Demir Atlı Yörükler belgeseli bugün TRT 1’de

BELGESEL 11.06.2022, 11:48
Demir Atlı Yörükler belgeseli bugün TRT 1’de

Dünya gezgini bir abi Adem ve köydeki evinden dışarı hiç çıkmamış Down sendromlu kardeşi Erden’in, yıllar sonra bir araya gelip yeniden abi-kardeş olmak üzere çıktıkları yolculuğun hikayesini anlatan Demir Atlı Yörükler belgeseli, 12 Haziran Pazar (yarın) günü saat 13.00’de TRT 1’de…

Demir Atlı Yörükler Belgeseli’nde, Down sendromuna farkındalık yaratmak için motoruyla farklı ülkeleri gezmiş olan Adem ve kardeşi Erden’in, babalarının ölümünün ardından yolları yeniden kesiyor. Çeşitli zorluklardan ötürü kısa bir ayrılık yaşamış olan bu iki kardeş, babalarından kalan sepetli bir motorsiklet ile Türkiye’yi gezmek için yola düşüyorlar. Babalarının hayali olan bu yolculuk sırasında iki kardeş herhangi bir rotaya bağlı kalmadan yeni yerler gezip, yeni insanlarla tanışmalarını anlatıyor.

Belgeselde Adem, yıllarca birçok sosyal projeye imza atmış, “Çakır” ismini verdiği motoruyla dünyanın birçok bölgesine uzun rotalar yapmış genç bir gezgin. Gerek yurtiçi, gerekse yurtdışına seyahatlerinde aynı zamanda Down Sendromu’na dikkat çekmek için özel bir gayret içerisinde olmuş. Rotalarını genellikle ana yolların dışında oluşturuyor. Şehirlerin dışına, ormanlara, dağlara, küçük köylere gidiyor. Oradaki insanların hayatlarına katılıyor, onlarla çalışıyor, çocuklarıyla oynuyor, ailenin bir ferdi oluyor. Yaşamların içerisine girip yeni rotalara yol alıyor.

Erden, Adem’in Down sendromlu kardeşi. Uzun yılar Adem’den ayrı olarak anne ve babasıyla Mersin’de yaşamış. Anne ve babasını art arda kaybetmesinin ardından, ablasının köyünde yeni bir yaşam kurmuş. Fakat köyde özel eğitiminden geri kalmasıyla hayata tutunma pratiği de geriye gitmeye başlamış.

Şimdi Adem, uzun yıllardır yaptığı yolculuklarına Erden’i de dahil ederek, Türkiye’yi baba yadigarı sepetli motorla gezmek istiyor. Abi-kardeş bir yandan bütçelerinin yettiğince yeni rotalarda yol alacaklar bir yandan da uzak kaldıkları yılların acısını çıkarırcasına yeniden kardeş olacaklar.

Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan hayatlara konuk olacaklar, yeni insanlarla yeni dostluklar kuracaklar. Adem, yıllardır birlikte olduğu dostlarını nihayet Erden’le tanıştırabilecek. Erden, yeni yerler, yeni insanlar, yeni hayatlar tanıyacak. Yeni aktiviteler yapıp, yeni dostlar edinecek. Rotalarını “Demir Atlı Yörükler” olarak birlikte seçecek, neler yapacaklarına birlikte karar verecekler.

Yorumlar (0)