Meral Okay vefatının 9. yılında hasretle anılıyor

GÜNDEM 09.04.2021, 09:47 09.04.2021, 17:12
Meral Okay vefatının 9. yılında hasretle anılıyor

Oyuncu ve senarist Meral Okay'ın vefatının üzerinden 9 yıl geçti. Birçok dizi ve filmde rol alan Okay, Muhteşem Yüzyıl dizisinin senaristliğini yaptığı sırada, 2011'in mayıs ayında kansere yakalandı. Sanatçı 9 Nisan 2012'de evinde vefat etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Televizyon dünyasına, "İkinci Bahar" dizisinin Kasap Nebahat'i, "Yeditepe İstanbul"un da Havva Ana'sı olarak girerek dikkat çeken Okay, 20 Eylül 1959'da Ankara'da dünyaya geldi. Hakim olan babasının tayinleri nedeniyle çocukluğunu birçok farklı şehirde geçiren Okay'ın Balıkesir'de başlayan eğitim hayatı Ankara'da devam etti. Anıttepe Lisesi'nin ardından Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okuyan Okay, beş yıl devlet memurluğu yaptı.

Memurluk hayatını geride bırakarak İstanbul'a yerleşen Okay, basın yayın sektörüne atılarak Günaydın Gazetesi'nde çalıştı ve İletişim Yayınları'nın kuruluşunda yer aldı. Okay, sinema ve tiyatro oyuncusu Yaman Okay'la tanışarak, 1984 yılında evlendi. Sanatçı, 1992'de "Seni Seviyorum Rosa" filmiyle oyunculuğa adım attı. Yapımcılık deneyimlerinde de bulunan oyuncu, 1999'da "Propoganda" filminde basın danışmanlığını yürütürken, "Asmalı Konak" dizisinin proje yazarlığını üstlendi.

"İkinci Bahar" ve "Yeditepe İstanbul" dizilerinin yanı sıra "O Şimdi Asker" ve "Beynelmilel" filminde yer aldığı rollerle oyunculuk kariyerinde önemli bir noktaya ulaşan Okay, Engin Akyürek, Engin Altan Düzyatan, Melisa Sözen ve Aslıhan Gürbüz'ün başrollerde yer aldığı, beğeniyle izlenilen "Bir Bulut Olsam" dizisinin senaryosunu da kaleme aldı. Okay, dizide aynı zamanda İnci Batur karakterini canlandırdı.

Dönemin en çok izlenilen yapımları arasında yer alan ve sektöre "ağalı dizi" deyimini kazandıran "Asmalı Konak" ile büyük ün kazanan Meral Okay, yazdığı hikayede toplumsal meseleleri ele aldı. Sanatçının son çalışması, Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın hayatını ve o dönemi anlattığı "Muhteşem Yüzyıl" adlı dizi oldu.

Meral Okay, "Beynelmilel" filmiyle 2007'de "14. Altın Koza Film Festivali"nde "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ve 2002'de "Hiçbiryerde" filmi ile SİYAD tarafından "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülüne, ayrıca "3. Antalya Televizyon Ödülleri"nde "Muhteşem Yüzyıl" dizisiyle "En İyi Senaryo" ödülüne değer görüldü.

Sanatçının rol aldığı yapımlar ise şöyle: "Kaptan Feza", "Beynelmilel", "O Şimdi Asker", "Hiçbiryerde", "Seni Seviyorum Rosa", "Bir Bulut Olsam", "Hayat Bilgisi", "Yeditepe İstanbul", "Koltuk Sevdası", "İkinci Bahar", "Alia", "Ünlü Yıldız". (AA)

Yorumlar (0)