2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

KÜLTÜR SANAT 19.12.2022, 13:41 19.12.2022, 16:59
2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın 18 Aralık Pazar günü Atlas 1948 Sineması’nda düzenlenen kapanış töreninde ödüller sahiplerini buldu. Ulusal En İyi Film Ödülü “Larva”nın olurken; Uluslararası En İyi Film Ödülü’ne “The Pattern” layık görüldü.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, Sultanbeyli Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması, 15-18 Aralık tarihleri arasında seyircisiyle buluştu. Yarışmanın 18 Aralık tarihinde gerçekleşen ve Emrullah Uzun’un sunuculuğunu üstlendiği ödül töreni, festivalin tanıtım filmiyle başlarken; yarışmada bugüne dek yaşananlar da beyazperdeye yansıtıldı. Ulusal ve uluslararası jüri üyelerinin yanı sıra sanat ve basın dünyasından çok sayıda ismin katıldığı törenin sonunda müzisyen Sedat Anar, Yeşilçam’ın unutulmaz müziklerini icra ettiği bir konser verdi. 

Etkinlik danışmanı ve sinema yazarı Suat Köçer, açılış konuşmasında sinemaya verdikleri samimi destekten dolayı Sultanbeyli Belediyesi ve tüm ekibine teşekkürlerini iletti.

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, sanat hayatına katkıda bulunmasını dileyerek bu yıl 2’ncisini gerçekleştirdikleri yarışmada, ilki kadar heyecanlı olduklarını ifade etti. Keskin, sanatsal çalışmaları bir sorumluluk bildiklerini ve yeni yeteneklere alan açarak, kısa film sektörüne katkıda bulunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin, sanata önem veren ve onu destekleyen bir ilçede çalışmanın gururunu yaşadığını belirtirken, yarışmalara katılım sağlayan genç sinemacılara teşekkürlerini sundu.

Sinemamıza Katkı Sunanlara Kısa Filme Destek Ödülleri!

2022 yılında kaybettiğimiz, sinemamızın usta isimlerinin ve efsane yönetmen Jean-Luc Godard’ın anıldığı kısa filmlerin ardından sektöre katkı sunan İsmail Karadaş, Ayşen İnci, Tuncay Akça’ya “Onur Ödülleri” ve Mehmet Emin Kadıhan, Nurdan Albamya, Cemil Nazlı’nın yanı sıra TRT 12 Punto ve sadibey.com’a “Kısa Filme Destek Ödülleri” verildi. 

Teknik yönetmen ve ses operatörü İsmail Karadaş’a ödülü, yönetmen Tolga Örnek tarafından verildi. İsmail Karadaş, yarışma ekibine teşekkürlerini sunarken, uzun yıllar bu yarışmanın devam etmesi temennisinde bulundu.

Oyuncu, yönetmen ve dramaturg Ayşen İnci’ye ödülünü oyuncu Ali Yasin Özegemen takdim etti. Ödülü alan Ayşen İnci, kadınların her alanda büyük işlere imza attığını vurgulayarak, bu imkânı sunan Mustafa Kemal Atatürk’e şükranlarını sundu. 

Oyuncu Tuncay Akça’ya ödülünü ise Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin verdi. Tuncay Akça, sinema yaşamında 47 yılı geride bıraktığını ve bu ödüle layık görülmenin şeref olduğunu söylerken, ödülünü usta yönetmen Ertem Eğilmez’e ithaf etti.

Oyuncu ve senarist Mehmet Emin Kadıhan adına ödülünü yapımcı Mahmut İslam Bilir alırken, ödülü yönetmen Hakan Durmuş takdim etti.

Oyuncu Nurdan Albamya’ya ödülü, sinema yazarı Serkan Çelik tarafından sunuldu. Nurdan Albamya, tiyatro ile başladığı kariyerinde kısa film ile tiyatroyu ayırt etmediğini vurgularken; kısa filme destek veren yarışma ekibine teşekkür etti.

Hassan Bin Sabit Sinema Akademisi Koordinatörü Cemil Nazlı’ya ise ödülünü yönetmen Ömer Dişbudak takdim etti. Cemil Nazlı, hayata güzel ve anlamlı şeyler kattıklarını düşünerek verilen bu ödülden dolayı teşekkürlerini iletti.

TRT 12 Punto adına TRT Sinema Müdürlüğü’nden Mehmet Ali Karga’ya ödülü, yönetmen Elçin Musaoğlu tarafından takdim edildi. Ödülü alan Mehmet Ali Karga, tüm yarışma ekibine teşekkür ederken, TRT 12 Punto olarak kısa filme desteklerinin devam edeceğini ifade etti.

sadibey.com adına Sadi Çilingir’e ise ödülünü, sinema yazarı Suat Köçer takdim etti. Sadi Çilingir, sinemaya değer veren tüm kurumlara teşekkür ederek, filmlerin daima sinema salonlarında izlenmesi temennisinde bulundu.

Uluslararası En İyi Film “The Pattern”

Uluslararası kategoride “En Film Ödülü”, Péter Bogyó’nun “The Pattern” filminin oldu. Ödülü Macaristan’dan oyuncu Marina Gera açıkladı. Gera, 15 dakikada üç farklı jenerasyona yer verip, mutluluğun küçük şeylerde olduğunu belirterek; umudu bir çocuğun içtenliğiyle anlattığı için bu filmi seçtiklerini belirtti. Ödülü alan Péter Bogyó ise tören için gönderdiği videoda, empati için sinemanın önemini vurguladı.

Metin Erksan Jüri Özel Ödülü “Bahçeler Put Kesildi”

Usta yönetmen Metin Erksan’ın vefatının 10’uncu yılı dolayısıyla verilen “Metin Erksan Jüri Özel Ödülü”nün sahibi Ali Cabbar’ın “Bahçeler Put Kesildi” filmi oldu. Ödülü, oyuncu Süleyman Saim Tekcan takdim etti. Tekcan, usta yönetmen Metin Erksan’ın büyüklüğünü vurgulamak için törende olduğunu belirtirken, onun iyi bir yönetmen oluşunu ve onun adına ödül vermenin onur vericiliğini dile getirdi.

5 Dalda İlk Kez Ödül Verildi!

Yarışmada bu yıl ilk kez En İyi Müzik, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kurgu olmak üzere 5 dalda ödüller belirlendi.

“En İyi Müzik Ödülü”, Nuri Cihan Özdoğan’ın “Aynı Gecenin Laciverti” filmindeki müzikleriyle Nuri Oğuz Özdoğan’ın oldu. Ödülü müzisyen ve besteci Sedat Anar takdim etti.

“En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü”ne Özgürcan Uzunyaşa’nın “Cehennem Boş Tüm Şeytanlar Burada” filmindeki görüntü yönetmenliğiyle Ahmet Hamdi Eren layık görüldü. Eren’e ödülünü yönetmen Harun Korkmaz sundu.

“En İyi Kurgu Ödülü”, Ahmet Serdar Karaca’nın “Happy Anyway” filminin oldu. Ödülü kurgucu ve editör Özgür Kılıç açıkladı. “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”ne Zahid Çetinkaya’nın “Fraktal: Para Adam” filmindeki rolüyle Baki Çiftçi layık görülürken; ödülü senarist Hilal Çelenk takdim etti. 

Bu yıl iki kişiye “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü” verilirken, ilk ödül Özgürcan Uzunyaşa’nın “Cehennem Boş Tüm Şeytanlar Burada” filmindeki rolüyle Öyküsu Özyürek’in oldu. Ödülü oyuncu Haydar Şişman açıkladı. İkinci “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”ne ise Aziz Alaca’nın “Göl Kenarı” filmindeki rolüyle Rugül Serbest layık görüldü. Ödülü yönetmen Ensar Altay takdim etti.

Ulusal En İyi Film “Larva” 

Ulusal kategoride “En İyi Film Ödülü”, Volkan Güney Eker’in “Larva” filminin oldu. Ödülü yönetmen Derviş Zaimtakdim ederken; Volkan Güney Eker, “İyi ki film çekiyorum. İyi ki böyle güzel insanlarla tanışıyorum.” ifadelerini kullandı.

“En İyi İkinci Film Ödülü”ne Özgürcan Uzunyaşa’nın “Cehennem Boş Tüm Şeytanlar Burada” filmi layık görülürken; ödülü Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin açıkladı.

“En İyi Üçüncü Film Ödülü” ise Zahid Çetinkaya’nın “Fraktal: Para Adam” filminin olurken; ödül takdimi Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin tarafından yapıldı. 

Ödül Alamayan Finalistler, Gösterim Telifinin Sahibi Oldu

2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda ulusal kategoride; bu yıl da finale kalan ancak dereceye giremeyen Nuri Cihan Özdoğan’ın “Aynı Gecenin Laciverti”, Ömer Dişbudak’ın “654 Gram”, Ersan Bayraktar’ın “7 Kör Adam”, Ali Cabbar’ın “Bahçeler Put Kesildi”, Ahmet Serdar Karaca’nın “Happy Anyway”, Aziz Alaca’nın “Göl Kenarı” ve Hatice Kübra Ergen’in “Merjem” filmlerine 3’er bin TL gösterim telifi ödenirken; “Metin Erksan Ulusal Kısa Film Seçkisi”nde yer alan Said Sakıp Demir’in “Begonvil”, Kumru Karataş’ın “Körfez”, Emir Külal Haznevi’nin “Yüksek İrtifa ya da Şeylerin Tuhaflığı” ve Ebubekir Sefa Akbulut’un “İkilem” filmlerinin her biri de 3’er bin TL gösterim telifinin sahibi oldu.

Yorumlar (0)