TRT oyuncuları kültürel diplomasiyi tartıştı

GÜNDEM 14.03.2022, 13:50 14.03.2022, 17:19
TRT oyuncuları kültürel diplomasiyi tartıştı

TRT'nin resmi iletişim sponsorluğunda bu yıl 11-13 Mart tarihlerinde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'nun ikinci gününde TRT tarafından organize edilen “Kültürel Diplomasi: Türk Dizilerinin Yıldızları Sahnede” paneli ile kültürel diplomasinin önemine vurgu yapıldı.

Tüm dünyadan liderlerin, siyasetçilerin, akademisyenlerin, kanaat önderleri ve iş insanlarının katıldığı, küresel ve bölgesel meselelerin vizyoner bir bakış açısı ile ele alınmasını amaçlayan Antalya Diplomasi Forumu’nun ikincisi 11-13 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleşti. Forumun resmi iletişim sponsoru olan TRT, etkinliğin tüm dünyadan takip edilebilmesinin yanı sıra sevilen dizilerinin oyuncuları ile organize ettiği panel ile kültürel diplomasinin önemine vurgu yaptı.

TRT’nin sevilen dizilerinin oyuncuları kültürel diplomasiyi tartıştı

Forumun ikinci gününde düzenlenen TRT oturumunda siyasal diplomasi kadar önemli olan kültürel diplomasi konusu TRT’nin sevilen dizilerinin oyuncuları tarafından tartışıldı. ADF Gençlik teması ile düzenlenen ve başta üniversite öğrencileri olmak üzere geniş bir kitle tarafından takip edilen panelde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, reyting rekorları kıran Gönül Dağı dizisinin Dilek’i Gülsim Ali İlhan, TRT’nin yeni dizisi Hz. Mevlana oyuncuları Bülent İnal ve Kaan Yıldırım ile dizinin yönetmeni Can Ulkay konuşmacı olarak yer aldı. TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın da yakından takip ettiği panelde, birçok ülkede gösterime giren Türk dizilerinin Türkiye’nin prestijini ve marka değerini artırdığı ve kültürel diyaloğa imkân verdiğine vurgu yapılan panelde, Türkiye’nin kültürünü, tarihini ve dokusunu anlatan dizilerin kültürel diplomasi aracı olarak hizmet ettiğinin altı çizildi.

“Türk dizileri, Türkiye’nin yumuşak gücüdür”

Panelde konuşan ve Türkiye’nin “yumuşak gücüne” vurgu yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk dizilerinin Türkiye’nin en önemli yumuşak güçlerinden biri olduğunu belirtti ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Türk dizileri ve sineması, Türkiye’nin yumuşak gücünün en önemli unsurlarından biri. Ben, sert güçlerden ziyade yumuşak gücün daha kalıcı, daha yapıcı olduğunu düşünüyorum. Temaslarımız esnasında liderlerin dahi diziler hakkında bana soru sorduğunu, yorum yaptığını deneyimledim”

Gönül Dağı dizisinin sevilen oyuncusu Gülsim Ali İlhan, Türk dizilerinin dile katkısına değinerek, “Ben Bulgaristan’da doğup büyüdüm; Bulgaristan’da dizilerin Türk dilinin gelişimine katkıda bulduğunu yakından gördüm. Bulgar arkadaşlarım, dizileri takip edebilmek adına Türkçe öğrendiler" dedi.

TRT’nin merakla beklenen yeni dizisi Hz. Mevlana’nın oyuncuları da panelde yer aldı. Geçmişte Payitaht Abdülhamit dizisinde Abdülhamit Han’ı canlandıran ve yeni dizide Hz. Mevlana olarak izleyicilerin karşısına çıkmaya hazırlanan Bülent İnal; “Gittiğimiz ülkelerde Türkiye’nin diliyle, kültürüyle, şehirleri ve tarihi ile karşılaşıyorlar; bizi değil, tüm ülkeyi kucaklıyorlar. Diziler sayesinde Türkçe öğrenen ve konuşan pek çok insan ile sohbet etme imkanı bulduk" ifadelerini kullandı. Dizinin bir diğer oyuncusu Kaan Yıldırım ise “Ülkemizde çokça hikayemiz var, kültürümüz çok zengin; bu sebeple özellikle drama alanında diğer ülkelerden sıyrıldığımızı ve ön plana çıktığımızı düşünüyorum" dedi.

Dizinin yönetmeni Can Ulkay, böyle bir işi yapmaya cesaret ettiği için TRT’ye teşekkür etti. Ulkay, “Mevlana projesi sadece Türkiye için değil, dünya için çok önemli bir proje. Şimdiye kadar kimsenin yapmaya cesaret edemediği bir hikaye. TRT’nin bu projeyi yapmaya cesaret etmesi çok değerli. Konya’da ve İstanbul’da tüm dünyanın görmesini istediğimiz bir platolar kurduk. Bu platolarda dünya ile paylaşacağımız pek çok açımız, görselimiz olacak. Bu dizide ilk defa platolarımızı da göstereceğiz. Biz dünyayı buraya getireceğimize inanıyoruz" açıklamalarında bulundu.

Yorumlar (0)