Bilge Tonyukuk Abidesi’nin 1300'üncü yılına özel belgesel

BELGESEL 25.11.2020, 11:07 25.11.2020, 14:04
Bilge Tonyukuk Abidesi’nin 1300'üncü yılına özel belgesel

UNESCO’nun 2020-2021 anma ve kutlama etkinlikleri programında yer alan Bilge Tonyukuk Abidesi’nin dikilişinin 1300’üncü yıl dönümünde TRT Avaz tarafından özel bir belgesel hazırlandı. Türk dünyasına yönelik hazırlanan “Tonyukuk” belgeseli, aynı zamanda dünyanın Türk tarihini daha iyi tanımasında önemli rol oynayacak.

Bilge Tonyukuk’un daha iyi tanınması ve Türk tarihi açısından değerinin daha iyi kavranması amacıyla TRT Avaz tarafından hazırlanan “Tonyukuk” belgeselinin çekimleri Moğolistan, Kazakistan ve Türkiye’de gerçekleştirildi.

Belgeselde; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, İstanbul Yeditepe Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Malatya İnönü Üniversitesinden Prof. Dr. Erhan Aydın, Kazakistan Uluslararası Türk Akademisinden Prof. Dr. Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali, İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden Prof. Dr. Şaban Doğan, Ankara Avrasya Yazarlar Birliğinden Dr. Yakup Ömeroğlu, Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Arkeolog Adil Yılmaz ve Moğolistan Ankara Büyükelçisi Bold Ravdan'ın görüşleri yer alıyor.

Belgeselin kaynağını Tonyukuk kitabeleri oluşturuyor

Coşkun Oğuz’un yönetmenliğini üstlendiği belgesel; Tonyukuk'un vermiş olduğu bilgiler, Türk siyaseti, askeri yapısı, hukuku ve düşünce hayatına dair önemli bilgiler içeriyor. Belgeselin kaynağını, Çin referansları haricinde Tonyukuk’un yazıtları oluşturuyor. Tonyukuk’un yazdığı kitabelerde Göktürk Devleti’ne dair birinci elden paha biçilemez bilgiler ortaya koyuyor. “Tonyukuk” belgeseli de bu bilgiler üzerinden ilerliyor.

Bilge Tonyukuk’un yaşadığı dönemin şahidi olarak yazdırdığı kitabelerde verdiği bilgiler, 19. yüzyıl Türkoloji çalışmaları açısından da büyük önem taşıyor. Belgeselde Göktürk dönemine ait tarihi olaylar, Türklerin savaş stratejileri, bağımsızlık mücadelesi için verilen savaşlar, Bilge Tonyukuk’un Türk milleti için verdiği mücadeleler anlatılıyor.

“Tonyukuk” belgeseli 26 Kasım Perşembe saat 21.30’da TRT Avaz ekranlarında.

Yorumlar (0)