Celal Şengör Bild'e konuştu: "İstanbullular en az 100 km öteye taşınmalı"

GÜNDEM 10.02.2023, 12:59
Celal Şengör Bild'e konuştu: "İstanbullular en az 100 km öteye taşınmalı"

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaklaşık 10 saat arayla meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle 18 bin 342 kişi yaşamını yitirdi. Enkaz altında kalan yurttaşları çıkarmak için çalışmalar sürerken yaralı sayısı 74 bin 242'e yükseldi.

Yaşanan felaketin ardından ihmallere yönelik eleştiriler sürerken Profesör Dr. Celal Şengör, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik "Erdoğan tamamen başarısız oldu! Neredeyse her şeyi yanlış yaptı" ifadelerini kullanarak gelinen tabloya dikkat çekti.

Alman Bild gazetesinde yer alan habere göre Profesör Doktor Celal Şengör, İstanbul'da yeni bir deprem uyarısında bulunurken "Depremin büyüklüğü 7.8 maalesef. İstanbul'da da benzer bir deprem beklemek zorundayız. Önümüzdeki 30 yıl içinde burada 7'den daha büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 70 civarındadır" ifadesini kullandı.

"Böyle bir depremin İstanbul için ne gibi sonuçları olabilir" sorusuna Şengör, "Korkunç! Korkarım ki 50 bin ila 100 bin arasında ölü olacak. Çünkü şehirdeki binaların yüzde 60'ı kaçak olarak inşa edilmiştir ve bunların 8 bini muhtemelen bir depremde tamamen yıkılacaktır" cevabını verdi.

Celal Şengör, "Devlet, daha pahalı olsa bile, yeni evlerin depreme dayanıklı inşa edilmesini zorunlu hale getirmeli. Ve eğer bugün İstanbul'un merkezinde yaşıyorsanız, size taşınmanızı tavsiye ederim. Şehrin dışına çıkın, yaklaşık 100 kilometre uzağa" dedi.

Yorumlar (0)