“Sevgi emektir” davası yeniden görülecek

GÜNDEM 29.12.2020, 15:01 29.12.2020, 16:38
“Sevgi emektir” davası yeniden görülecek

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un romanından uyarlanan “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin senaristi Ali Özgentürk’ün, filmin mottosu haline gelen “Sevgi emektir” sözünün bir bankanın reklam filminde izinsiz kullanıldığı iddiasıyla açtığı dava yeniden görülecek.

AA‘dan aktarılan haberlere göre, Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı, başrollerinde Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın oynadığı 1977 yapımı “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminde geçen “Sevgi emektir” sözü, Türkan Şoray’ın ses ve görüntüsü ile bir bankanın reklam filminde kullanıldı.

Filmin senaristi Ali Özgentürk ise filmdeki “Sevgi emektir” sözünün reklamda izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle maddi ve manevi tazminat istemiyle banka aleyhine 2012’de dava açtı. Dava dilekçesinde, filmin senaryosunun “Sevgi emektir” mottosu üzerine inşa edildiği, filmde sevgi ve sevginin büyük emek gerektirdiği temasının işlendiği, “Sevgi emektir” sloganının halk arasında neredeyse bir atasözüne dönüştüğü belirtildi.

Bu slogan üzerine yüzlerce gazete yazısı ve kitap yayımlandığı, sinema tarihinin kült filmlerinden 1977 yapımı “Selvi Boylum Al Yazmalım” senaryosunun Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca işleme eser olduğu belirtilen dilekçede, senaryonun “Kırmızı Eşarp” adlı eserden esinlenilerek oluşturulduğu aktarıldı.

Davalı bankanın, film diyaloğunu hiçbir izin veya onay almaksızın kendi reklam filminde kullandığı, davacının telif haklarına tecavüz ve aynı zamanda davacı aleyhine haksız rekabetin oluştuğu ifade edilen dilekçede, maddi ve manevi tazminat talebinde bulunuldu.

‘Hikâyenin aslı bir Çin masalına dayanıyor’

Davalı banka avukatının sunduğu dilekçede ise “Bankanın, mali hak sahibi olan kişilere gerekli ödemeleri yaparak kullanım haklarını hukuka uygun olarak satın aldığı, film senaryosunun özgün ve tamamen senarist tarafından yaratılmış bir hikâye olmadığı, hikaye aslının bir Çin masalına dayandığı, ünlü edebiyatçı Cengiz Aytmatov’un bu Çin masalından esinlenerek hikayeyi kaleme aldığı, esas itibarıyla kökünün anonim sayılabilecek bir masala dayandığı” anlatıldı.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin oy birliğiyle aldığı karar gereği dava dosyası, yeniden görülmek üzere bölge adliye mahkemesine gönderildi.

Yorumlar (0)