Sinema ve dizi dünyasına NFT desteği

GÜNDEM 04.04.2022, 14:21 05.04.2022, 14:31
Sinema ve dizi dünyasına NFT desteği

‘WideAngle’ sinema projelerine finansman sağlamak için dijital dünyanın olanaklarından yararlanırken, sinema endüstrisine NFT ile yatırım yapmak isteyenlere de yeni bir kapı açmayı hedefliyor.  Film ve dizi endüstrisinde blok zincir teknolojisini kullanarak NFT’ler ile merkeziyetsiz ve adil fonlama sistemi getirmeyi hedefleyen Wideangle adlı proje yola çıktı.

Kurucuları arasında Engin Altan Düzyatan, Birand Tunca, Umut Tanyolu gibi tanınmış sinemacı ve oyuncuların bulunduğu, dünyada öncü olma iddiasındaki Wideangle, NFT’ler aracılığıyla sinema, dizi ve diğer tüm dijital içeriklerin yapımını ve dağıtımını destekleyecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın(İKSV) düzenlediği 41. İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleşecek Köprüde Buluşmalar’ın da ’’Yenilikçi Teknolojiler Destekçisi’’ olan Wideangle, 11 Nisan’da Soho House’ta yapılacak panelde film profesyonellerine blockchain dünyasını ve bu dünyanın sinema sektörüne sunduğu fırsatları anlatacak.

Blok zinciri (block chain) teknolojisinin akıllı kontrat özelliğini kullanacak olan Wideangle platformunun kurucuları, hem içerik üreticilerinin NFT gelirleriyle projelerini hayata geçirebilecekleri hem de NFT sahiplerinin üretilen projeye ortak olabilecekleri bir yapı kurduklarını belirttiler. Önümüzdeki günlerde satışa açılacak ilk grup NFT’lerin sahipleri, üretilecek tüm içeriklerin de Wideangle ile birlikte ortağı olacaklar.

ENGİN ALTAN DÜZYATAN:

’’PROJESİ OLANLA YATIRIMCIYI BULUŞTURUYORUZ’’

Ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan, kurucu ortağı olduğu Wideangle ile ilgili şunları söylüyor: ’’Elinde güvendiği iyi projesi olup onu çekecek finans bulamayanla, sinema-dizi sektöründe yatırım yapmak isteyeni NFT’lerin teknolojik gücüyle buluşturma fikri muhteşem geldi. Ve hemen hayata geçirmeye karar verdik. Türk Sineması’nda finansman sorununun giderilmesine önemli katkımız olacağını düşünüyorum. Dünyada zaten söz sahibi olan dizilerimizin kalitesi katlanarak artacaktır.’’

Kurucu ortaklardan oyuncu Birand Tunca ise ’’Bu sektörde olup üretime uygun fikirlerini hayata geçirememiş, yaratıcılığı törpülenmiş onlarca tanıdığım insan var. Böyle daha binlerce kişinin hayallerinin yarım kaldığına eminim. Bu sektöre yatırım yapmak isteyenle yatırım almak isteyeni, Türkiye’den çıkan Wideangle ile buluşturuyor olmaktan son derece mutluyuz.’’ şeklinde konuşuyor.

Wideangle’ın kurucusu oyuncu Umut Tanyolu, sektörde heyecan yaratan girişimlerinin amaçlarını ise şöyle sıralıyor: ’’Sanatçı ve üreticilerin eşitlikçi bir düzende kendilerini ifade edecek projeleri geliştirmelerine olanak sağlamak. Projeleri merkeziyetçi bir yapının hapsettiği sınırlı bir dünyadan çıkartıp uluslararası görünürlüğe taşımak. Block zincir teknolojisini kullanarak fonlama ve gelir dağılımı mekanizmasını daha adil ve merkeziyetsiz bir forma kavuşturmak. Diğer platformlar ve üreticileri kucaklayacak onlara güvenilir bir altyapı sunabilecek bir alan yaratmak.’’ Alanında tanınmış kişilerin kurduğu platformun diğer ortakları arasında ünlü işletmeci Ercan Gümüşkaya, avukat Çağlan Tanrıverdi, bilişim uzmanları Efe Acar, İsmail Tomrukcu ile Oğuzhan Bozkurt yer alıyor.

İKSV ‘KÖPRÜDE BULUŞMALAR’ İLE BULUŞTU

Wideangle, Türkiye kültür-sanat hayatının lokomotif kurumu İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın “Köprüde Buluşmalar” platformuyla işbirliği yaptı. Wide Angle, İKSV’nin düzenlediği 41. İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleşecek Köprüde Buluşmalar’ın da “Yenilikçi Teknolojiler Destekçisi” oldu. Köprüde Buluşmalar, her yıl Türkiye ve komşu ülkelerden yapımcı yönetmen ve senaristleri sinema profesyonelleriyle buluşturan bir ortak yapım, eğitim ve network programı. Wide Angle, Köprüde Buluşmalar kapsamında 11 Nisan’da Soho House’ta film profesyonellerine blokchain dünyasını ve bu dünyanın sinema sektörüne sunduğu fırsatları anlatacak.

NFT PAZARI SİNEMA PAZARINI YAKALIYOR

Global sinema sektörünün pazar hacmi ile blok zincir teknolojilerine dayalı finansal ürünlerin pazar hacmindeki büyüme hızlarına bakıldığında çarpıcı değişimin rakamlara yansıması görülebiliyor. ‘Businesswire’ verilerine göre global film ve video pazarının 2020 yılındaki hacmi 234.9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. NFT’lerin pazar hacmi ise adını geniş kitlelere henüz duyurduğu 2021 yılında ‘Chain Analysis’ verilerine göre 44,2 milyar dolara ulaştı. 2022’de bu rakamın kat kat artacağı öngörülüyor. DeFi olarak adlandırılan merkeziyetsiz finans pazarının 2020 hacmi ise ‘Statista’nın açıkladığı verilere göre 80 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Block Chain dünyasında yakında adını daha sık duyuracak DAO Market (Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonlar) 2021 yılı hacmi ise ‘Consensys’ verilerine göre 14 milyar dolara ulaşmış durumda.

‘’NFT’LERİN KAPSAMLI BİR AMACI VAR’’

Wideangle’ın kurucu ortağı Umut Tanyolu, NFT’lerin yaygın kullanım alanının dijital sanat gibi görünmesine rağmen asıl amaçlarının bundan çok daha kapsamlı olduğunu söylüyor. ’’Bir bitcoinin diğer bir bitcoinden farkı yoktur, oysa her bir NFT aynı amaç için üretilse dahi birbirinden farklıdır. Bu eşsiz olma özelliği o tokenların bir çok alanda kıymetli akıllı kontratlar olarak kullanılabilmesine olanak veriyor. Sinema ve içerik üretimi dünyasında geniş bir çatı oluşturması için kurulan Wideangle platformu tüm bu enstrümanları birbirini destekleyecek şekilde kullanmaktadır.’’ diyor. Projenin film ve dizi sektöründeki üretim hızına vurgu yapan Tanyolu, ‘’Bu alanda içerik üretim süreci diğer reel alanlarda olduğu gibi insan faktöründen dolayı uzun ve geri dönüşü yavaş bir sahadır. Bu dönüşten kaynaklı yatırımsal gecikmeleri bertaraf etmek için bu sistem kurulmuştur.’’ şeklinde konuşuyor.

KURUCU NFT’LERİN AVANTAJLARI

İlk etapta arz edilecek Wideangle ‘kurucu’ NFT’lerinin yatırımcılarına neler kazandıracağıyla ilgili Umut Tanyolu şunları sıralıyor: ‘’Çalışan bir sisteme ait olması nedeniyle ikinci elde sistemin defter değeri kadar güce sahip olabilecek. Üretilen içeriklerden elde edilecek gelirlerin karının belli bir yüzdesi kadar maddi ödül hakları bulunacak. NFT sahipleri, aldıkları NFT’nin kategorisine göre çok sayıda koleksiyon değeri taşıyacak hatıra objenin sahibi olacak. Platformda fonlanacak projelere öncelikli yatırım hakkı sunacakı. İkinci aşamada çıkacak ‘Wico Token’ların special sale’i için whitelist ve airdrop haklarını barındırıyor. Platformun DAO’ya (Decentralized Autonomous Organization-Merkeziyetsiz Otonom Organizasyon) dönüşüm aşamalarında yönetimsel haklar elde edecekler. Her hangi bir NFT aldığınızda elde edebileceğiniz tek gelir, onu daha yüksek bir fiyata sizden başka birinin alması ihtimalidir ve bu ihtimal o NFT’nin üreticisinin itibarı ile doğru orantılıdır. WIDEANGLE bu itibarı bir kişiye değil hareket eden çarklara bağlıyor. Temel hedefi orta vadede insan hataları ve duygularından bağımsız hareket eden bir DAO olmaktır.’’

Yorumlar (0)