Kitabı sansürlenen Ahmet Ümit: "Asıl amaç muhalif yazarları sindirmek"

KÜLTÜR SANAT 18.03.2023, 13:11 18.03.2023, 13:15
Kitabı sansürlenen Ahmet Ümit: "Asıl amaç muhalif yazarları sindirmek"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, yazar Ahmet Ümit'in 'Başkomser Nevzat Tapınak Fahişeleri' isimli kitabının muzır ve müstehcen olduğuna karar verdi. Kitabının ikinci kez sansüre maruz bırakılmasına ilişkin konuşan Ahmet Ümit, kendisine konuya ilişkin bildirim yapılmadığını söyledi. 

Medyascope’tan Senem Büyüktanır'a konuşan Ahmet Ümit, kitabının çocuklar için değil yetişkinler için yapılmış çizgi roman olduğunu vurgulayarak, "Özgürce düşünüp, özgürce davranmamızı istemeyen birtakım kurullar ve yapılar, sanatın üzerinde baskı oluşturarak, kendilerine göre bir anlayış geliştirmeye ve bu anlayışı sanatçılara dayatmaya çalışıyor. Sanat yapmamızı istemiyorlar" dedi. 

'BUNLAR SANATI BÜTÜNÜYLE ENGELLEYECEK GİRİŞİMLERDİR'

Sansürdeki asıl amacın muhalif yazarları sindirmek olduğunu söyleyen Ümit, "Asıl amaçlarının da müstehcenlik olduğunu zannetmiyorum. Asıl amaç özgür düşünceyi engellemek, muhalif yazarları sindirmek, kendi kafalarındaki anlayışın dışında olan her şeye karşı çıkmak. Tek seslilik istiyorlar ve bu tek sese karşı çıkan her ses onları ürkütüyor. Bu sebeple farklı olanı tehdit olarak algılayıp, düşman olarak görüyorlar ve elbette sanat farklı olandır. Sanatı kıymetli yapan şey de farklı olmasıdır. En kıymetli olan sanat, yeni bir şey söyleyebilendir. Bunların anlayışı sanatla temelden çelişiyor kendi görevlerini yapmayanlar maalesef sanata saldırıp sanatı engellemeye çalışıyor, olan budur fakat bunu engelleyemeyecekler" diye konuştu. 

Yorumlar (0)