Hintli yönetmen Ray’in gözünden “Bizim Filmlerimiz Onların Filmleri” VBKY’da

KİTAP 06.06.2022, 14:26
Hintli yönetmen Ray’in gözünden “Bizim Filmlerimiz Onların Filmleri” VBKY’da

VakıfBank Kültür Yayınları, Hint sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Satyajit Ray’in sinema yazılarını bir araya getiren “Bizim Filmlerimiz Onların Filmleri” kitabını sinemaseverlerle buluşturuyor. Kitap, sadece Satyajit Ray sinemasının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda Hint sinemasına ve özellikle de Hint Yeni Dalgasına ışık tutuyor. Ayrıca Batılı yönetmenler hakkındaki yazılar ile sinema literatüründe sık rastlanmayan şekilde bir büyük yönetmenin diğer yönetmenlere dair görüşlerini içeriyor. 

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), “Rönesans adamı” olarak da tanımlanan; bestecilik, yazarlık, ressamlık gibi kimliklere de sahip olan çok yönlü Hintli yönetmen Satyajit Ray’in ilk sinema yazılarından oluşturulan “Bizim Filmlerimiz Onların Filmleri” adlı kitabı yayımlıyor. 

Kitap, Ray’in kendi filmlerinin yapım süreçlerine ilişkin detaylı içeriğiyle, Satyajit Ray sinemasının anlaşılmasına önemli katkı sağlarken, yazarın aynı zamanda Hint sinemasının meselelerine ve nasıl olması gerektiğine dair görüşlerini de içeriyor. Özellikle de sıklıkla bir parçası olarak görüldüğü Hint Yeni Dalgası’na dair düşünceleri dikkat çekiyor. Ray kitapta, “onların filmleri” başlığı altında Batılı yönetmenlere ilişkin fikirlerini de paylaşıyor. Özgüvenli bir entelektüelin bakış açısını yansıtan bu yazılar, Hollywood’un imkanları kadar kısıtlılıklarını da ortaya koyan yüksek teşhis gücüne sahip bir dış gözün ifadeleri olarak dikkat çekiyor. Türk ve Hint sinemalarının tarihsel gelişim süreçlerindeki kimi paralellikler de göz önüne alındığında kitap Türkiye’de sinemanın geçmişten bugüne temel meselelerine dair ilham verici yönler içeriyor.

Yorumlar (0)