3. Uluslararası Distopya Film Festivali'ne yoğun ilgi

KÜLTÜR SANAT 02.06.2023, 09:33 02.06.2023, 11:56
3. Uluslararası Distopya Film Festivali'ne yoğun ilgi

Bu yıl üçüncü kez sinema seyircisi ile buluşan 3. Uluslararası Distopya Film Festivali, sinemaseverlerin yoğun katılımıyla perdelerini açtı.

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve BKM Mutfak işbirliğiyle, Uluslararası Bağımsız Sinema ve Sanat Derneği tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Distopya Film Festivali başladı.

Sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği festivalin ilk gününde, yönetmen Katrina Romanova’nın kısa filmİ Silent City, Kristina Buozyte ile Bruno Samper’in uzun metraj filmi Vesper, yönetmen Khalifa Al Thani’nin yönettiği kısa film Border, Guido Ekker’in yönettiği Still Here ve Chie Hayakawa’nın imzasını taşıyan uzun metraj film Plan 75 gösterildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA VE DOKTORLARA SAYGI DURUŞU

Festivalin Özel Gösterim bölümünde ise Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Biket İlhan’ın 2022 yapımı “Bir Hekimin Anıları” bölgeseli seyirci ile buluştu. Oyuncu Atılay Uluışık, Oyuncu Gökhan Mumcu ve Cem Karaca’nın eşi İlkim Karaca’nın izleyenler arasında yer aldığı gösterim sonrasında, Biket İlhan’ın katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirdi. Katılımcıların sorularını yanıtlayan yönetmen, “belgeselin tamamlanabilmesi, çekimler sonrasında çok daha uzun bir süreci gerektiriyor. Arşiv çalışması gerektiren bir çalışma. Hiç kolay değil. Maalesef Türkiye’de yeterince arşiv yok. Ama burada bana destek olan Kızılay oldu. Bir sinemacı olarak bu belgesel benim için melez bir çalışma diyebilirim. Bana çok iyi geldi ama tabii seyircinin de beğenisi çok önemli” dedi.

Festivali ilk kez bir belgesel gösterimi ile açtıklarını söyleyen Festival Başkanı Hatice Aşkın ise; “Türk hekimlerine ve sağlık çalışanlarına saygı duruşu olarak, Doktor Besim Ömer (Akalın) Paşa’nın hayatını konu alan ‘Bir Hekimin Anıları’ belgeseli ile açılışımızı yaptık” dedi.

Aydan Gündüz’ün senaryosunu yazdığı, Bahtiyar Engin’in oynadığı belgesel türü filmde; Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş sürecinde Türk tıbbının modernleşmesine ve kadınların hayatına birçok şekilde katkıda bulunan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doktor Besim Ömer (Akalın) Paşa’nın hayatı ve çalışmaları anlatılıyor.

Festival Başkanlığı’nı Hatice Aşkın’ın yaptığı, Program Direktörü Kerem Akça ve Festival Koordinatörü Caner Ural ile Teknik Koordinatör Murat Subay yönetimindeki festivalin kapanış gecesi Pazar akşamı AKM Yeşilçam Sineması’nda Yosi Mİzrahi’nin sunumuyla gerçekleşecek. Ödül alan filmlerin açıklanacağı gecede Zerrin Tekindor’a da “Onur Ödülü” takdim edilecek.

Yorumlar (0)