TRT’den dev adım: “TRT Afrika” açıldı!

GÜNDEM 31.03.2023, 15:23 31.03.2023, 17:23
TRT’den dev adım: “TRT Afrika” açıldı!

TRT’nin yabancı dillerdeki yayınlarını arttırma ve uluslararası etki yaratma hedefleri kapsamında kurulan yeni dijital haber platformu TRT Afrika yayın hayatına başladı. TRT ve Afrika Yayın Birliği (The African Union of Broadcasting – AUB) tarafından bu yıl ilki düzenlenen Yayıncılık Zirvesi’nde tanıtımı gerçekleştirilen TRT Afrika; İngilizce, Fransızca, Swahili ve Hausa dillerinde, kıtanın gerçek imajını tüm dünyaya gösterme misyonu ile yayın yapacak. Kanalın açılışına 25’e yakın Afrika ülkesinden 50’yi aşkın üst düzey medya yöneticisi katıldı.

Uluslararası yayın kuruluşlarıyla Türkiye’nin sesini dünyaya duyurulmasını hedefleyen TRT; TRT World, TRT Arapça, TRT Russian, TRT Deutsch, TRT Français ve TRT Balkan’dan sonra, Afrika’nın nabzını tutmayı ve gerçek Afrika imajını dünyaya göstermeyi hedefleyen TRT Afrika’yı hayata geçirdi.

TRT Afrika dijital haber platformunun tanıtımı, TRT ve Afrika Yayın Birliği (The African Union of Broadcasting – AUB) 1. Yayıncılık Zirvesi’nin ikinci gününde, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın ev sahipliğinde; İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Somali Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanı Daud Aweis Jama, Afrika Yayın Birliği CEO’su Gregoire Ndjaka, TRT Yönetimi, Afrika Yayın Birliği üyeleri ve yabancı misyon temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Açılışa ayrıca 25’e yakın Afrika ülkesinden 50’yi aşkın üst düzey medya yöneticisi katıldı.

Afrika’da güvenilir bir haber kaynağı olmak, Afrika ülkeleri için önemli küresel hikayeleri öne çıkarmak ve Afrikalı ve küresel hedef kitleye yerel konular hakkında benzersiz dijital içerik sağlamak amacı ile 72 milyonu aşkın bir kitleye hitap edecek olan TRT Afrika; İngilizce, Fransızca, Swahili ve Hausa dillerinde yayın yapacak.

Sobacı: “TRT İspanyolca ve TRT Farsça’nın açılması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Törenin açılış konuşmasını yapan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, Afrika’nın senelerce Batı medyasının tek yanlı haberciliğine maruz kaldığını vurgulayarak, “Afrika, Batının sadece siyasi çıkarları doğrultusunda, yaşanan güncel sorunların temelinde sömürgeciliğin yer aldığı görmezden gelinerek ele alındı. Bu büyük kıtanın gerçek tarihi, renkli kültürü, doğal güzellikleri, anlamlı hikâyeleri bugüne kadar layığınca anlatılmadı. TRT Afrika, Batının aksine Türkiye’nin Afrika’ya karşı yapıcı ve dostane yaklaşımının, medya sektöründeki tezahürü olarak doğdu,” ifadelerini kullandı.

TRT Afrika’nın Afrika’yı, uluslararası medyada olduğu gibi gören ve Afrika’nın bugüne kadar anlatılmayan hikâyelerini olduğu gibi anlatan tek platform olma iddiasıyla yola çıktığını belirten Sobacı şöyle devam etti: “Bu iddiamızın bir yansıması olarak, mottomuzu da ‘Olduğu gibi Afrika’ şeklinde belirledik. Yeni dijital haber platformumuz ile İngilizce, Fransızca, Hausa ve Svahili dilleri olmak üzere dört farklı dilde kıtanın tümüne güncel haberler sunacağız. TRT Afrika platformumuzun hâlihazırda güçlenerek devam eden ilişkilerimizi daha da ileriye taşımaya katkı sağlayacağına canı gönülden inanıyorum. Ayrıca TRT İspanyolca ve TRT Farsça dijital haber platformlarımızın açılması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

TRT - Afrika Yayın Birliği 1. Yayıncılık Zirvesi, TRT ile Afrika medya kuruluşları arasında gözle görülür şekilde güçlenen diyaloğun en somut örneklerinden biri olduğunu belirten Sobacı; “Bir Afrika Atasözü der ki; ‘hızlı gitmek istiyorsan yalnız git, uzağa gitmek istiyorsan beraber.’ Biz bugün, TRT - Afrika Yayın Birliği 1. Yayıncılık Zirvesi’ni gerçekleştirerek hep beraber daha uzağa gitme iradesini ortaya koyuyoruz,” dedi.

Ndjaka: “TRT Afrika, kıtaya dair tüm gerçekleri olduğu gibi anlatacak”

Törende konuşan Afrika Yayın Birliği CEO’su Gregoire Ndjaka da TRT Afrika kanalının, kıtaya dair tüm gerçekleri “olduğu gibi” anlatacağına emin olduğu vurgusunu yaparak, “Bugün Afrika ile Türkiye arasındaki bağları güçlendirmek için buradayız. Dünyadaki diğer yayınlara baktığımızda Afrika’da sürekli bir çatışma olduğu algısı yaratılıyor. Biz TRT Afrika’nın kıtaya destek olmasını arzu ediyoruz. Afrika Yayın Birliği olarak TRT’nin yanımızda yer almasından çok mutluyuz. İşbirliğimizin dünyaya önemli bir örnek olmasını umuyoruz. Afrikalı gazeteciler olarak Afrika ile ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağladığı ve Afrika'yı sevdiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etmek isteriz. Çünkü bir kıtayı sevmezseniz, o kıtada olmazsınız ve ziyaret etmezsiniz,” ifadelerini kullandı.

Altun: “TRT Afrika ile Afrika kıtasına ve halklarına yönelik hakkaniyetli yaklaşımının somut yansımalarını göreceksiniz”

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Afrika’nın kıtaya yönelik samimiyet ve dostane yaklaşımın tezahürü olduğunu belirterek, “Bugün itibariyle küresel iletişim ağında güçlü şekilde yerini alacak olan TRT Afrika’nın, kıtayla ilgili alışılagelmiş algılara ve tek taraflı bilgi akışına özgün bir perspektifle yeni bir soluk getireceğine inanıyorum. Bu yeni dijital kanalın gerek yayın içeriklerinde gerekse yayın stratejilerinde ülkemizin Afrika kıtasına ve halklarına yönelik hakkaniyetli yaklaşımının somut yansımalarını göreceksiniz. Çünkü biz Batı medyasının Afrika’ya yönelik ayrımcı, ötekileştirici ve negatif bir söylem ve algı oluşturan yayıncılık anlayışına karşı alternatif bir haberciliğin geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz,” şeklinde konuştu.

Geçen sene hayata geçen TRT Français’in Afrika ile ilgili gelişmelerin Fransızca dilinde dünyaya aktarılması adına önemli bir proje olduğunu belirten Altun, “TRT’nin doğru, hızlı ve kapsayıcı haberciliği, dünyanın pek çok bölgesinde, çok farklı izleyici kitleleri tarafından büyük bir teveccühle karşılanıyor. Bugün TRT Afrika ile uluslararası yayıncılık zincirine yeni ve güçlü bir halka daha ekleyen TRT, uluslararası haber platformlarının sayısı 7’ye yükseltiyor. TRT Afrika, TRT’nin diğer uluslararası yayınlarında olduğu üzere, çok boyutlu ve hakkaniyetli bir habercilik anlayışıyla yola çıkıyor. TRT Afrika’nın, Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki güçlü ilişkilere önemli bir katkı sunacağına ve Afrika’nın gerçek yüzünün dünyaya anlatılmasında ciddi bir rol oynayacağına inanıyorum,” ifadelerini kullandı.

TRT Afrika’nın ilk sosyal medya mesajları, sahnede paylaşıldı

Somali Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanı Daud Aweis Jama, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve Afrika Yayın Birliği CEO’su Gregoire Ndjaka sahnede hep beraber, dört farklı dilde TRT Afrika’nın kanalının ilk sosyal medya mesajlarını paylaştılar.

TRT – AUB 1. Yayıncılık Zirvesi ve TRT Afrika Tanıtım Töreni deneyimli konuşmacıların katılımı ile “Kamu Hizmeti Medya Aynasında Afrika-Türkiye İlişkileri: Ortak Vizyon ve Geleceğin Zorlukları”, “Afrika ve Türk Kamu Hizmeti Medyaları Dijital Çağda Nasıl Sürdürülebilir Kalabilir?”, “Küresel Haber Akışlarının Değişen Yüzü: Daha Adil Bir Dünya İçin Ortak Vizyonla Afrika Hikâyeleri Anlatmak” konulu panellerle devam etti.

Yorumlar (0)