Bozkırın kraliçesi Tomris Hatun’un hikayesi TRT Belgesel’de

BELGESEL 15.10.2022, 09:56 15.10.2022, 12:56
Bozkırın kraliçesi Tomris Hatun’un hikayesi TRT Belgesel’de

TRT Belgesel, mücadeleleriyle efsaneleşen tarihi kahramanların destansı hikayelerini ekranlara taşımaya devam ediyor. Tarihçiler tarafından dünyanın ilk kadın hükümdarı olarak kabul edilen Tomris Hatun’un hikayesini konu alan “Tarihin Efsaneleri”, yarın akşam saat 20.00’de TRT Belgesel’de ekranlara gelecek.

“Tarihin Efsaneleri” belgesel serisi, her bölümünde zaferleriyle tarihe adını yazdırmış orduların ve efsaneleşmiş hükümdarların hikayelerini dökü-drama yoluyla ekranlara getirmeye devam ediyor. Programın yeni bölümlerinde, tarihçilerce Türk olduğu kabul edilen ve dünyanın ilk kadın hükümdarı olarak bilinen Tomris Hatun’un hikayesi izleyiciyle buluşacak.

Kiros’a karşı varoluş mücadelesi

M.Ö. 500’lü yıllar, Orta Asya’da yaşayan halkların kıtlık ve savaşlarla yorgun düştüğü bir zaman dilimiydi. Bu zorlu yıllarda İskitlerin baskısı altında yaşam mücadelesi veren Massagetler, Tomris Hatun’un önderliğinde kötü günleri geride bırakmak için birlik olmayı başarmış ve İskitleri yenmişlerdi. Ancak Massagetler bu zaferle dönemin en güçlü imparatorluğu olan Ahamenişler tarafından bir tehdit olarak algılanacak ve varoluş mücadelelerini bu kez de Perslere karşı vermek zorunda kalacaklardı. Ahamenişlerin Kralı Kiros, Tomris Hatun’a evlenme teklif ederek onları hükümdarlığı altına almaya çalışacaktı. Bozkırın Kraliçesi’nin ret cevabıysa savaş hazırlıklarının başlayacağının işaretiydi.

İki bölüm olarak ekranlara gelecek olan yapımda, Bozkırın Kraliçesi Tomris Hatun’u ünlü oyuncu Sezin Akbaşoğulları canlandırdı. Yapımcılığını Bekir Yusuf Açıkgöz, Önder Furkan Besli ve Ercan Kaya’nın üstlendiği projenin yönetmenliğini ise Mecit Güven yaptı.

Tomris Hatun’un sıra dışı mücadelesinin ilk bölümünü aktaracak olan “Tarihin Efsaneleri” yarın akşam saat 20.00’de, TRT Belgesel ekranlarında.

Yorumlar (0)