacakların kalınlaşmaz. Yogada 5 nefes plank pozunda kaldın diye omuzların genişlemez. Spor salonunda dizi izleyerek 30 dakika pedal çevirdin diye baldırların büyümez.

Spor yapıyorsan ama hipertrofi kelimesini hiç duymadıysan boğum boğum kaslanmazsın merak etme.

Haydi, bahaneleri bir kenara bırak da sağlığın için hareket et biraz.

Yorumlar (0)