“Yaşam tarzınız genlerinizin davranış şeklini etkiliyor”

YAŞAM 05.08.2020, 12:18 05.08.2020, 12:30
“Yaşam tarzınız genlerinizin davranış şeklini etkiliyor”

Yükselen Çağ Wellbeing Merkezi kurucusu, Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı Ebru Şinik, Bütünsel Sağlık yöntemleri üzerine bilinmeyenleri MAG Ağustos sayısında anlattı. Dr. Deepak Chopra tarafından California’da kurulmuş bulunan “Chopra Center” Ayurveda ile Meditasyon Bölümleri eğitmenlerinden ayrıca Gedik Üniversitesi çatısı altında ülkemizdeki ilk Wellbeing Uzmanlığı programını online olarak yürüten Şinik, “Nefeste Saklı Hayat”, “Bütünsel Detoks Önerileri” ve “Genleriniz Kaderiniz Değildir” isimli üç kitabının yanı sıra “Gündelik Yaşam için Kadim Nefes Teknikleri” isimli eğitim DVD’si var. 

Daha iyi ve daha mutlu olmanın formülü nedir? Hayatımızın amacını nerede aramalıyız?

Yaşam amacımız kesinlikle dışarıda değil, içimizde... Bunu da keşfetmenin en kestirme ve emin yolu şüphesiz düzenli olarak meditasyon tekniğini uygulamak. Daha iyi ve mutlu olmanın formülü günlük rutinlerde saklıdır. Epigenetik bilimine göre de yaşam tarzımız; sağlığımızın, beden-zihin dengesinin en önemli belirleyicisidir. Yani daha iyi ve daha mutlu olmak tamamen kendi seçimlerimize bağlıdır. Genlerimiz sadece yatkınlıklarımızı belirler, kaderimizi değil. Bir genin 35 bin ifadesi mevcuttur. Seçtiğimiz yaşam tarzı genlerimizin ne şekilde faaliyete geçeceğinin belirleyicisidir.

Ancak yaşam tarzında yapılan olumlu yöndeki değişiklikler ile olumsuz bilgiler taşıyan genler pasif hale getirilip, olumlu bilgiler taşıyan genler çok daha aktif çalışır duruma gelebilmektedir. Ve bu süreç yalnızca sizin gündelik seçimlerinizde saklıdır… Yani gündelik seçimlerinizle telomerlerinizi uzatmak ve epigenom faaliyetlerinizin nasıl olacağına karar vermek sizin elinizdedir. Sabah kalktığınızda güne kahveyle başlamak veya bir baharat çayı içmek... Bunu siz tercih edeceksiniz. Yaşam tarzınız genlerinizin davranış şeklini etkiliyor. Bu kadar basit aslında.

Well-aging bu demek. Yani gündelik seçimlerinizin bedeninize, ruh halinize ve zihninize ne yaptığının farkında olmanız. Hayatınızı uzun vadeli olarak düşünmeniz ve tercihlerinizi ona göre yapmanız. Demek ki gündelik yaşamımızda bedenimiz ve zihnimiz için yapacağımız bilinçli seçimler aracılığı ile “Sağlıklı ve Mutlu Yaş Alma Süreci”mizi başlatmak ve devam ettirmek tamamen bizim kontrolümüzdedir. Bu terim kronolojik olarak yaş alırken biyolojik olarak kendimizi her anlamda kronolojik yaşımızdan çok daha genç, dinamik, enerjik, dengede, iyi, neşeli ve mutlu hissetmek demektir.

Her anlamda dengeli bir hayat yaşamanın formülü nedir?

Ayurvedik yaşamın ana prensiplerini takip etmek...

Peki Ayurvedik yaşam biçimi nedir?

Ayurveda, kökeni Hindistan’ın Vedik kültürüne dayanan 5 bin yıllık bir doğal şifa sistemi olup, insanoğluna beşeri potansiyelinin üst sınırını gerçekleştirirken, her yönden dengede ve zinde kalmasına yardımcı olan bir bilgelikler bütünüdür. Ayurveda’nın başlıca hedefi öncelikle kişinin ideal bünye tipini tespit etmek ve herhangi bir dengesizlik durumunda, dengesizliğin haberini veren belirtilerin kaynağını bularak, dengenin tekrar kurulması üzere geniş kapsamlı önerilerde bulunmaktır.

Ayurvedik Tıp ilminin kaynağı olan Vedik metinlerde insanoğlunun 3 ana bedenden oluştuğu açıklanmaktadır;

▪ Fiziksel beden

▪ Zihinsel beden

▪ Ruhsal beden

Ayurveda’nın üzerine basarak anlattığı kurgu, bütünsel sağlık ve zindelik halimiz için üç ana bedenimize de özen göstermemiz ve tüm bedenlerimizde denge yaratıcı ve besleyici gündelik rutinleri yaşamımıza katmamızdır.

Ayurvedik Yaşam Tarzı bilincimizi yükselten, genel sağlık halimize olumlu ivme kazandıran, yaşlanmayı geciktiren, gıda seçimi, aromaterapi ve sportif aktivitelerimize yön verme gibi faydalarının yanı sıra genel olarak yaşam kalitemizi yükselterek daha mutlu, daha huzurlu ve daha tatminkar olmamızı sağlayan etkileri barındırır.

Kişilere başlıca aşağıdaki konularda yaşam boyu rehberlik yapan bilgileri içerir;

▪ Beslenme tarzı ve ideal gıda seçimleri

▪ Yemek pişirme şekilleri ve baharat kullanımları

▪ Nefes teknikleri

▪ Meditasyon teknikleri

▪ Aromaterapi

▪ Masaj teknikleri

▪ Fiziksel aktivite seçenekleri

▪ Müzik alternatifleri

▪ Gündelik ve mevsimsel rutinler

Wellbeing olarak adlandırılan Bütünsel Sağlık yaklaşımında ise temel nokta; insanın sadece fiziksel beden sağlığı üzerinde durmayıp; duygusal, zihinsel ve ruhsal boyutlarının da sağlığın temel taşları arasında olduğunu göz önünde bulundurmasıdır. Çünkü bedenimiz kendi iç dinamiklerinde sürekli bir bilgi ve enerji alışverişi içerisindedir.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapabiliriz?

Bağışıklık sistemimizin merkezi, sindirim sistemindedir. Sindirim sistemi dengesi ve sağlığı, insanoğlunun bütünsel sağlığının garantisidir. Bedenimizdeki serotonin hormonunun en fazla üretildiği nokta kalın bağırsaklar olup, bu hormonun düzenli salgılanması bağışıklık sistemi açısından büyük önem taşır. Çünkü serotonin, melatonin hormonunun ham maddesi olur ve melatonin sonsuz geri dönüşümlü bir antioksidandır. O yüzden öncelikle sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmak gerekmektedir.

Bunun dışında bağışıklık sistemini yükseltmek için başlıca aşağıdaki pratik önerileri verebilirim:

▪ 24 saatlik ritmimize göre her gece 6-8 saat arası kaliteli uyku

▪ Düzenli olarak meditasyon uygulaması

▪ Doğada vakit geçirmek

▪ Keyif alacağımız fiziksel aktiviteleri yaşamımıza düzenli dahil etmek

▪ Düzenli hareket etmek

▪ Bol bol gülmek ve kahkaha atmak (Vagus stimülasyonu sebebiyle bağışıklığı güçlendirir)

▪ Dinlenmek ve rahatlamak için kendimize alan ve zaman yaratmak

▪ Yaratıcılığı geliştirmek için muhtelif alıştırmalar yapmak

▪ Sahip olduğumuz yetenek ve imkanları ihtiyaç sahipleriyle paylaşmak

▪ Yüreğimizin heyecanını ve coşkusunu takip etmek

Yorumlar (0)