Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri açılış töreniyle başladı

KÜLTÜR SANAT 03.06.2022, 10:58 03.06.2022, 16:09
Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri açılış töreniyle başladı

TRT tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen “Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri”, Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

TRT’nin, amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek, belgesel türünün gelişmesi ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirdiği “Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri” başladı. Grand Pera Emek Sahnesi’nde düzenlenen açılış törenine TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ziyad Varol, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, TRT yöneticileri ile sinema ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

3 Ses müzik grubunun kemençe, çello ve kanundan oluşan müzik dinletisiyle başlayan gecede, TRT İç Yapımlar Dairesi Başkanlığı yönetmenlerinden Zeynep Keçeciler’in ödüllü belgeseli “Anne Gidince” açılış filmi olarak gösterildi.

“Dünyanın en iyi belgesellerine ev sahipliği yapıyoruz”

Gecede açılış konuşmasını yapan TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ziyad Varol, TRT’nin gelenekselleşen “Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri”ni yeniden düzenliyor olmanın heyecanını yaşadığını ifade ederek, “Pandemi nedeniyle verdiğimiz aranın ardından 12’incisini ve 13’üncüsünü bir arada düzenleyeceğimiz etkinlikte, bu yıl da dünyanın en iyi belgesellerine ev sahipliği yapıyoruz. 12. Belgesel Ödülleri için 101 ülkeden aldığımız 1713 başvuruyu yeniden değerlendirme sürecine aldık. 13. Belgesel Ödülleri içinse 79 ülkeden 905 başvuru sonucunda 59 film ve 19 projeyi finale taşıdık. İstanbul’da gerçekleşecek gösterimlerden sonra dünyanın farklı ülkelerinden gelen finalist ve özel seçki filmlerin yönetmenleriyle söyleşiler gerçekleştireceğiz,” şeklinde konuştu.

Birbirinden değerli isimlerle paneller ve masterclasslar yer alacak

Suriye’deki insanlık dramını gözler önüne seren ‘For Sama’ belgeselinin yönetmeni Waad El Kateab ve dünya festivallerinden ödüllerle dönen TRT ortak yapımı ‘Klondike’ filminin yönetmeni Maryna Er Gorbach’ın katılacağı ‘Savaşın Kadın Yönetmenleri’ paneliyle, dünyadaki savaş bölgelerine kadın yönetmenlerin gözünden ışık tutmayı amaçladıklarını aktaran Varol, konuşmasına şöyle devam etti:

“TRT Belgesel ekranlarından hepimizin tanıdığı, sevdiği, zaman zaman ailemizin yeni bir ferdi olan zaman zamansa bizleri uçsuz bucaksız maceralara sürükleyen Reshad Strik, Kıvanç Kasabalı, Serdar Kılıç ve Doğan Akdoğan gibi ekran yüzlerimiz, yapacakları söyleşilerle tecrübelerini sizlerle paylaşacak. Ülkemizin ödüllü görüntü yönetmenlerinden olan Gökhan Tiryaki’nin katılacağı söyleşi ile de görsel dünyaya ait duygularınıza bir kapı daha açmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda sanat kanalımız TRT 2’de de festivale ait söyleşiler her gün izleyicilerimizle buluşacak. Ve TRT Belgesel kanalımız başta olmak üzere pek çok farklı kanalda yayınlanacak programlarla festivale ait bilgilere yer vererek İstanbul’daki etkinliklere katılamayan belgesel severlerin merakına ışık tutmayı amaçlıyoruz.”

İstanbul’da üç ayrı mekânda gösterimler devam ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği etkinlik kapsamında İstanbul’da Atlas Sineması, Grand Pera sinema salonu ve AKM Yeşilçam Sineması’nda halka açık film gösterimleri ve sinemanın usta isimleriyle paneller ve masterclasslar gerçekleştirilecek. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri 6 Haziran 2022’de TRT Tepebaşı Stüdyoları’nda gerçekleştirilecek ödül töreni ile son bulacak.

“Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri”nin festival takvimine ve yarışma hakkında detaylı bilgiye www.trtbelgesel.com adresi üzerinden ulaşılabiliyor.

Yorumlar (0)