2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması başladı

KÜLTÜR SANAT 16.12.2022, 09:22 16.12.2022, 15:44
2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması başladı

2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması, 15 Aralık tarihinde Ulusal Yarışma Finalistleri ve Yarışma Dışı Filmlerden oluşan bir seçkinin gösterimiyle başladı. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği gösterimlerin sonunda, aynı zamanda Ulusal Yarışma jürisinde de yer alan oyuncu Haydar Şişman’ın konuk olduğu bir söyleşi gerçekleştirildi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, Sultanbeyli Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması, 15 Aralık Perşembe günü Sultanbeyli Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde başladı. Ulusal yarışma filmleri ve usta yönetmen Metin Erksan’ın anısına belirlenen kısa film seçkisinin yoğun bir katılımla takip edilen gösterimlerinin ardından Haydar Şişman, sinema eleştirmeni Suat Köçer’in moderatörlüğünü üstlendiği söyleşide genç sinemaseverlerin sorularını yanıtladı. Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’in de katıldığı söyleşide ünlü oyuncu, yaşamı ve mesleği ile ilgili sorulara içtenlikle cevap verdi. 

İlk oyunculuk deneyimi olan “Kalandar Soğuğu” ile 52. Antalya Altın Portakal Film Festivali ile 35. İstanbul Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerini kazanan oyuncu ve ressam Haydar Şişman, oyunculuğun zorlukları ve sanatsal açıdan önemi üzerine konuştu.

“Sanatı Diri Tutacak Olan İzleyici Kitlesidir”

Haydar Şişman konuşmasında, gerçeğe atılmış en sahici adımın hayal kurmak ile başladığının altını çizerken, “Kurduğunuz hayaller, gerçekleştirmek için değildir. Sizi zinde tutmak içindir.” diye konuştu. Sinema sektörünün ve oyunculuğun hiç kimseye kefil olunmayacak bir yapısı olduğunu söyleyen Şişman, sinema ile dizi oyunculuğunu kıyasladığında dizilerde rol almanın verdiği yükün daha çok olduğunu belirtti. Nitelikli sinema filmlerimiz yerine dizilerin tercih edildiği üzerinde de duran Haydar Şişman, sanatı diri ve ayakta tutacak olanın izleyici kitlesi olduğunu da vurguladı. Başarılı oyuncu konuşmasını, “Yozlaşmış ve dejenere sanat, sanat olmaktan çıkar. Yani toplumumuzu geliştireceğini zannettiğimiz; tırnak içinde ifade edeceğimiz sanat, toplumun zehri hâline de dönüşebilir.” sözleriyle sonlandırdı. 

15 Aralık programında; Ulusal Yarışma Seçkisi’nde yer alan Volkan Güney Eker’in “Larva”, Zahid Çetinkaya’nın “Fraktal: Para Adam”, Ömer Dişbudak’ın “654 Gram”, Ersan Bayraktar’ın “7 Kör Adam”, Ahmet Serdar Karaca’nın “Happy Anyway” ve Hatice Kübra Ergen’in “Merjem” filmleri seyirciyle buluştu. Ayrıca Metin Erksan Ulusal Kısa Film Seçkisi’ndeki Kumru Karataş’ın “Körfez”, Emir Külal Haznevi’nin “Yüksek İrtifa ya da Şeylerin Tuhaflığı” ve Ebubekir Sefa Akbulut’un “İkilem” filmlerinin gösterimi yapıldı.

16 Aralık Programı

Yarışmanın 16 Aralık Cuma günü AKM Yeşilçam Sineması’nda düzenlenecek programında; saat 16.00’da Uluslararası Yarışma Seçkisi’nde yer alan Nasrin Mohammadpour’un “Left Handed”, Arturo Dueñas Herrero’nun “Dajla: Cinema and Oblivioon”, Andrej Krasavin’in “Artist”, Karolina Belka’nın “Hide and Seek” ve Péter Bogyó’nun “The Pattern” filmlerinin gösterimi yapılacak. Saat 17.30’da ise Metin Erksan Ulusal Kısa Film Seçkisi’ndeki Said Sakıp Demir’in “Begonvil”, Ebubekir Sefa Akbulut’un “İkilem”, Kumru Karataş’ın “Körfez” ve Emir Külal Haznevi’nin “Yüksek İrtifa ya da Şeylerin Tuhaflığı” filmlerinin gösteriminin ardından ekiplerle söyleşiler gerçekleştirilecek.

Yorumlar (0)