Baba Zula müzikleri eşliğinde “Eli Kulağında”

KÜLTÜR SANAT 28.11.2022, 09:50 28.11.2022, 15:20
Baba Zula müzikleri eşliğinde “Eli Kulağında”

Baba Zula Müzikleri Eşliğinde “Eli Kulağında” ve Godard Anısına “Cuma Görüşürüz, Robinson” 27. Gezici Festival’de!

Ankara Sinema Derneği’nin düzenlediği 27. Gezici Festival yolculuğuna 2 Aralık’ta Ankara’dan başlıyor. 8 Aralık’ta Ankara izleyicisine veda edecek festival 9-11 Aralık tarihleri arasında Sinoplu sinemaseverlerle buluşacak. 12 Aralık’ta ise son durağı Kastamonu’ya ulaşacak ve 14 Aralık’ta sona erecek. Programında birbirinden farklı bölümlerde hem yılın en iyilerine hem de sinema tarihinde önemli yer edinmiş filmlere yer veren 27. Gezici Festival’de Kadın Öncüler bölümünde 100 yıllık bir yapım olan Eli Kulağında / Just Around The Corner gösterimi Baba Zula müzikleri eşliğinde gerçekleşecek.

Kadın Öncüler – Baba Zula Müzikleri Eşliğinde Film Gösterimi

Gezici Festival, 1921 yılında çekilen, film arşivlerinde sadece iki tane eksik kopyası bulunabilen 100 yıllık Eli Kulağında / Just Around The Corner filminin uzun uğraşlar sonucu 2021 yılında tamamlanan 79 dakikalık halini Sinemanın Kadın Öncüleri bölümünde Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin katkılarıyla izleyicilerle buluşturacak.

Yoksul Bridsong ailesini anlatan Frances Marion yönetmenliğindeki Eli Kulağında / Just Around the Corner, Fannie Hurst’ün 1914’te Saturday Evening Post’ta yayınlanan Superman adlı hikâyesinden uyarlandı. Film büyük şehirdeki sağlıksız ve adaletsiz hayatı ve çalışma koşullarını anlatıyor. Mesaiye kalmak zorunda olan kadın işçilerin ve soğuk kış aylarında kar ve ayazla mücadele eden insanların gösterildiği anlar neredeyse belgesel niteliğinde.

Uzun yıllardır tamamı bulunamayan ve bu nedenle izleyiciyle buluşamayan Eli Kulağında / Just Around The Corner filminin hikâyesinin en eksiksiz halinin elde edildiği kopyası, Kongre Kütüphanesi’ndeki 53 dakikalık kopyanın ve Eye Film Müzesi’ndeki 58 dakikalık kopyanın bir araya gelmesiyle oluşturuldu. İki kopya da Kongre Kütüphanesi’nin Virginia, Culpeper’daki Ulusal Ses-Görüntü Konservasyon Merkezi Film Laboratuvarı’nda 4K kalitesinde tarandı. Orijinal senaryo tüm araştırmalara rağmen bulunamadığından, iki versiyon dikkatle incelendi ve hikâye Eye Müzesi’nde yeniden birleştirildi. Renkler Hollanda kopyasının renklendirme şablonu dikkate alınarak Haghefilm’de dijital olarak yeniden oluşturuldu. Hız saniyede 19 film karesine sabitlendi ve film toplam 79 dakika oldu.

Eli Kulağında / Just Around The Corner filminin gösterimine Baba Zula müzikleriyle eşlik edecek. Ankara Sinema Derneği ile dünyanın değişik kentlerinde etkinlikler yapan Baba Zula, 27. Gezici Festival kapsamında yeniden unutulmaz bir sinema deneyimi yaşatacak.

Yorumlar (0)