Profesyonel sporcular için pilates

SPOR 25.07.2020, 09:52
Profesyonel sporcular için pilates

Pilates; formda kalmak isteyen kadınlar, ev işlerinden biraz uzaklaşmak ve kendilerine zaman ayırmak isteyen anneler ve sosyalleşmek isteyen kişilere yönelik değil mi?

Hayır, bu doğru değil. Pek çok profesyonel sporcunun da kendi egzersiz rutinlerine pilatesi dahil ettiğini ve bu trendin giderek arttığını görüyoruz. Pilates, profesyonel sporcular için sakatlıkları önlemek ve sakatlık sonrası rehabilitasyonu desteklemek için çok kritik bir öneme sahip. Pilatesi antrenman rutinlerinin bir parçası olarak benimseyen sporcuların bazıları Tiger Woods, Jason Kidd, Lebron James ve Kobe Bryant (rip) gibi önemli ve başarılı sporcular. Tabii ki yapacağımız pilates dersini dizayn ederken kişinin genel kondisyonu, yaşam tarzı, mesleği ve ihtiyaçlarına yönelik bir program çıkarıyoruz. Örneğin; golfçüler için omurga rotasyonuna, bisikletçiler için kök güce önem verirken basketbolcular için eklem mobilitesi ve denge daha ön planda olabiliyor. Ama yine de o çok sevdiğiniz(!) hundred egzersizini herkes yapıyor merak etmeyin. 

Genel erkek nüfusu platesi fark yaratan bir fitness ve performans formülü olarak benimsemekte yavaş kalırken, bilinçli sporcular ve spor kulüpleri pilatese balıklama atlıyor.

NBA'de koç olan Lawrance Frank şöyle demiş: "Reformer pilates sayesinde oyuncularımın gücü, çevikliği ve performansı arttı. Pilates antrenmanlarımızın o kadar önemli bir parçası haline geldi ki, deplasmana bile bir reformer götürüyoruz.”

Kondisyoner Garrett Giemont da şöyle demiş: “Oyuncularım için potansiyellerinin her noktasını performansa dönüştürmenin yollarını arıyorum. Reformer pilates ile en küçük kasları bile güçlenirken, esneklikleri de artıyor. Bu sayede oyuncularım tam kadro sahada ve sakatlananlar listesinin dışında yer alıyorlar."

Geleneksel antrenman yöntemleri spor salonunda büyük dinamik kasları hedef alan çeşitli ağırlık temelli antrenmanlar veya güç ve hızı artırmak için pist antrenmanlarından oluşuyor. Bununla birlikte, son birkaç yılda, birçok sporcu vücutlarını geliştirmek için en önemli hedeflerden biri olan kök gücü atladıklarını fark ediyor. Ve hayır, yüzlerce mekik çekmekten bahsetmiyorum.

Pilates, doğru omurga ve pelvik hizalanma, doğru nefes, hem büyük hem de küçük kas gruplarını hedefleyen ayak, bacak, kalça, karın ve kollarda yapılan doğru egzersizler ile sporcular için bütünsel bir idman programı oluşturur. Bu da genel olarak daha hızlı koşma, daha yükseğe zıplama, daha fazla patlayıcı güç kullanabilme ve daha çevik hareket edebilme yeteneği kazandırır.

Yüzlerce saat ağırlık kaldırma ve kilometrelerce koşu idmanı yapmış sporcular için pilates küçük kas gruplarına ve az gelişmiş olan bölgelere odaklanır. Daha hassas hareket ve doğru nefes teknikleri ile ihmal edilen kasları hedefler. NBA All-Star Kyle Lowry, pilatesi "Her gün yaptığımdan tamamen farklı bir şey" olarak anlatmıştı.

Basketbol, ​​en fazla patlayıcı güç kullanılan sporlardan biridir. Guard veya Pivot olmanız fark etmez, kök güç, çeviklik, denge, yer değiştirme ve stabilite kabiliyetiniz hem savunmada hem de hücumda büyük rol oynar. Stabil ayaklar, dizler ve kalçalarla birlikte güçlü bir gövde ile oyuncular hem statik hem de hareket halindeyken daha fazla güç ve patlayıcılık bulacaklardır. 

Fark yaratmak isteyen bir sporcuysanız, geleneksel ve kalıplaşmış rutinlerin dışına çıkıp pilatese bir şans vermenizi öneririm.

Yorumlar (0)