Altın Küre Ödül Töreni televizyona dönüyor

DÜNYA 21.09.2022, 13:54
Altın Küre Ödül Töreni televizyona dönüyor

Hollywood Yabancı Basın Birliği (HPFA) tarafından 1944’ten bu yana verilen Altın Küre Ödülleri, jürinin ‘çeşitlilik karşıtı’, ‘seksist’ ve ‘etik dışı’ faaliyetlerde bulunduklarının anlaşılması üzerine 2020’de çok tartışılmış, neredeyse tüm sektör tarafından boykot edilmişti.

HFPA’nın son 20 yıldır hiç siyah üyesi bulunmadığına yönelik haberlerden sonra başlayan boykota bazı oyuncular da katılarak daha önce aldıkları ödülleri geri vereceklerini açıklamıştı. Organizatörler ırkçılık, cinsiyetçilik ve etik ihlallerde bulundukları gerekçesiyle eleştiri altında kalmış; üyelerin bazı film yapımcılarından rüşvet alarak o filmlere oy verdikleri iddia edilmişti.

Tüm bu gelişmelerin üzerine 1996 yılından bu yana ödül törenini canlı yayınlayan NBC, ‘anlamlı reformlar’ görene kadar yayın yapmayacağını söylemiş, tören geçen yıl kamuya kapalı düzenlenmişti. Böylece 2008’den sonra ilk kez ödül töreni canlı yayında ekran başından takip edilememişti.

Bu yıl HFPA, üyelerin herhangi bir şekilde hediye almasını yasakladı; altısı siyah, 21 yeni üyeyi bünyesine kattı. Oy verme hakkı bulunan 100’den fazla yeni üye de ABD dışından üye yapıldı. Bunlar arasında Türkiye’den seçilen sinema yazarları yıl Selin Gürel ve Janet Barış da bulunuyor.

Bu reformlardan sonra bu yıl 80’incisi düzenlenecek ödül töreninin NBC’de yayımlanması için anlaşma sağlandı. NBC’den yapılan açıklamada ‘HFPA’nın reformlara açık olduğunu gösterdiği ve devamının da beklendiği” belirtildi.

Yorumlar (0)