Aslı İnandık ile “Heykel mi?” şimdi GAİN’de yayında

BELGESEL 27.05.2022, 12:08 27.05.2022, 16:00
Aslı İnandık ile “Heykel mi?” şimdi GAİN’de yayında

Ünlü oyuncu ve komedyen Aslı İnandık, GAİN’de yayına giren “Heykel mi?” isimli belgesel serisinde Türkiye’nin dört bir yanına giderek, sosyal medyada tartışmalara konu olmuş heykelleri inceliyor. 

Heykel nedir? Estetik açıdan nasıl değerlendirilmelidir? Güzel yahut çirkin olabilir mi? Bir heykele neresinden bakılır? Bu eserler Türkiye'nin heykelle imtihanında sınıfta kaldığını mı gösteriyor? Yoksa kültür ve sanat mirasımıza birer katkı mı?

İnandık, bu soruların peşinde şehir heykellerini ciddiyetle anlamaya çalışırken, önce temel bilgilerden yola çıkıyor, müzelerden akademiye pek çok adresi ziyaret ediyor. Ardından yerel araştırmacılarla, medikal uzmanlarla, muhit sakinleriyle, hatta bu heykellerden bazılarını üretmiş sanatçılarla bizzat görüşüyor. “Neo-belgeselcilik” anlayışı kapsamında, konunun uzmanlarının yanı sıra hiç uzman olmayanların da görüşüne başvuruyor. 

Kiminin alay ettiği, kiminin “Temsil nesnesidir, sanat eseri olma ihtiyacı yoktur” deyip normalleştirdiği bu heykeller hakkında, “Bir sanat galerisinde görsek sürreal pop art derdik” diyenler ise meseleyi bambaşka bir bağlama oturtuyor. 

Şehir heykelleri hakkındaki kapsamlı ve bilgilendirici içeriğinin yanı sıra komedinin sınırlarını da zorlayan yeni GAİN Orijinal belgeseli “Heykel mi?”, şimdi GAİN’de yayında. 

Yorumlar (0)