26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali sona erdi

KÜLTÜR SANAT 08.06.2023, 10:13
26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali sona erdi

Uçan Süpürge Vakfı tarafından düzenlenen 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali dün akşam düzenlenen kapanış töreniyle sona erdi. Festival destekçilerine teşekkürlerin sunulduğu kapanış töreninde festivalin Her Biri Ayrı Renk bölümü filmlerinin aday olduğu FIPRESCI Ödülü açıklandı.

Senaryo danışmanı, sinema yazarı ve akademisyen Ayla Kanbur, Fransız sinema eleştirmeni Hélène Robert ile Polonyalı sinema eleştirmeni ve gazeteci Piotr Czerkawski’den oluşan jüri üyeleri bu yıl FIPRESCI Ödülü’ne Meksikalı yönetmen Lila Avilés imzalı Totem’i layık gördü. Jüri ödül gerekçesinde, “FIPRESCI Ödülü'nü bizi sıra dışı bir doğum gününe davet eden, kültürel tabuların bir çocuğun merakı ve açıklığıyla gözlem yapan kamera karşısında silikleştiği, geleneklerin doğallıkla buluştuğu ve insanların doğanın kaçınılmaz gücüyle bir araya geldiği bir filme vermek istiyoruz: Totem,” dedi.


Ödülünü jüri üyelerinden alan yönetmen Lila Avilés yaptığı konuşmada, “Bütün festival ekibine ve herkese çok teşekkür ederim. Ankara’da harika günler geçirdim. Çok mutluyum. Bu tip inisiyatiflerin güçlü bir şekilde devam etmesi çok önemli. Sinema bir birliktelik meselesi ve salonlara geri dönmek çok güzel,” dedi. 2022 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan film, bir aileyi yedi yaşındaki kız çocuğu Sol’ün gözünden anlatıyor. Ölüm, kayıp ve hayat üzerine derin gözlemleri doğal bir akış ve karmaşık karakterlerle yakalayan Totem, Sol’ün hem aile fertleri hem de doğayla ilişkisini de dokunaklı bir şekilde çiziyor. Totem, tören sonrası 21.30 seansında bir kez daha izleyicilerle buluştu.

Festivalin kapanış töreninde Uçan Süpürge Vakfı üyesi Reyhan Atasü Topcuoğlu ve Festival Direktörü Nil Kural yaptıkları konuşmalarda festival ekibine, Büyülü Fener Kızılay Sineması’na ve filmlere büyük ilgi gösteren izleyicilere teşekkürlerini sundu. Festivalin destekçileri Last Penny adına Arif Cengiz’e, Avusturya Büyükelçiliği adına Sophia Jenerwein’a, Kanada Büyükelçiliği adına Simin Taylaner’e, Meksika Büyükelçiliği adına Arturo Garcia’ya ve Lüksemburg Büyükelçiliği adına Laura Lakaff’a plaketleri sunuldu, festivalin basın sponsorları başta olmak üzere tüm destekçilerine destekçilerine teşekkür edildi.


31 Mayıs’ta düzenlenen açılış töreniyle başlayan 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde 7 gün boyunca Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda 66 film izleyiciyle buluştu. Bu yıl da kadınların sinemadaki emeklerini görünür kılma ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sanatın iyileştirici gücü ile sağlama hedefi ve “Daha Fazlası, Daha Azı Değil” temasıyla düzenlen festivalde, Meksika’dan Litvanya’ya, İsveç’ten Şili’ye, Güney Kore’den İran’a, İspanya’dan Arjantin’e dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin farklı temalardaki filmleri beyazperdedeydi. Film gösterimleri sonrasında gerçekleşen soru cevaplarda sinemacıların izleyicilerin sorularını yanıtladığı, panellerde farklı başlıklar altında sinemacı ve akademisyenlerin kadın ve sinema odağında yeni tartışma alanları açtığı, birbirlerine güç ve ilham verdiği festival sinemaseverlerin yoğun ilgisinin ardından sona erdi.

Yorumlar (0)