“Dizi ve film sektörü, Ankara’ya kayıyor"

DİZİ 22.06.2022, 13:52 22.06.2022, 14:15
“Dizi ve film sektörü, Ankara’ya kayıyor"

Dizi ve film yapımı dendiğinde akla gelen ilk adres, sektörün kalesi gibi olan İstanbul oluyor. İstanbul’un ardından ise sıra yavaş yavaş Ankara’ya gelmeye başladı. Bir dönemin ekran efsanesi olan günlük diziler Ferhunde Hanımlar ve Bizim Evin Halleri ile başlayan Ankara’da dizi seti süreci; Unutma Beni, Deniz Yıldızı, Beni Affet, Esaretim Sensin, Aşkların En Güzeli, Beni Bırakma, Sevdim Seni Bir Kere ve Acemi Anneler gibi günlük dizilerin çekilmesiyle devam etti. Bir döneme damga vuran ve üç sezon boyunca Ankara’nın tanıtılması açısından büyük bir önem taşıyan “Behzat Ç.” dizisi de, dikkat çekici bir yerde.

Ankara’da çekilen birçok diz ve film projesinde cast direktörü olarak görev alan ve aynı zamanda menajerlik de yapan Serkan Polat, Ankara’nın dizi ve film yapımında önemli bir yerde olduğunu söylüyor. TRT 1’de yayınlanan ve iki sezondur reyting rekoru kıran “Teşkilat” dizisinin Ankara’da çekildiğine işaret eden Polat, yakın zamanda BluTv’de yayına girecek olan ilk tanıtımı geçtiğimiz günlerde izleyicilerle paylaşılan “Çekiç ve Gül: Bir Behzat Hikayesi” dizisinin de Ankara’da çekilecek olmasının da bir gösterge olduğunu belirtti.

Ankara’da çekilen filmler, Ankara’da film ve dizi sektörünün tanınmasına neden oldu

Son dönemde izlenme rekorları kıran “Teşkilat” dizisinin Ankara’da çekildiğine dikkat çeken ve bu sayede Ankara’da önemli işlere imza atıldığını da sözlerine ekleyen Polat, sektörün yavaş yavaş Ankara’ya kaydığını anlattı. “Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm”, “Behzat Ç. Ankara Yanıyor”, “Aşk Tesadüfleri Sever”, “Aşk Tesadüfleri Sever 2”, “Yolunda A.Ş. Çinçin Bağları” gibi filmlerin de Ankara’da çekildiğine dikkat çeken Polat, bu filmlerin aynı zamanda Ankara’nın tanıtılmasında önemli yere sahip olduğunu, film-dizi yapımcılarının yavaş yavaş Ankara’ya doğru yeni projeler için gelmeye başladığına ve Ankara’da film ve dizi sektörünün yavaş yavaş bilinir hale geldiğine dikkat çekti. Dizi sektörünün daha çok İstanbul’da büyüdüğünü kabul eden Polat, sektörün Ankara’da yeni bir başlangıç yapmtığına ve fabrika ayarlarına dönmeye başladığını söyledi.

Ankara’da oyuncular için menajerlik ve aynı zamanda yapımlar için cast direktörlüğü yapan Serkan Polat, kendini ve yaptığı çalışmaları şu şekilde anlatıyor: 1989 yılında Sivas’da dünyaya geldim, ancak çocukluğumdan beri Ankara’da yaşamımı sürdürdüm. İlkokul, ortaöğretim ve liseyi tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Bu süreçte almış olduğum oyunculuk eğitimleri sonucunda bu alanın beni heyecanlandırdığını fark ettim. Bu farkındalık bana sektöre bir şekilde adım atmam gerektiğini, bunun bana iyi geleceğini düşündürdü. Bunun üzerine özel bir ajansta ekip başı olarak çalışmaya başladım. İstanbul ve Ankara’da dizi, film ve reklam filmi çekimlerine gidiyordum. Sette olmanın çok büyük zorlukları vardı. Uzun çalışma saatleri, soğuk, belirsizlik gibi. Ancak bu zorlukların hiçbiri bana zorluk gibi gelmiyordu. Deneyim kazandıkça işime daha fazla sarılıp, özen gösteriyordum. Her setten bambaşka şeyler öğrenip yeni dersler çıkarıyordum kendime. Ve bu çıkardığım dersleri yanıma katıp devam ettim her zaman yoluma.

“Doğru yönlendirme çok önemli”

Hiç yılmayı, vazgeçmeyi aklımdan geçirmedim. İnsan ilişkilerimin ve iletişimimin iyi olması bana bu süreçte hep kolaylık sağladı ve önümü açtı. İletişim becerim ve birkaç yıllık deneyimim sonrasında cast direktörü olarak çalışmaya başladım. Birkaç yılım bu unvanla geçti. Sektörün her alanını öğrenme ve anlama isteğim hiç kaybolmadı. Hala da her gün bir şeyler öğreniyorum ve bu bana mutluluk oluyor. Birkaç yıl sonunda aynı ajansta menajer olarak çalışmaya başladım. Onca yıl edindiğim tecrübeler insanlarla olan iletişimimi daha da çok güçlendirdi. Çok fazla insanla tanışmak bir süre sonra insana ‘insan çözümleme’ yeteneği kazandırıyor. Bu yetenek de asıl hedeflerim arasında bulunan ‘sektöre yeni isimler, yetenekli oyuncular kazandırma’ hedefime büyük katkı sağladı. Artık bir insanla tanıştığımda onun içindeki cevheri, oyunculuk hamurunu ve potansiyelini daha iyi ayırt edebiliyorum. Herkesin doğuştan gelen oyunculuk yeteneği olmayabilir fakat iyi bir eğitim ve teknikle bence herkes iyi oyuncu olabilir. Tabi ki bir de doğru yönlendirme çok önemli. İşte benim işim de burada başlıyor. İnsanlara içindeki potansiyeli fark ettirmek, onlara yapabilecekleri şeylere inandırmak ve sonra bu cesaretle onları iyi yerlere taşıyabilmeyi amaç ediniyorum. İşte bunu her yapabildiğimi hissettiğimde o tatmin duygusu bana bambaşka bir mutluluk veriyor.

“Zamanla daha da büyük işlere imza atacağımızı umuyorum”

Bunun yanı sıra hedeflerim arasında kendi adıma bazı yapımlara imza atmak da vardır. Bunun da yine tecrübeden ve öğrenme isteğinden geçtiğinin bilincindeyim. Şu anda menajerlik yaptığım ajansta büyük projelerle çalışmaya devam ediyoruz. İstanbul ve Ankara’da çekilen dizi, film, reklam, dergi kataloglarına oyuncu yönlendiriyoruz. Ay Yapım, Tims&B, Bozdağ Film ve ARC Yapım gibi büyük yapımlarla çalışma halindeyiz. Şimdilerde aktif olarak Yargı, Üç Kuruş, Teşkilat, Kuruluş Osman, Sadakatsiz ve Kasaba Doktoru gibi dizilerle çalışıyoruz. Bölüm oyuncuları yönlendiriyoruz. Umuyorum ki zamanla daha da büyük işlere imza atacağız. Deneyimlerim her zaman yoluma ışık tutacak. Son olarak bu başarılara imza atarken her zaman yanımda duran, sırtımı sıvazlayan, bende emeği olan herkese ve beni bir abi, kardeş, dost olarak gören oyuncularıma teşekkür ediyorum.

Yorumlar (0)