Yenilikçi işlere kapıları açmanın zamanı

TV 11.01.2021, 10:08 12.01.2021, 09:29
Yenilikçi işlere kapıları açmanın zamanı

Ana akım TV kanalları için sıkıntılı bir dönem. Ocak ve şubat aylarında reklam gelirleri çok düşük olduğu için kanallar halihazırda yayında olan dizilerin yeni bölümlerini bu aylarda çok tüketmek istemezler. O yüzden yeni bölüm yayınlamadan geceyi filmle ya da eski bölümlerin tekrarı ile geçmeyi tercih ederler. Bu da riskli bir yaklaşım aslında ama bütün kanallar aynı mantıkla hareket ettiği için sadık izleyici kaybı minimum seviyede olur. Bir yandan da pandemi ve yasaklar nedeniyle izleyici yeni içerik bekliyor. Yeni bölüm yayınlayan ya da “taze” içeriğe yatırım yapmayı sürdüren kanallar için de kesin bir avantaj olabilir.

Bu dönemde bence en akıllı ve mantıklı hamleyi atv yapıyor. 2 yeni ve taze diziyle bu haftalara giriş yaptı. Zaten kanallar yeni dizilerinin ilk 2-3 bölümlerini diziyi desteklemek adına reklamsız ya da eksik kuşak reklamla tamamlıyor. Yeni dizi yayınlarını bu döneme denk getirmek zaten yeterli reklamın olmadığı bu dönemde zamanını evde geçirmek zorunda olan izleyici yoğunluğunu da hesaba kattığımızda bence stratejik olarak çok mantıklı. Diziler tutsa da tutmasa da kanallarda bu tarz bir profesyonel yönetim anlayışı ve planlama görmek sektörün entelektüel sermayesinin gelişimi açısından çok kıymetli. Bu noktada atv yönetimini tebrik etmek lazım.



Diğer kanallara gelince herkes iç güveysinden hallice. Fox’un ana haber avantajı devam ediyor. Hepsinin iyi giden, ya da kör topal devam eden işleri var. Olmayan tek şey primetime yarışma ya da eğlence programları. Survivor başladı, yıllardır reytingleri ortada. Biraz cesaret ve vizyoner hamlelerle diğer kanallarda da neden benzer primetime “non-scripted” işler olmasın? Sıradan, klasik ve ucuz yerine yenilikçi işlere kapıları açmanın zamanı geldi geçiyor.

Dijital platformlar tv kanallarının rakibi değiller. Dijitalin pazar payı artsa da geleneksel TV hala amiral gemi ve uzun yıllar da öyle olmaya devam edecek. Bunun aksini düşünüp planlama yapan yeni yatırımlar için hayat çok zor.

Her şeyi bilmek tabiiki imkansız ama doğru öngörü başarıyı getirecek. Sektör bileşenlerinin de iyi hesap yapması gerekiyor bu noktada.

Herkese yepyeni içeriklerle tanışacağı bir hafta dilerim.

Yorumlar (0)