“Unutma Biçimleri” dünya prömiyerini gerçekleştirdi

KÜLTÜR SANAT 02.03.2023, 08:46 02.03.2023, 15:45
“Unutma Biçimleri” dünya prömiyerini gerçekleştirdi

Başrollerinde Erdem Şenocak ve Nesrin Uçarlar’ın yer aldığı Burak Çevik’in yeni filmi “Unutma Biçimleri” dünya prömiyerini 73. Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde gerçekleştirdi. 

“Tuzdan Kaide” ve “Aidiyet” filmlerinin ardından önemli bir başarıya imza atarak yeni filmiyle üçüncü kez Berlin Film Festivali’nde yer alan Burak Çevik’in “Unutma Biçimleri” filmi dünya prömiyerini 18 Şubat akşamı gerçekleştirdi. Yoğun ilginin görüldüğü gösterimin ardından yönetmen Burak Çevik filmin oyuncuları Erdem Şenocak ve Nesrin Uçarlar ile beraber sahneye çıktı.

Film ekibi, gösterim öncesinde sahnede Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde hayatını kaybedenleri anarak, deprem için gerekli önlemlerin alınmadığına ve sonrasındaki kurtarma çalışmalarının yetersizliğine dikkat çekti. 
Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde Caligari Ödülü için yarışan Çevik, filmin ardından seyircilerin sorularını yanıtladı. 

“Unutma Biçimleri” Amerika’da seyircisiyle buluşuyor

Unutma Biçimleri dünya prömiyerini gerçekleştirdiği 73. Berlin Film Festivali’nin ardından 2 Mart'ta dünyanın en önemli modern sanat müzelerinden birisi olan MoMA / The Museum of Modern Art’ın Doc Fortnight seçkisinde Kuzey Amerika prömiyerini yaparak New Yorklu sinemaseverlerle buluşacak. Doc Fortnight kurmaca olmayan yenilikçi ve deneysel yaklaşımlar ile sesin politikasını, belleğin iç işleyişini, arşivlerin anlatabileceği bahsedilmemiş tarihsel gerçekleri ​​ve belgeselin temel önermesinde neyin tehlikede olduğunu keşfeden sanatçılar ile yönetmenleri bir araya getiriyor.



Hemen ardından film, bu yıl 2 - 5 Mart tarihleri arasında düzenlenen belgesel sinemanın önemli film festivallerinden True/False Film Festivali’nde de 3 Mart’taki gösterimiyle tekrar seyircisinin karşısına çıkacak. Festival, gerçek ve kurgu arasındaki sınırı aşan filmleri seçkiye alarak; yenilikçi çalışmalara, yaratıcı yaklaşımlara ve konusu ile belgesel biçimi hakkında diyaloğu kışkırtan çalışmalara dikkat çekiyor. 

Fransa prömiyerini Cinema du Reel’de gerçekleştirecek

“Unutma Biçimleri” Amerika gösterimlerinin ardından 24 Mart - 2 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek 45. Cinema du Reel Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde Fransa prömiyerini gerçekleştirecek. 4 ile 634 dakika arasındaki 41 eserin yer aldığı ana yarışma seçkisindeki filmler, türün mirasına ve belleğe vurgu yaparak çağdaş yaratımlarda bulunan isimleri bir araya getiriyor. “Unutma Biçimleri” Fransız seyircisiyle 25 Mart’ta buluşacak. 



Unutma Biçimleri Türkiye’deki seyircisiyle bu yıl buluşacak

Sinemada hikaye anlatım olanaklarını zorladığı cesur ve yenilikçi filmleriyle bilinen yönetmenin, 14 yıl önce ayrılan bir çifti konu edinen son filmi “Unutma Biçimleri” yıllar sonra tekrar bir araya gelen çiftin, nasıl ayrıldıklarını bir türlü hatırlayamaması üzerinden tarihin nasıl katmanlaştığına ve tekrar tekrar yazılabildiğine dair bir deneyim sunuyor.

Yönetmen Burak Çevik’in, filmin başrolünde yer alan Nesrin Uçarlar ve Erdem Şenocak ile birlikte metnini kaleme aldığı “Unutma Biçimleri”’nin Türkiye’de 2023 yılında özel bir etkinlik takvimiyle seyirciyle buluşması planlanıyor.

Yorumlar (0)