"Rutubet" filmi 2024 Oscar aday adayı oldu

KÜLTÜR SANAT 28.02.2023, 13:49 28.02.2023, 18:16
"Rutubet" filmi 2024 Oscar aday adayı oldu

Turan Haste’nin dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan kısa filmi “Rutubet”, Oscar aday adayı listesinde! İki hafta önce sona eren Santa Barbara Film Festivali’nde kurmaca dalında En İyi Kısa Film seçilen “Rutubet”, Oscar sertifikasına sahip bu ödül ile birlikte, 2024 Akademi Ödülleri’nde kısa film dalında aday adayı olma hakkını kazandı. M. Furkan Daşbilek’in senaryosunu yazdığı ve yapımcılığını üstlendiği “Rutubet”, Anadolu’nun ücra bir köyünde zorunlu görevini yapmakta olan öğretmen İshak’ı odağına alıyor ve kayıp bir kız öğrencinin peşinde suçluluk ve masumiyet kavramlarını kurcalarken, insanın kötülükle mücadelesinin şekillerini ve sonuçlarını sorguluyor. Geçen yıl 13. Bakü Kısa Film Festivali’nde Turan Haste’ye En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandıran film, başrol oyuncusu Mücahit Koçak’a da 23. İzmir Kısa Film Festivali’nde En İyi Oyuncu Ödülü’nü getirmişti.

Turan Haste’nin yönettiği “Rutubet”, ABD’nin önde gelen festivallerinden Santa Barbara Film Festivali’nde En İyi Kısa Film seçildi. Oscar sertifikasına sahip bu ödül ile birlikte “Rutubet”, 2024 Akademi Ödülleri’nde En İyi Kısa Film dalında aday adayı olma şansını yakaladı.

Oscar yolu açıldı

Bağımsız sinemanın önemli etkinliklerinden olan ve bu yıl 8-18 Şubat tarihlerinde 35.si düzenlenen festivalin Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda ABD prömiyerini yapan film, Kurmaca dalında yarışan 29 film arasından en iyi film seçilerek Bruce Corwin Ödülü’nün kazananı oldu. Oscar Qualification sertifikasına sahip bu ödülle birlikte “Rutubet”, gelecek yıl 96.sı yapılacak Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi üyelerinin değerlendirmesine sunulacak kısa filmler arasına girmeyi başardı.

M. Furkan Daşbilek’in senaryosunu yazdığı ve yapımcılığını üstlendiği “Rutubet”; dünya prömiyerini geçen yıl 79. Venedik Film Festivali’nde yapmış, bu yıl da 13. Bakü Kısa Film Festivali’nin Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda En İyi Yönetmen Ödülü’nü almıştı. Türkiye’de ilk kez 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilen film, İzmir Kısa Film Festivali’nden de En İyi Oyuncu Ödülü ile dönmüştü.

Suçluluk, kötülük ve masumiyet

Kötülüğün bir sis gibi üstüne çöktüğü bir köyde zorunlu görevini yapan öğretmen İshak’ı odağına alan “Rutubet”, kayıp bir kız öğrencinin peşinde suçluluk ve masumiyet kavramlarını kurcalarken, insanın kötülükle mücadelesinin şekillerini ve sonuçlarını sorguluyor.

İshak rolünü, Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldığı “Bozkır” (2019) ve “İki Şafak Arasında” (2021) filmleriyle tanıdığımız başarılı oyuncu Mücahit Koçak’ın canlandırdığı filmde ayrıca, Okan Selvi, Muhammed Mayda, Elif Eylül Yeşilyurt, Baran Salman, Türkyılmaz Sarıkaya da rol alıyor.

Poster D’art Duvar’dan

Bir Cinemans, RemoFilms ve Creative Prodüksiyon yapımı olan “Rutubet”, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle ve TRT 12 Punto’nun ortak yapımında gerçekleşti.

Engin Cebiroğlu ve Ramazan Kılıç’ın ortak yapımcısı olduğu filmin görüntü yönetmenliğini Mustafa Yeşilova üstlenirken; kurgusunu Taylan Tuncer ve Turan Haste, ses tasarımını Meriç Erseçgen, sanat yönetmenliğini Zafer Malkoç ve müziklerini Mehmet Ağbaba yaptı. Filmin posteri ise, D’art Duvar adlı Instagram hesabında hayata geçirdiği ‘Türkiye Sinemasını Canlandırma Projesi’ ile tanıdığımız tasarımcı Gökhan Yeter’in imzasını taşıyor.

Yorumlar (0)