Arap ülkeleri Netflix'ten İslami olmayan içerikleri kaldırmasını istedi

DÜNYA 07.09.2022, 10:02 07.09.2022, 13:55
Arap ülkeleri Netflix'ten İslami olmayan içerikleri kaldırmasını istedi

Suudi Arabistan ve Orta Doğu'daki komşu Körfez ülkeleri Netflix'ten İslami olmayan içerikleri kaldırmasını istedi.

Açıklama, bugün Elektronik Medya Komitesi'nin Körfez İşbirliği Konseyi tarafından yapıldı. Açıklamada özellikle belirtilmese de LGBTQ ögeleri bulunan içeriklerin hedef alındığı görüşü hakim. Konseye üye olan ülkelerin arasında Suudi Arabistan'la birlikte Birleşik Arap Emirliği, Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Katar bulunuyor.

Birleşik Arap Emirliği ve Suudi Arabistan benzer ve ayrı bir açıklama da yayınladı. Ayrıca Suudi devlet televizyonu, içinde Cuties filmi ve Jurassic World Kretase Kampı'nın yer aldığı bir videoyu blurlayarak ekrana getirdi ve Netflix'in çocuklara yönelik program yayını nedeniyle krallıkta yasaklanabileceği iddia edildi. Kanalda konuşan bir davranış danışmanı ise platformu "homoseksüelliğin resmi sponsoru" olarak tanımladı.

Raninitv'nin haberine göre; Suudi Arabistan'da cinsel yönelim ya da cinsel kimlikle ilgili bir yasa olmasa da evlilik dışı ilişkiler yasak ve rıza karşılığı da olsa homoseksüel ilişkilere ölüm ya da kırbaç cezası verilebiliyor. Yakın zaman önce Disney+ da LGBT karakterler nedeniyle bölgede benzer sorunlarla karşılaştı. Disney, karakterleri ya da sahneleri çıkartmama kararı aldığı için Doctor Strange 2 ve Lightyear filmleri bölgede vizyona giremedi.

Öte yandan bahsi geçen Cuties filmi için RTÜK, Eylül 2020'de katalogdan çıkarma kararı aldı. Son olarak Temmuz 2022'de Jurassic World Kretase Kampı için benzer bir haber geldi. Disney+ Türkiye ise Lightyer filmini diğer ülkelerin aksine platforma halen eklemiş değil ve film, Türkiye'de vizyona da girmedi. Baymax dizisi benzer şekilde yayınlanmadı. Ancak 5 aylık yasal süre dolduktan sonra Doctor Strange 2'nin platforma eklenmesi bekleniyor.

Netflix, konuyla ilgili henüz yorum yapmadı.

Yorumlar (0)