Tiyatro Kooperatifi "Peki ya Bundan Sonra?" dedi

KÜLTÜR SANAT 03.10.2020, 15:03
Tiyatro Kooperatifi "Peki ya Bundan Sonra?" dedi

Tiyatro Kooperatifi, IETM (Uluslararası Çağdaş Gösteri Sanatları Ağı) tarafından gerçekleştirilen ve programında 20'yi aşkın ülkenin ev sahipliği yaptığı etkinliklerin yer aldığı “Çok Mekânlı Uluslararası Gösteri Sanatları Toplantısı 2020” kapsamında “Peki ya Bundan Sonra?: Gösteri Sanatlarında Dayanıklılık” başlıklı çevrim içi bir panel düzenledi. Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yeşim Özsoy’un moderatörlüğünde gerçekleşen panele Rusya’dan Mikhail Durnenkov, Lübnan’dan Hanane Hajj Ali, Bulgaristan’dan Kalina Wagenstein, Güney Afrika’dan Mike van Graan ve Hindistan’dan Arundhati Ghosh konuşmacı olarak katıldı.

Panelde gösteri sanatları kurumlarının ve tiyatro yöneticilerinin dayanıklılığı ile post-travmatik bir dönemde gösteri sanatlarının ve özellikle tiyatronun toplum üzerindeki iyileştirici gücü konuşuldu. Türkiye’den ve dünyadan ilgilileri tarafından katılımın yoğun olduğu panel, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü’nden Öğretim Üyesi Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan ve Doç. Dr. Serhan Ada’nın kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

Özel tiyatroların hakları, yasal statüleri ve finansal var oluşlarını güçlendirmek amacıyla çalışmalar yürüten Tiyatro Kooperatifi, IETM (Uluslararası Çağdaş Gösteri Sanatları Ağı) tarafından gerçekleştirilen ve programında 20'yi aşkın ülkenin ev sahipliği yaptığı etkinliklerin yer aldığı “Multi-location Meeting” kapsamında 2 Ekim 2020 Cuma günü çevrimiçi bir panel düzenledi.

Moderatörlüğünü Yeşim Özsoy'un üstlendiği “Peki ya Bundan Sonra?: Gösteri Sanatlarında Dayanıklılık” başlıklı panele Rusya, Lübnan, Bulgaristan, Güney Afrika ve Hindistan’dan gösteri sanatları profesyonelleri konuşmacı olarak katıldı. Panelde, Culture Resource eş kurucusu, tiyatro yapıcı, sanat aktivisti Hanane Hajj Ali (Lübnan); Art Office Foundation Direktörü Kalina Wagenstein (Bulgaristan); Sustaining Theatre and Dance Foundation proje yöneticisi, oyun yazarı Mike van Graan (Güney Afrika), Lubimovka Festivali sanat yönetmeni, oyun yazarı Mikhail Durnenkov (Rusya) ve India Foundation for the Arts Direktörü Arundhati Ghosh (Hindistan) pandemi dönemi başta olmak üzere kendi ülkelerinde gösteri sanatlarında karşı karşıya geldikleri sorunları, çözümleri ve yapılabilecek çalışmaları aktardılar.

Özsoy, panelde “Sanatın kalbine yani gösteri sanatlarına saldıran bu kadar büyük çaplı bir felaketle karşı karşıya kaldığımızda uğraş verdiğimiz her çabanın yetersiz olduğunun farkına varıyoruz. Yine de böylesine distopik bir dünyada kendi ütopyalarımızı yaratmanın çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu panel kapsamında bu gündelik ütopyaların dünyada bu salgınla baş etmenin yollarını bulan iyi örnekler olarak değerlendirmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Türkiye ile benzerlikler gösteren ülkelerin, pandemi sürecinde gösteri sanatları alanındaki deneyimlerini ve iyi uygulamalarını dinlemek amacıyla düzenlenen panelde; gösteri sanatları kurumlarının ve tiyatro yöneticilerinin dayanıklılığı ve dayanışma kültürüne odaklanıldı. Panel, konuşmacıların ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetim Bölümü’nden Öğretim Üyesi Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan ve Doç. Dr. Serhan Ada’nın kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

Yorumlar (0)