"NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var" Berlin’de prömiyerini yapıyor

KÜLTÜR SANAT 22.09.2022, 19:49
"NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var" Berlin’de prömiyerini yapıyor

Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran’ın yönetmenliğini üstlendikleri yeni oyunları ‘NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var’ 23 Eylül’de Berlin’de prömiyerini yapıyor.

90’lı yıllardan bu yana hem Türkiye hem de Avrupa sahnelerinde yönetmen olarak pek çok oyun sahneye koyan Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran yeni projelerini Berlin’de Almanca olarak, Alman oyuncularla gerçekleştiriyorlar. Pandemi nedeniyle ara verdikleri üretimlerine, 23 Eylül Cuma akşamı Ballhaus Prinzenallee sahnesinde ‘NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var’ prömiyeri ile yeniden başlıyorlar.

Oyun, doksanlı yılların sonunda ırkçı eylemlerine başlayan ve 2000 yılı itibarıyla on bir yıl boyunca Almanya’nın farklı yerlerinde cinayetler işleyen, bombalı saldırılar gerçekleştiren “NSU üçlüsünün” cani eylemleri üzerinden hala günümüzde de var olan kurumsal ırkçılığa ve ayrımcılığa ayna tutacak. Oyunda Freya Kreutzkam, Jules Armana ve Lukas David Schmidt sahne alıyor.

‘BU BİR OYUN DEĞİL…’

Avkıranlar ‘NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var’ gibi konusu çok zor bir oyunu neden sahneye koymak istediklerini şu sözlerle açıklıyorlar: “Üç yıl önce mahkeme, üç kişiden oluşan faillerin “bireysel” gerekçelerle suç işlediği ve bu cinayetlerde “organize” bir yapılanmanın olmadığı hükmüne varmıştı. Üç yıl boyunca arka planda aşırı sağcılığın rol oynadığı cinayetler işlendi. Devletin kurumları bu cinayetlerde de faillerin “bireysel” gerekçelerle suç işlediğine odaklandı. Sistematik olarak kendini tekrar eden ve arka planda politik yapıların olduğu suçlar bize yabancı değil… Biz bunları geldiğimiz ülkeden de tanıyoruz. Bu mesele, politik bireyler olarak merakımızı uyandırıyor, dikkatimizi çekiyor. Bu nedenle konuyla ilgileniyoruz; seyircileri bizimle tartışmaya, araştırmaya ve düşünmeye davet ediyoruz.”

‘NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var’ prömiyerinin ardından 24, 25 Eylül ve 13, 14, 20, 21, 22, 23 Ekim’de de Ballhaus Prinzenallee’de sahnelenmeye devam edecek.

Yorumlar (0)