26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu akşam başlıyor!

KÜLTÜR SANAT 31.05.2023, 09:37
26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu akşam başlıyor!

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle Uçan Süpürge Vakfı tarafından düzenlenen 26. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, bu akşam Opera Sahnesi’nde düzenlenecek açılış töreniyle başlıyor.
 
Festival, Daha Fazlası, Daha Azı Değil teması etrafında Meksika’dan Litvanya’ya, İsveç’ten Şili’ye, Güney Kore’den İran’a, İspanya’dan Arjantin’e dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak. Filmleri sonrası gerçekleşecek söyleşiler ve düzenlenecek panellerde kadınlar birbirilerine ilham ve güç vermeye devam edecek.
 
26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin Opera Sahnesi’nde düzenlenecek açılış töreninde, festivalde Onur Ödülü’ne layık görülen Tilbe Saran’a, Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nün sahipleri Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez ve Selda Taşkın ile bu yılın Genç Cadı’sı Öyküsu Özyürek’e ödülleri takdim edilecek. 
 
Festival 1 Haziran’dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda film gösterimlerine başlayacak. Detaylı programına https://fest.ucansupurge.org.tr adresinden ulaşılabilen festivalin büyük ilgi gören gösterimleri için biletlerinin satışı www.biletinial.com üzerinden ve Büyülü Fener Kızılay Sineması gişesinden devam ediyor.  

Uçan Süpürge’de Kaçırılmayacak Söyleşi ve Paneller
 
26. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali film gösterimlerinin yanı sıra gösterimler sonrası gerçekleşecek söyleşiler ve farklı başlıklar altındaki panellerle izleyicilere tartışma alanı açmayı hedefliyor.
 
Sanatçı ve aktivist Bella Lewitzky'nin portresini beyazperdeye taşıyan Bella filminin yönetmeni Bridget Murnane, Ankara’da gösterim sonrasında izleyicilerle buluşacak.
 
Meksikalı yönetmen Lila Avilés de 2022 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan ve festivalin favorileri arasında gösterilen, bir aileyi yedi yaşındaki kız çocuğu Sol’ün gözünden anlattığı filmi Totem’in gösterimi sorasında izleyicilerin sorularını yanıtlamak üzere salonda olacak.
 
CPH:DOX ödüllü heyecan verici belgeseli Güneş Tutulması / The Eclipse ile yıllar sonra ardına bakmadan gittiği ülkesine geri dönen ve eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçlarını ve soykırımı anlatan yönetmen Nataša Urban da festivalin konuğu olacak ve filmine dair merak edilenleri anlatacak.
 
Festivalde Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü alan yönetmen-senarist Belmin Söylemez, son filmi Ayna Ayna’nın gösterimine filmin başrol oyuncularından Şenay Aydın ve Manolya Maya ile birlikte katılacak. Söylemez aynı zamanda; kısa ve belgesel filmlerinden oluşan Belmin Söylemez: Şehirde Kâinatı Aramak başlıklı retrospektifi kapsamında da 4 Haziran saat 16.00’da Goethe Enstitüsü’nde ilham verici bir sohbet gerçekleştirecek.
 
Kar ve Ayı filminin yönetmeni Selcen Ergun ve geçtiğimiz günlerde Cannes Film Festivali’nden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan, filmin başrol oyuncusu Merve Dizdar da festivalde gösterimleri sonrasında izleyicilerle bir araya gelecekler.


 
Oyunbozanlar bölümü filmlerinden Boşlukta’nın yönetmeni Somnur Vardar, Her Biri Ayrı Renk bölümünde FIPRESCI Ödülü için yarışan Düet filminin yönetmenleri Ekin İlbağ ve İdil Akkuş da gösterimler sonrasında soruları yanıtlayacaklar.
 
O Sırada Henüz filmiyle yönetmen Ayça Çiftçi; Farklı Bir Yas filmiyle yönetmen Beril Tan; Burası Size Göre Değil filmiyle yönetmen Ceyda Aşar; Minik Bir İsyan filmiyle yönetmen Neslihan Bilgin Çelik; Yazın Sonu filmiyle yönetmen Sis Gürdal; Çiçek Açar filmiyle yönetmen Süheyla Noyan; Kadıköy’ün En İyi Falcısı filmiyle yönetmen Emine Yıldırım ve Yüzler filmiyle yönetmen Zeynep Demirhan festivalde izleyiciyle buluşacak.
 
26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin Sinematek/Sinemaevi ile sinema ve feminizm odaklı bağımsız dijital yayın organı Another Gaze / Another Screen işbirliğiyle hazırladığı İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş adlı bölümünde gösterilecek Ne Cüretle Bunu İstersin? / How Dare You Have Such a Rubbish Wish filminin gösterimi için Ankara’ya gelecek Mania Akbari, 1 Haziran’da saat 19.00’da Bedenin Ötesinde temalı bir konuşma ile Goethe Enstitüsü’nde sinemaseverlerle buluşacak. Mania Akbari aynı zamanda filminin gösterimi sonrasında da salonda izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
 
Kadınların Eğitim ve İstihdam Hakkı adlı panel 4 Haziran’da saat 14.00’da Zeynep Atakan moderatörlüğünde Prof. Gülay Toksöz, Doç. Dr. Emel Memiş ve Prof. Dr. Reyhan Atasü Topçu’nun katılımıyla Goethe Enstitüsü’nde gerçekleşecek. Panelde kadınların eğitime ve istihdama katılamaması, kadınların çalışma ve eğitim hayatlarında karşılaştıkları eşitsizlikler ve buna dair yapılabilecekler tartışmaya açılacak.
 
Kadir Has Üniversitesi bünyesinde yürütülen Türkiye ekranlarındaki güncel kadın temsillerinin ve kamera arkasındaki kadın iş gücünün çeşitliliğini ve niceliğini ortaya koymayı amaçlayan TÜBİTAK “Türkiye Ekranlarında ve Kamera Arkasında Kadın: Temsilin ve İş Gücünün Güncel (2017-2021) Görüntüsü”  projesi ekibinden Doç. Dr. İrem İnceoğlu, Dr. Neşe Öztemir ve Doğa Cinel ve Dr. Ayça Çiftçi’nin katılımıyla gerçekleşecek Kadın Kamera panelinde ise film ve dizi sektöründe cinsiyet temelli eşitsizliklere dair çıkarımlar ve sorular konuşulacak. Araştırmanın bugüne kadar derlenen sonuçlarının paylaşılıp analiz edileceği panel 6 Haziran’da saat 19.00’da Goethe Enstitüsü’nde düzenlenecek.

Yorumlar (0)