Netflix'te rekor kıran "Squid Game" ile ilgili intihal iddiası

DİZİ 07.10.2021, 16:50
Netflix'te rekor kıran "Squid Game" ile ilgili intihal iddiası

Dizi ve film platformu Netflix'te son dönemde yayınlanan Güney Kore yapımı Squid Game (Mürekkep Balığı Oyunu) izlenme rekoru kırıyor.

Bu 'ölüm oyununun' dünyada popüler olmasının ardından benzer bir Japon dizisi 'Alice in Borderland' tekrar gündeme geldi. euronews'in haberine göre, Squid Game'in senaryosunu bu diziden 'intihal ettiği' iddiaları tartışılıyor.

Alice in Borderland, 10 Aralık 2020'de Squid Game'den önce piyasaya sürüldü. Dizi o dönemde çok başarılı olmadı; ancak bu yıl 17 Eylül'de yayınlanan Squid Game'in hızla dünya çapında popüler olmasıyla tekrar trendlere girdi.

Peki bir anda popüler olan şiddet içerikli bu iki dizi ne anlatıyor; benzerlikleri ve farkları ne?

Squid Game, devasa borçları olan ve hayatta tutunacak dalları kalmayan 456 kişi hakkında. Oyundan sadece bir kişi astronomik miktarda, 39 milyon dolar para kazanarak kurtulabiliyor.

Alice in Borderland, hayatta kalmak için Tokyo'nun paralel dünyasında oyunlarda yarışan bir grup insanın yaşam mücadelesini ekrana taşıyor. İki dizide de işler bir tür 'kule'den yönetiliyor. Tek fark: Alice in Borderland'de kırmızı tulumlar giymiş ve geometrik figürlü maskeler giymiş bir 'ordu' yok.

Netflix, dizinin tüm zamanların en popüler dizisi olarak Bridgerton'ı tahttan indirme yolunda olduğunu duyurdu. Hatta dizi o kadar popüler ki Güney Kore'deki internet trafiğini tıkayarak Netflix'e dava açılmasına neden oluyor.

İki dizide de hayranlarını şok eden duygusal sahneler bulunuyor. Squid Game'in kahramanının büyük ölçüde Lee Jung-Jae'nin "mükemmel oyunculuğu" sayesinde Alice in Borderland'in kahramanı Arisu'dan daha fazla ön plana çıktığı yorumu yapılıyor.

Hangi dizideki oyunlar daha heyecanlı?

Adını geleneksel oyun kartlarından alan Alice in Borderland'in oyunları, Squid Game'in basit çocuk oyunlarına kıyasla daha ileri teknoloji kullanıyor.

Squid Game'in senaryo yazarı ve yönetmeni Hwang Dong-hyuk'un çocuk oyunlarını bilinçli olarak seçmesinin nedeni, oyunlarının bağdaştırılabilir ve kolay anlaşılır olmasını sağlamak. Dong-hyuk, böylece oyun kurallarından çok karakterlere daha fazla odaklandığını söylüyor. Masum çocuk oyunları adeta korkunç bir ölüm makinesine dönüşüyor.

Dizideki oyunlardan ikisi 'Yeşil Işık-Kırmızı Işık' ve 'Cam Köprü', 2014 yapımı korku-bilimkurgu Japon filmi "As The Gods Will"i (Tanrıların İstediği Gibi) intihal etmekle suçlandı. Bu filmde hayatta kalma mücadelesi veren okul arkadaşları anlatılıyor.

Bununla birlikte, Alice in Borderland'in oyunları daha özgün. Daha karmaşık kurallarına rağmen, çoğunun anlaşılması zor değil. Örneğin, Alice in Borderland'in ikinci oyunu 'Five of Spades' bir apartman kompleksinde geçiyor; yarışmacıların tek yapması gereken süre dolmadan bombayı etkisiz hale getirmek için butonları bulmaya çalışmak. Oldukça heyecan yaşanan parkurlarda kilit karakterlerin bireysel yeteneklerinin parladığını görüyoruz.

Alice in Borderland'in oyunlarında, Squid Game'deki çocuk oyunlarının aksine daha yoğun aksiyon, bulmacalar ve heyecan verici sürprizler var.

Lewis Caroll'ın Alice Harikalar Diyarında'ya gönderme yapan dizi Alice in Borderland'de oyun kartlarını kazananları ödüllendiren oyun sistemi daha ilgi çekici olarak yorumlanabilir.

Yorumlar (0)