Likya’nın gizemli mirasları araştırılmaya devam ediliyor

GÜNDEM 03.08.2023, 09:17 03.08.2023, 14:51
Likya’nın gizemli mirasları araştırılmaya devam ediliyor

UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan Ksanthos-Letoon ören yerlerindeki arkeolojik kazılar Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan ASLAN ve ekibi tarafından yürütülmeye devam ediyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği, Türk Tarih Kurumu ve Seydikemer Belediyesi’nin destekleriyle sürdürülen ve birçok bilim insanının eşlik ettiği bu çalışmalarda kutsal alanda yer alan Erken Bizans Kilisesi’nde yeni tespit edilen bir mezarın kazısı açığa çıkarıldı.

Kazı, araştırma, bakım ve onarım çalışmalarına ek olarak kentteki yapıların korunması ve restore edilmesi için projeler devam etmekte olup, günümüze oldukça sağlam ulaşan Likya Bölgesinin en büyük tiyatrosunun (8000 kişilik) restorasyonu için gerekli projeler hazırlanmış ve ilgili kurullardan onaylar alınmıştır. Yakın zamanda uygulama kısmına başlanacak olan restorasyon projesi ile Likya Birliği’nin aldığı tüm kararlarının duyurulduğu Letoon Kutsal Alanı’nın tiyatrosu eski ihtişamlı görünümüne kavuşacaktır.

2022 yılında Ksanthos-Letoon ören yerlerini toplam 79.658 kişi ziyaret etmiş, 2023 yılının ilk 6 ayında bu sayı 28.432 ziyaretçiye ulaşmıştır.

Yorumlar (0)