Bir garip Dark meselesi

DİZİ 03.07.2020, 03:18 04.07.2020, 09:07
Bir garip Dark meselesi

Ağır spoiler içerir. Bilmem belki de içermiyordur. Okusak da anlamakta zorladığımız bir seri izledik. En iyisi şöyle yazayım. 3 sezon, 26 Bölüm izlenerek kaleme alınmıştır. Siz ister okuyun, ister okumayın.

Benim adım Drama Queen, abartan siz. Bayılıyoruz uçlarda yaşamaya. Ya fenomen haline getiriyoruz, ya yerin dibine sokuyoruz. Aramız yok.

Bir yapımı beğeniyoruz diye hemen başka dizilerle karşılaştırıyoruz, sıralamalar yapıyoruz. Hemen tahttan başka bir diziyi indirip, merasimle yeniyi taşıyoruz. Asrın dizisi. Efsane. Breh breh. Böyle dizi görmedik. Breaking Bad, Lost, GOT, Walking Dead, La Casa De Papel. Allah allah. Onlar da dizi mi be peh. Dark izledim ben. Üstünüm artık. Anladım beğendimcilerle, anlamadım ama güzelciler kavgada. Yahu sakin. Anlamadığını, anlamış gibi yapmak sanatta yeni bir şey değil. Bakınız “Duvara Bantlanmış Muz” örneğine. 120.000 USD verilip satın alındı. Çağdaş sanatı anlamaya çalışmak başka, onunla kavga etmek başka. Kaldı ki bu bir dizi. Sanat kaygısı olan ama eğlence sektörü ürünü.

Beğenmiyorsak yine aynı, başlıyoruz söylenmeye.

Soruların bazıları yanıtsız kalmış.

(-Paşam.)

Hızlı bağlanmış.

(-İlla istiyor ki 10 sezon olup suyu çıksın.)

Zaman kaybıymış.

(-İzlemeseydin. Zorla izlettirildin sanki.)

Karakterler neden küllerine ayrılarak yok olmuşlar. Amatörceymiş.

(-Sen kendi dizinde başka türlü kaybettir, seni alkışlayalım.)

Wöller’in gözüne ne oldu?

(-Gözün çıksın, senarist son sahnede bile soranlarla dalga geçiyor. Bildiklerin bir damla, bilemediğin okyanus demekten yorulmadılar. Sen illa her detayı çöz emi?)

Anlayıp beğenmeyenlerle, anlamadım kapadımcılar da kavgada.

Dizi de Nietzsche, Schopenhauer göndermeleri havada uçuşuyor. Nihilizm ve Alman felsefesini alıp zamanda yolculukla harmanlamışlar, sonra bir kaynaktan paralel dünyalara girmişler. Solucan deliği, Adem-Havva, Anne Doğurmak, Üçleme, Bootstrap derken, finali de gayet aklı başında toparlamışlar. Kabul et, zaten zor takip ettin. Herkes Einstein sanki. Beynin yandı izlerken. İzlemesi kolay olsa, sayfa sayfa aile ağacı, YouTube incelemesi yayınlanmazdı. Paradoks dediğini anlamak, zaten zihnin çelişkiyi somutlaştırma çabasından ibaret. Dünyanın teorisini kasmak yerine keyif alsan sana zaten eli yüzü düzgün bir final verdi bu dizi. Zekanın, 140 IQ olmasına gerek yokmuş meğer değil mi?

Güzel bir science fiction iş izledik. Darısı nicelerine diyemiyoruz. Ara, ara, hata ara. Buldun! tebrikler. Şilt veriyorlar.

Bir de ben tahmin etmiştimciler var. Bırak astrofizikçi numaralarını klavye başında.

Senaryosu, müziği, kast seçimi, oyunculuk performansları ve görüntü yönetmenliği adına olmuş bir iş izledik. Keyiflendik. Bu kadar birbirinizi yemeseydiniz, beni çizgimden çıkarıp gerçek bir drama kraliçesi çemkirmesi ile karşılaşmazdınız.

Yeterince ayrışmadık mı?

Hem ne öğrendik Dark ile; ne yaparsan yapalım, döngüyü kıramıyoruz. Gelen, giden bizi manipüle etmeye çalışıyor.

O zaman günü yaşayalım. Haydi başka diziye.

Yorumlar (0)